11 Δεκεμβρίου 2016

Υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του 2017

Χωρίς εκπλήξεις, με 152 ψήφους υπέρ και 146 κατά, σε σύνολο 298, ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017 αργά το βράδυ του Σαββάτου. Τα κυβρνητικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπερψήφισαν, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.

Ανάμεσα στα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση ήταν η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και το θέμα του χρέους, οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ενίσχυση των συνταξιούχων, αλλά και το αίτημα της ΝΔ για εκλογές.

Η απάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη 
Τσίπρα, στο αίτημα του Κυρ. Μητσοτάκη για εκλογές, ήρθε άμεσα και σε υψηλούς τόνους: «Εξακολουθείτε να μιλάτε για καταστροφή, για τέταρτο μνημόνιο και να ζητάτε εκλογές: Αν συνεχίσετε έτσι, να ζητάτε εκλογές και να προβλέπετε καταστροφές που δεν έρχονται, θα γίνετε γραφικός. Ο λαός μας έδωσε εντολή τετραετίας και θα την εξαντλήσουμε» είπε ο κ. Τσίπρας. Απάντησε δε στην κριτική για τις παροχές που εξήγγειλε, λέγοντας ότι αυτό προέρχεται από την υπερκάλυψη των στόχων. «Αντί να ενεργοποιείται ο "κόφτης", ενεργοποιείται ο "δότης"», είπε.

«Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία. Η ώρα που μια ικανή κυβέρνηση θα αναλάβει τις τύχες του τόπου, είναι κοντά» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει: «Η παραμονή σας στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα. Οσο συντομότερα φύγετε, τόσο καλύτερα για την πατρίδα. Οι εκλογές είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα του τόπου». Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για παροχές ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: «Το "Τσοβόλα δώστα όλα" το πλήρωσε ακριβά η χώρα κ. Τσίπρα. Αποδείξατε άλλη μία φορά πόσο ανεύθυνος είστε».

«Χάθηκαν δύο χρόνια κι εσείς πανηγυρίζετε. Και τώρα, αλυσοδέσατε τη χώρα με τις αποφάσεις του Eurogroup: εκεί πήρατε το χειρότερο για τη χώρα που ζητούσαν και το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι. Ερχεται και το «Μνημόνιο 4» για μετά το 2018. Το μοναδικό ερώτημα είναι ποιός θα το υπογράψει» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης έχετε πάρει μεγάλη κατρακύλα και δεν σας σώζει τίποτα. Ούτε ο Κάστρο, ούτε ο Ομπάμα, ούτε τα νυχτερινά διαγγέλματα, ούτε τα ταξιδάκια μαζί με ΑΝΕΛ και χρυσαυγίτες», τόνισε ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας και χαρακτήρισε «παραμύθι» τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί επερχόμενης «δίκαιης ανάπτυξης».

«Ημιτελές χριστουγεννιάτικο παραμύθι» χαρακτήρισε τον κυβερνητικό ισχυρισμό πως η οικονομία «πάει καλά», ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Η ελληνική οικονομία είναι στον αναπνευστήρα και με τις επικοινωνιακές σας καθυστερήσεις δεν έχετε εξασφαλίσει ούτε την σταθερή τροφοδοσία της με οξυγόνο».

Αίσθηση προκάλεσε την Παρασκευή η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη σχετικά με το ΔΝΤ. «Το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. για το έτος 2019. Προκαταβολική νομοθέτηση το Δεκέμβριο του 2016 για το έτος 2019» αποκάλυψε. «Η θέση του Ταμείου στηρίζεται στη δικιά του εκτίμηση ότι το 2018, το 2019 και παραπέρα, η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία θα έλεγα, δεν έχει τη δυνατότητα να πιάσει το στόχο του 3,5%, όπως προβλέπει το πρόγραμμα» περιέγραψε ο Γιώργος Χουλιαράκης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «το ίδιο εργαλείο που οδηγεί το ΔΝΤ να προβλέπει πολύ χαμηλότερη δημοσιονομική επίδοση για τα έτη 2018 και 2019, οδήγησε το Ταμείο να εκτιμά ότι το 2015 ο προϋπολογισμός θα έκλεινε με έλλειμμα -0,6% ενώ έκλεισε με πλεόνασμα 0,2%.

Πηγές: Στοιχεία από 
kathimerini.grtovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου