4 Οκτωβρίου 2016

Πρόεδρος Τσεχίας: Μετανάστες σε ελληνικά νησιά έναντι μείωσης του χρέους

Τη μεταφορά των οικονομικών μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά και σε «άδεια μέρη» στη βόρεια Αφρική εισηγείται ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν (φωτογραφία αριστερά). Συνδέει μάλιστα την πρόταση με το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Ο ίδιος δήλωσε ότι στηρίζει την απέλαση όλων των οικονομικών μεταναστών. «Βεβαίως σέβομαι τη βιαιότητα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, το Ιράκ και αλλού. Αλλά δεν μιλάμε γι' αυτούς τους ανθρώπους, μιλάμε για τους οικονομικούς μετανάστες» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είπε ότι η χώρα έχει πολλά ακατοίκητα νησιά και ένα μεγάλο εξωτερικό χρέος. «Έτσι αν έχεις 'hotspots' στα ελληνικά νησιά θα είναι σαν ένα είδος αποπληρωμής του χρέους», δήλωσε ο Ζέμαν σε συνέντευξή του στους Financial Times που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή. 

Όμως, η πρόταση Ζέμαν δεν συνιστά επίσημη πολιτικήΛίγες ώρες αργότερα η τσέχικη κυβέρνηση «άδειασε» τον Τσέχο πρόεδρο, αφού ο ΥΠΕΞ της Τσεχίας, Λούμπομιρ Ζαοραλεκ, ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Η πρόταση του Τσέχου προέδρου Μίλος Ζέμαν, να απελαθούν οι οικονομικοί μετανάστες και να μεταφερθούν σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά δεν είναι η επίσημη πολιτική θέση της Πράγας στο ζήτημα του μεταναστευτικού, και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προβεί σε καμία τέτοια πρόταση». 

Πηγές: 
naftemporiki.gr, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου