14 Δεκεμβρίου 2016

Oxfam: Οι χειρότεροι φορολογικοί παράδεισοι

Επιβάλλουν από εξαιρετικά χαμηλούς έως μηδενικούς συντελεστές φορολογίας στις επιχειρήσεις, δεν παρακρατούν φόρους και δεν συμμετέχουν σε διεθνείς συμφωνίες κατά της φοροδιαφυγής. Η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο συγκαταλέγονται στους 10 πρώτους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου, παρά την εκστρατεία της Ε.Ε. κατά της φοροδιαφυγής. Αυτή είναι η εκτίμηση της Oxfam, της διεθνούς οργάνωσης για την καταπολέμηση της φτώχειας. 

Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες διαπιστώνεται ότι προσφέρουν φορολογική έδρα σε μεγάλες, συχνά πολυεθνικές, επιχειρήσεις, οι οποίες μεταφέρουν σε αυτές τα τεράστια κέρδη τους για να μειώσουν κατά πολύ τους φόρους τους.

Η Ιρλανδία υφίσταται εδώ και μήνες έντονες πιέσεις από την Κομισιόν για να εισπράξει 13 δισ. ευρώ μη καταβληθέντες φόρους από την Apple. Το 2014 ο κολοσσός της υψηλής τεχνολογίας εκμεταλλεύθηκε ειδική συμφωνία με το Δουβλίνο και φορολογήθηκε με 0,005%.

Την ίδια στιγμή, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Κύπρος υφίστανται πιέσεις από την Κομισιόν, καθώς τις κατηγορεί για τις ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες που συνάπτουν με μεγάλες επιχειρήσεις. Την περασμένη εβδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Χρέους και Ανάπτυξης, που φέρει αυτές τις υπερβολικά ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες να έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 50% την τελευταία διετία, ειδικότερα στο Λουξεμβούργο και στο Βέλγιο. 

Η Oxfam τονίζει ότι τα τελευταία 30 χρόνια μειώνονται οι φόροι που πληρώνουν μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς πολλές κυβερνήσεις έχουν επιδοθεί σε ανταγωνισμό φορολογικών εκπτώσεων για να τις προσελκύσουν στις χώρες τους. Παράλληλα, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων έχουν υπερτριπλασιαστεί: από 2 τρισ. δολάρια το 1980 σε 7,2 τρισ. δολάρια το 2013. Οπως επισημαίνει η Oxfam, όταν οι κυβερνήσεις μειώνουν τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων, αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο εναλλακτικές: είτε να περικόψουν δαπάνες που προορίζονται για τη μείωση της ανισότητας είτε να αυξήσουν άλλους φόρους, όπως ο ΦΠΑ, που και πάλι επιβαρύνουν δυσανάλογα τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. 

Η λίστα με τους «φορολογικούς παραδείσους» 

Οι Βερμούδες είναι ο μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος. Στη δεύτερη θέση της λίστας είναι τα Νησιά Κέιμαν και στην τρίτη η Ολλανδία. Ειδικότερα η λίστα με τους 15 «χειρότερους φορολογικούς παραδείσους», όπως τους χαρακτήρισε η Oxfam, έχει ως εξής:
1. Βερμούδες, 2. Νησιά Κέιμαν, 3. Ολλανδία, 4. Ελβετία, 5. Σιγκαπούρη, 6. Ιρλανδία, 7. Λουξεμβούργο, 8. Κουρασάο, 9. Χονγκ Κονγκ, 10. Κύπρος, 11. Μπαχάμες, 12. Τζέρσεϊ, 13. Μπαρμπάντος, 14. Μαυρίκιος, 15. Βρετανικές Παρθένες Νήσοι.

Πηγές: 
kathimerini.griefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου