4 Δεκεμβρίου 2016

Τα 18 ελληνικά νησιά που θέλουν οι Τούρκοι

Σαν να μην έφταναν οι, ουκ ολίγες, προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τώρα, προκαλεί και η τουρκική αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, η Κεμαλική αντιπολίτευση αποφάσισε να μην «χαρίσει» την εθνικιστική ατζέντα στο Ερντογάν αλλά να συγκρουστεί μαζί του στο γήπεδο που ο ίδιος επέλεξε.
 
Αυτό ήταν και το νόημα της παρέμβασης του αρχηγού της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογαν ότι ξεπουλάει τα εθνικά εδάφη και τα εθνικά δίκαια με την εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει, όπως αναφέρει το cnn.gr. Έτσι, ο Κιλιτσντάρογλου, έκανε λόγο για 18 μικρά νησιά που έχει σφετεριστεί η Ελλάδα αλλά ανήκουν στην Τουρκία. 

Και βέβαια δεν πρόκειται για μια καινούρια ιστορία. Αντίθετα, η Κεμαλική αντιπολίτευση διακινεί αυτή την ιστορία εδώ και μία δεκαετία. Με συχνές ερωτήσεις βουλευτών, εμμένει να κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν ότι έδωσε ουσιαστικά τη συγκατάθεσή της στην εγκατάσταση ελληνικού στρατού στα νησιά αυτά.

Ωστόσο, αυτή τη φορά ο Κιλιτσντάρογλου έκανε λόγο για «ξεπούλημα» εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας πρώτα στο Αιγαίο και μετά στην Κύπρο. Δεν σταματάει μάλιστα εκεί, αλλά ζητάει από τον Ερντογάν... να τα πάρει πίσω!

Τα νησιά που ζητά ο Κιλιτσντάρογλου βρίσκονται στο Βόρειο Αιγαίο, το Κεντρικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και το Κρητικό Πέλαγος. Σε αυτά είχε αναφερθεί από το βήμα της τουρκικής βουλής, την άνοιξη του 2013, και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου. 


Αυτά είναι τα νησιά που θέλουν οι Τούρκοι: 

Βόρειο Αιγαίο (3): Φούρνοι, Θύμαινα, Οινούσες.
Ανατολικό Αιγαίο (1): Παναγιά.
Κεντρικό Αιγαίο (1): Καλόγεροι.
Κρητικό Πέλαγος (4): Διονυσάδες, Κουφονήσι, Γαιδουρονήσι, Γαύδος.
Δωδεκάνησα (9): Αρκιοί, Αγαθονήσι, Κίναρος, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Γυαλί, Λέβιθα, Σύρνα.

Πόσα νησιά ζητάνε οι Τούρκοι;

Εκεί που δεν φαίνεται να τα βρίσκουν οι Τούρκοι, είναι ο αριθμός των νησιών. Ο Κιλιτσντάρογλου έκανε τώρα λόγο για 18 νησιά. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όμως, ο ίδιος είχε κάνει λόγο για 16. Από την άλλη, το 2013, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε κάνει λόγο στην τουρκική βουλή για 25 νησιά. 


Σήμερα το "Πρώτο Θέμα" σε δημοσίευμά του αναφέρεται στην "απόρρητη" λίστα "EGAYDAAK" του υπουργείου εξωτερικών της Άγκυρας, βάσει της οποίας η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε 25 νησιά και σε 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου! Σημειώνει δε ότι «η μακροσκελής λίστα "EGAYDAAK" συντάχθηκε το 1996, χρονιά που επίσημα η Τουρκία, στο πλαίσιο αναθεωρητισμού στο Αιγαίο, έθεσε για πρώτη φορά επίσημα ζήτημα "γκρίζων ζωνών", προκαλώντας θερμό επεισόδιο στις βραχονησίδες Ίμια ανατολικά της Καλύμνου»

Πηγές: www.cnn.gr και Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου