4 Οκτωβρίου 2016

Στον Ιάπωνα Οσούμι το Νομπέλ Ιατρικής

Στον Ιάπωνα επιστήμονα Οσούμι απονέμεται το φετινό Νομπέλ Ιατρικής για την ανακάλυψη του μηχανισμού αυτοφαγίας των κυττάρων. Το βραβείο συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 830.000 ευρώ. 

Απόσπασμα από δημοσίευμα στη Deutsche Welle 

Το φετινό Νομπέλ Ιατρικής απονεμήθηκε στον ερευνητή Γιοσινόρι Οσούμι. Ο Ιάπωνας βιολόγος επικέντρωσε τις έρευνές του στην κυτταρική αυτοφαγία, δηλαδή στην ανακάλυψη μηχανισμών που αλλοιώνουν και ανακυκλώνουν κυτταρικά συστατικά. 

Ήδη από την δεκαετία του 1960 οι επιστήμονες γνώριζαν πως υπήρχαν τέτοιοι μηχανισμοί. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μια ομάδα υπό τον Ιάπωνα επιστήμονα κατάφερε να αποκωδικοποιήσει ποια γονίδια συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Η αυτοφαγία των κυττάρων είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία, διότι έτσι αχρηστεύονται τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβες, και είναι μια διαρκής διαδικασία.

Η αυτοφαγία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο σε πολλές ασθένειες, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος καθώς και για την καταπολέμηση μικροοργανισμών. Σε περιπτώσεις μολύνσεων, γήρανσης αλλά και ασθενειών αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική.

Στο αιτιολογικό της απόφασης της Επιτροπής των Βραβείων του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης αναφέρεται ότι η «δουλειά του Γιοσινόρι Οσούμι άλλαξε ουσιαστικά τον τρόπο κατανόησης αυτού του τόσο σημαντικού για τη ζωή μηχανισμού». 

Πηγή: http://dw.com/p/2QpdR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου