9 Δεκεμβρίου 2016

Η Αθήνα δεν είχε ενημερώσει πλήρως την Κομισιόν για τις εξαγγελίες Τσίπρα

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέγραψε τη χθεσινή εξαγγελία του Ελληνα Πρωθυπουργού και τη δέσμευση του να συνεχίσει να λειτουργεί υπό τις προϋποθέσεις του προγράμματος», δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ, στον απόηχο των χθεσινών εξαγγελιών Τσίπρα
για παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους και «πάγωμα» του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου. 

Η Κομισιόν έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που επικρατούν στα νησιά του Αιγαίου και βοηθάει ενεργά για την ανακούφιση τους, σημείωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής. 

Παράλληλα η κ. Μπράιτχαρντ υπενθύμισε ότι το μνημόνιο έχει ξεκάθαρες δεσμεύσεις, μια από αυτές είναι να ενημερώνεται η Επιτροπή εκ των προτέρων για αποφάσεις της ελληνική κυβέρνησης όσον αφορά τις χρήσεις του πλεονάσματος. Ήταν ένα σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν ενήμερη όλων των λεπτομερειών της χθεσινής ανακοίνωσης του κ. Τσίπρα, χρειάζεται να τις μελετήσουμε πριν τις σχολιάσουμε ή δράσουμε περαιτέρω», διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Επιτροπής. 

Ανάλογη αντίδραση υπήρξε και από το Βερολίνο. 

Ούτε το γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών, αλλά ούτε και το Eurogroup γνώριζε για τις χθεσινοβραδινές εξαγγελίες του έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τις παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά των Αιγαίου με μεγάλη προσφυγική ροή.

Σε ερώτηση που απηύθυνε η Deutsche Welle προς την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εάν είχε γνώση των εξαγγελιών Τσίπρα το υπουργείο της, η Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν απάντησε ως εξής: «Όχι, το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αλλά είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα».


Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.grDeutsche Welle 

Σχετική ανάρτηση: Τσίπρας: «13η σύνταξη» σε χαμηλοσυνταξιούχους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου