4 Οκτωβρίου 2016

Η εικαστικός που μεταμορφώνει εγκαταλελειμμένα καϊκια σε έργα τέχνης

Άφησε τις κοσμοπολίτικες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πέρασε μήνες στην όμορφη Σχοινούσα όπου με την βοήθεια των παιδιών του νησιού αναπαλαίωσε ένα εγκαταλελειμμένο καϊκι και το μετέτρεψε σε έργο τέχνης. Η εικαστικός καλλιτέχνης Χριστιάνα Οικονόμου είναι η ψυχή του προγράμματος «Καράβια που δεν φοβήθηκαν»
που ξεκίνησε από την Σχοινούσα και θα επεκταθεί και στα άλλα νησιά των μικρών Κυκλάδων.

Με κοινοτική οδηγία της ΕΕ που έχει στόχο τον περιορισμό της αλιείας οι ψαράδες επιδοτούνται όταν καταθέτουν την άδειά τους και καταστρέφουν τα παραδοσιακά ξύλινα καϊκια τους ή αλλάζει η χρήση τους. Έτσι έχουν καταστραφεί πάνω 11.500 καΐκια. Μπροστά σε αυτήν την καταστροφή η Χριστιάνα αποφάσισε να αναλάβει δράση και σε συνεργασία με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» έτρεξε ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει τη σημασία και την πολιτιστική αξία αυτών των καϊκιών. 

Η Χριστιάνα Οικονόμου μιλώντας στο koolnews.gr αναφέρει μεταξύ άλλων: 

«Μεγαλώνοντας και καθώς σπούδαζα Γλυπτική στο Central Saint Martins του Λονδίνου, ξεκίνησα να μελετάω τις παραδόσεις της Ελλάδας που χάνονται με την πάροδο του χρόνου. Ήταν τότε που ξεκίνησα να διαβάζω για την καταστροφή των παραδοσιακών καϊκιών και το κλείσιμο των ταρσανάδων με τις "ευλογίες" της Ε.Ε. Ξεκίνησα να μελετάω σε θεωρητικό επίπεδο την ιστορία των καϊκιων και των καραβομαραγκών με όνειρο να αποκτήσω ένα δικό μου καϊκι στο μέλλον. Συγκυριακά επιστρέφοντας από το Λονδίνο γνώρισα τον Στέφανο Νόλλα - ιδρυτή της "Άγονης Γραμμή Γόνιμη" και έτσι ξεκίνησε το πρόγραμμα "Καράβια που δεν φοβήθηκαν"»

«Το καΐκι μένει στη στεριά, στο λιμάνι του νησιού ως έργο τέχνης. Λειτουργεί σαν φόρος τιμής σε όλα τα ελληνικά παραδοσιακά σκαριά τα οποία καταστράφηκαν τα τελευταία χρόνια»


«Το πρόγραμμα «Καράβια που δεν φοβήθηκαν» θα συνεχιστεί και στα υπόλοιπα νησιά των Μικρών Κυκλάδων (Ηρακλειά, Κουφονήσι, Δονούσα, Αμοργός) με σκοπό να υπάρχει ένα αναπαλαιωμένο καΐκι στο λιμάνι του κάθε νησιού»
.

Πηγή: www.koolnews.gr 04.10.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου