12 Δεκεμβρίου 2016

Τσακαλώτος στο Eurogroup: «Μας σπρώχνετε σε εκλογές»

«Δεν μπορούμε να πάρουμε νέα μέτρα, αν μας πιέσετε κι άλλο θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές». Με αυτήν τη δραματική προειδοποίηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε ξεκάθαρα το δίλημμα στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. «Αν νομίζετε ότι δεν αντέχετε τότε να πάτε» (!) ήταν η αντίδραση που εισέπραξε ο έλληνας υπουργός όπως τη συνοψίζουν στο «Βήμα της Κυριακής» πηγές πολύ κοντά στις συνομιλίες. 

«Ηταν ένα πολύ κακό Eurogroup» επιβεβαιώνει ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα πάντα με το «Βήμα». «Εκτός από την Κομισιόν, όλοι οι άλλοι ήταν εναντίον του κ. Τσακαλώτου. Καιρό είχα να δω τόσο άσχημο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, ίσως με λίγη χρυσόσκονη για το χρέος. Πέρα από τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ ήταν σαφέστατο ότι θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ μέσα στη συμφωνία».

Ακόμη και ο συνήθως εγκρατής επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί φέρεται να είπε συνομιλώντας με την ελληνική αποστολή: Η απόφαση ήταν βίαιη και άδικη, η χειρότερη των τελευταίων ετών!

Η ελληνική πλευρά πήρε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060 αλλά αναγκάστηκε να αποδεχθεί τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμη βάση από το 2018 και μετά. Ο κ. Τσακαλώτος έσπευσε αμέσως να πάρει αποστάσεις από το κοινό ανακοινωθέν λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά. Επιπλέον, σε εσωτερικές συσκέψεις μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να διεμήνυσε προς τον Πρωθυπουργό: «Αν συμφωνηθεί πλεόνασμα πάνω από 2% του ΑΕΠ εγώ φεύγω».

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, την Πέμπτη το βράδυ ράγισε το γυαλί των σχέσεων της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη μονομερή, όπως θεωρούν οι Βρυξέλλες, πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους...

Πηγή: tovima.gr

Ο Ευ.Τσακαλώτος διαψεύδει 

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» διαψεύδει με ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών. 
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Οι φερόμενοι διάλογοι ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και ομολόγους του, οι οποίοι παρουσιάζονται στην εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής και αναπαράγονται στο Διαδίκτυο, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Καμία τέτοια συζήτηση με αναφορά σε εκλογές από μέρους του υπουργού Οικονομικών δεν έγινε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016. Ούτε εντός, ούτε στο περιθώριο αυτού. Οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν υπηρετούνται επαρκώς με ψεύδη». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση από 
Το Βήμα 

Απαντώντας στο υπουργείο Οικονομικών Το Βήμα σημειώνει: «Το "Βήμα" επιμένει στην ορθότητα του δημοσιεύματος. Βασίζεται σε περισσότερες από μια πηγές με παρουσία στη συνεδρίαση του Eurogroup. Πολιτικές σκοπιμότητες υπηρετεί ο κ. Τσακαλώτος, όχι "Το Βήμα". Ακόμη και μετά τη δημοσίευσή του, το άρθρο περιγράφεται από πηγή των Βρυξελλών ως "το πιο ακριβές" για όσα συνέβησαν την περασμένη Δευτέρα».

Πηγή: news.in.gr

1 σχόλιο:

  1. Καταρρέουν! Τις εκλογές δεν μπορούν να τις αποφύγουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή