10 Δεκεμβρίου 2016

Δημόσια ομιλία του αρχηγού της MI6 για τους κινδύνους στο διαδίκτυο

Μια σπάνια δημόσια ομιλία ενώπιον δημοσιογράφων έδωσε χθές ο επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας MI6, Άλεξ Γιάνγκερ, ο οποίος επικεντρώθηκε κυρίως στους νέους νόμους εποπτείας μέσω του διαδικτύου

Ο ίδιος τόνισε, ότι οι νέοι νόμοι εποπτείας, τους οποίους κριτικοί έχουν χαρακτηρίσει ως άκρως παρεμβατικούς, παρέχουν στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες τις νόμιμες διαδικασίες που χρειάζονται για την καταπολέμηση της «υφιστάμενης απειλής» που έχει προκύψει από τα δεδομένα και το διαδίκτυο. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η MI6 δεν πρέπει ποτέ «να υπονομεύσει τις αξίες τις οποίες υπερασπίζεται».

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό περιοδικό Wired, ο Γιάνγκερ τόνισε επίσης την ανάγκη για «συνέχεια» των σχέσεων μεταξύ των συμμάχων, στον απόηχο του Brexit, της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και των δηλώσεων του Άσαντ, που χαρακτήρισε «τρομοκράτη οποιονδήποτε αντιτίθεται σε μια βίαιη κυβέρνηση».

Αφού παραδέχτηκε ότι η εποχή του διαδικτύου που διανύουμε, έχει αλλάξει σημαντικά τα πράγματα, αναγνώρισε επίσης «τη χρυσή ευκαιρία» η οποία έχει προκύψει. «Εάν χρησιμοποιηθεί με νόμιμους τρόπους και με πλήρη συμμόρφωση στις έννοιες της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας, μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά μας να εντοπίζουμε, τόσο τις κατάλληλες ευκαιρίες, όσο και τις απειλές», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Γιάνγκερ εστίασε την ομιλία του σε τρεις βασικούς τομείς της δουλειάς που γίνεται στην MI6:

  • την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, 
  • τον κυβερνο-χώρο και 
  • το «στρατηγικό πλεονέκτημα». 
Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το Wired, το τελευταίο αποτελεί ένα ασαφές θέμα, αφού σχετίζεται με την απόκτηση απόρρητων πληροφοριών «οι οποίες συγχωνεύονται με άλλες πηγές πληροφόρησης, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να πάρει τη σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή».

Ωστόσο, στόχος είναι η αντιμετώπιση των «κυβερνο-επιθέσεων, της προπαγάνδας και της ανατροπής της δημοκρατικής διαδικασίας». Ο Γιάνγκερ εξήγησε ότι η ίδια η MI6 έχει σκοπό να αγκαλιάσει την έννοια της παγκοσμιοποίησης και τα οφέλη αυτής, με τον σωστό τρόπο. «Εκείνοι με "εχθρικές προθέσεις" χρησιμοποιούν την παγκοσμιοποίηση για ειδεχθείς σκοπούς», τόνισε ο ίδιος.

Η ομιλία αυτή του Γιάνγκερ αποτελεί μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη κίνηση για την MI6, η οποία κατ' ανάγκη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μυστικότητα. Ωστόσο, φαίνεται ότι αποτελεί μια προσπάθεια για την προώθηση του στοιχείου της διαφάνειας, σε μια περίοδο που πολλοί χαρακτηρίζουν τις δραστηριότητές της ως παρεμβατικές. 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕalphatv.gr 
Σχετική ανάρτηση: Ψέματα στην εποχή του Διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου