11 Δεκεμβρίου 2016

Ν. Παρασκευόπουλος: Να αποποινικοποιηθεί το κάψιμο της σημαίας

Αντιδράσεις προκαλούν δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρότινος υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» στις οποίες μεταξύ άλλων υποστηρίζει την αποποινικοποίηση του καψίματος της σημαίας, αλλά και την στήριξη της Χρυσής Αυγής αν κάνει βήματα προς τον εκδημοκρατισμό.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παρασκευόπουλος μεταξύ άλλων σημειώνει ότι πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος προκειμένου να αποποινικοποιηθεί το αδίκημα για το κάψιμο της σημαίας. Η πράξη αυτή πρέπει να αποδοκιμάζεται πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά, που είναι και πιο αποτελεσματικός τρόπος, όπως αναφέρει. Τάσσεται επίσης υπέρ της ισορροπημένης στάσης της Αστυνομίας απέναντι στους αντιεξουσιαστές, λέγοντας πως “αν ήταν σκληρότερη θα ήταν σκληρότερα και τα επεισόδια”. Από την άλλη, δηλώνει πως αν η Χρυσή Αυγή κάνει βήματα για εκδημοκρατισμό πρέπει να στηριχθεί από το πολιτικό σύστημα, προτιμώντας τη σύγκλιση από τη διαρκή ρήξη. Εξαιρετικά ανήσυχος εμφανίζεται δε για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να υποκλέπτονται συνομιλίες ακόμη και υπουργών. 

Το σχετικό απόσπασμα από τη συνέντευξη: 

Πώς είδατε το ταξίδι του κ. Καμμένου και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με βουλευτές της Χρυσής Αυγής; 

Η εικόνα αυτής της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης, δηλαδή ο εκδημοκρατισμός, και να ακολουθήσουν οι εικόνες.

Πώς μπορεί να επέλθει σύγκλιση με τη Χρυσή Αυγή;

Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή την στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα. 

Τον τελευταίο καιρό η Χρυσή Αυγή έχει αρχίσει να εκδημοκρατίζεται;

Έτσι γενικευμένα δεν θα το έλεγα. Μάλλον όμως έχουμε λιγότερη βία απ’ όσο είχαμε πριν από τρία χρόνια. 

Τελευταία έχουν ενταθεί τα επεισόδια από αντιεξουσιαστές. Πώς κρίνετε την στάση της Αστυνομίας που δείχνει μια ανεκτικότητα; 

Αν η στάση της Αστυνομίας ήταν σκληρότερη θα είχαμε λιγότερα ή περισσότερα επεισόδια; Εγώ νομίζω πως αν ήταν σκληρότερη η Αστυνομία θα ήταν σκληρότερα και τα επεισόδια.

Η αίσθηση της ατιμωρησίας δεν εντείνει τα φαινόμενα;

Ναι, η ατιμωρησία οδηγεί σε αύξηση της βίας. Αλλά στην αύξηση της βίας οδηγεί και η υπερβολική καταστολή. Επομένως, η Πολιτεία αλλά και η κοινωνία πρέπει να βρίσκουν μία ισορροπία.

Πρέπει να αποποινικοποιηθεί το κάψιμο της σημαίας;

Είμαι υπέρ της αποποινικοποίησης. Ελπίζω να γίνει ένας διάλογος και να υπάρξουν συναινέσεις για να αποποινικοποιηθεί.

Θεωρείται δηλαδή ότι το κάψιμο της σημαίας δεν είναι ποινική αλλά πολιτική πράξη…

Πιστεύω ότι η αποδοκιμασία αυτών των πράξεων πρέπει να είναι πολιτική, κοινωνική, ηθική, και όχι ποινική. Τιμώ την ελληνική σημαία και πιστεύω ότι η ηθικο-κοινωνική αποδοκιμασία των προσβολών της θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική. 

Αντιδράσεις της ΝΔ

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με περίσσευμα θράσους, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι πρέπει να ανοίξει διάλογος προκειμένου να αποποινικοποιηθεί το αδίκημα για το κάψιμο της ελληνικής σημαίας. Για τη Νέα Δημοκρατία, όπως και για όλους τους Έλληνες, η σημαία μας είναι όσιο και ιερό.Αποδοκιμάζουμε και καταγγέλλουμε τις δηλώσεις - παραλήρημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και περιμένουμε από την Κυβέρνηση της χώρας και το κόμμα του να πράξουν το ίδιο». 

Πηγές: vradini.gr (όπου και ολόκληρη η συνέντευξη) και nd.gr

1 σχόλιο:

  1. Κάποιες αλήθειες υπάρχουν σε όσα λέει ο Παρασκευόπουλος. Ας τα εξετάσουνε με ψυχραιμία, χωρίς κραυγές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή