9 Δεκεμβρίου 2016

Ήταν προεκλογική κίνηση οι παροχές Τσίπρα προς μικροσυνταξιούχους;

Οι "κυβερνητικοί κύκλοι" επιμένουν ότι "η κίνηση αυτή δεν έχει χαρακτήρα προεκλογικής παροχής". Αντιφατικές όμως είναι οι εκτιμήσεις του ελληνικού τύπου. Ας πάρουμε μια γεύση από τρία κύρια άρθρα σε αντίστοιχες εφημερίδες:

"Διατήρηση στηριγμάτων" βλέπει η Καθημερινή

στο κύριο άρθρο της σήμερα. 
"Οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να διατηρήσει τα στηρίγματά του σε κοινωνικές ομάδες που τον έφεραν στην εξουσία" για να καταλήξει: "Το ερώτημα τώρα είναι πόσο απέχουν οι εκλογές..."

"Ο κ. Τσίπρας υποκύπτει στον πειρασμό των εκλογών" είναι ο τίτλος κύριου άρθρου στο χθεσινό Βήμα, στο οποίο, μεταξύ άλλων αναφέρει: 
"Δεν άντεξε τον πειρασμό ο κ.Τσίπρας και ανακοίνωσε χθες αιφνιδιαστικά τη διανομή 617 εκατομμυρίων σε συνταξιούχους και την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, δημιουργώντας μια οιονεί προεκλογική ατμόσφαιρα"... "Ακολουθώντας το παράδειγμα Σαμαρά το 2014, ο κ.Τσίπρας θεωρεί προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό θα εξευμενίσει μια μερίδα του εκλογικού σώματος, που εμφανίζεται εξαιρετικά δυσαρεστημένο με την πολιτική του και την αθέτηση των υποσχέσεων του"... "Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν, με την κίνηση του αυτή να προετοιμάζει το έδαφος για μια γενικότερη σύγκρουση, καθώς και η κοινοβουλευτική του ομάδα και το εκλογικό του ακροατήριο δεν αντέχουν άλλα μέτρα"...

Διαφορετική είναι η άποψη που διατυπώνεται σήμερα στο "editorial" με τίτλο "Ούτε πανηγυρισμοί, ούτε μικροψυχία" της Εφημερίδας των Συντακτών: 
"Πρόκειται για έκτακτο μέτρο που δίνει μια σοβαρή ανάσα σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους, και μάλιστα απόμαχους της εργασίας, ώστε να περάσουν αξιοπρεπώς τις γιορτές" εκτιμά η efsyn.gr. Και συνεχίζει: "Δεν τους χαρίζεται τίποτε, καθώς έχουν πληρώσει πολλαπλάσια με τη μείωση του εισοδήματός τους στα επτά χρόνια της κρίσης. Δεν πρόκειται να αλλάξει η ζωή τους, αφού η ενίσχυση που θα λάβουν είναι εντελώς προσωρινή και εφάπαξ. Κάτω από αυτό το πρίσμα, μάλλον βιάστηκαν όσοι μίλησαν για προεκλογικές παροχές. Προεκλογικές θα ήταν αυτές που θα είχαν μονιμότερο χαρακτήρα. Η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα για τέτοιες παροχές. Και ούτε γνωρίζει πότε θα έχει... Συνεπώς, περισσότερη βάση θα είχε μια εκτίμηση που θα αναφερόταν σε μια κυβερνητική κίνηση με την οποία -έστω και προσωρινά- απομακρύνεται η πίεση για πρόωρες εκλογές, παρά το αντίθετο..."


Πηγές: kathimerini.grtovima.grefsyn.gr 
To σκίτσο είναι του Αρκά 
Σχετική ανάρτηση: Τσίπρας: «13η σύνταξη» σε χαμηλοσυνταξιούχους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου