3 Απριλίου 2017

Πολιτική «θύελλα» για το ταξίδι Παππά-Αρτεμίου στην Καραϊβική

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει από το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής σχετικά με το μυστικό ταξίδι του Νίκου Παππά μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου το καλοκαίρι του 2013 σε νησί της Καραϊβικής με το ιδιωτικό αεροπλάνο αμφιλεγόμενου επιχειρηματία που διατηρεί σχέσεις με το καθεστώς της Βενεζουέλας. Σφοδρές αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία, τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο καθως και από το Ποτάμι.

Συγκεκριμένα, στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με ανώτατη πολιτική πηγή της Βενεζουέλας, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο γνωστός πλέον Κύπριος δικηγόρος, έμπειρος στη διαχείριση off shore εταιριών, Αρτέμης Αρτεμίου, φέρεται να ταξίδεψαν μαζί στο νησί Μαργαρίτα της Καραϊβικής με το ιδιωτικό αεροσκάφος του «αμφιλεγόμενου» επιχειρηματία της Βενεζουέλας Μαχέντ Χαλίλ.

Πρόκειται για έναν «μπίζνεσμαν», που έχει πλουτίσει χάρη στις ιδιαίτερες σχέσεις που διατηρεί με το καθεστώς της Βενεζουέλας και τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών, ενώ έχει απαγορευθεί η είσοδος του Μαχέντ Χαλίλ στις ΗΠΑ επειδή ερευνάται η συμμετοχή του σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος αλλά και σε άλλες σοβαρότατες υποθέσεις. 

Ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο είχε δικαιολογήσει το ταξίδι του στη Βενεζουέλα υποστηρίζοντας πως μετέβη τότε ως διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για «τη διερεύνηση της αγοράς αγροτικών προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας», φέρεται να είχε συναντήσεις με τον πανίσχυρο αλλά και «κρατικά διαπλεκόμενο» επιχειρηματία της Βενεζουέλας Μαχέντ Χαλίλ, λιβανέζικης καταγωγής, και μάλιστα να διέμεινε στο πολυτελές ξενοδοχείο του ομίλου του στο νησί Μαργαρίτα στην Καραϊβική.

Με τον πανίσχυρο επιχειρηματία της Βενεζουέλας ο κ. Παππάς φέρεται να είχε μακρές συζητήσεις, το περιεχόμενο των οποίων πάντως δεν έχει ανακοινωθεί.

Ο κ. Νίκος Παππάς διανυκτέρευσε στο νησί Μαργαρίτα και στη συνέχεια, πάλι με το ιδιωτικό αεροσκάφος του επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ, επέστρεψε στο Καράκας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ταξίδι στη Βενεζουέλα και οι επαφές του Νίκου Παππά ήταν σε πλήρη γνώση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι το ταξίδι του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα, τον Αύγουστο του 2013, δεν είχε ανακοινωθεί ποτέ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η αποκάλυψή του από τον «Ελεύθερο Τύπο» είχε προκαλέσει θύελλα πολιτικών αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 


Η φωτογραφία-ντοκουμέντο (όπως την χαρακτηρίζει), που παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος», δείχνει πως ο Νίκος Παππάς και ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου δεν αρκέστηκαν σε εθιμοτυπικές συναντήσεις στο Καράκας, αφού εικονίζονται μαζί μέσα στο ιδιωτικό αεροσκάφος του επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ εν πτήσει για το νησί Μαργαρίτα της Καραϊβικής.

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον (όπως αναφέρει το δημοσίευμα) να μάθουμε για ποιο λόγο ο κ. Παππάς, ο οποίος μετέβη στο Καράκας έχοντας τη θέση του διευθυντή του γραφείου του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ταξίδεψε με το λίαρ τζετ του επιχειρηματία Χαλίλ, ποιος πλήρωσε και πόσο τη διαμονή του στο νησί Μαργαρίτα.

Αντιδράσεις

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ζητά πληροφορίες προσωπικά από τον Αλέξη Τσίπρα. Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος καλώντας τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα στοιχεία του δημοσιεύματος, ενώ συγκεκριμένες απαντήσεις από τον Νίκο Παππά ζητά και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η Νέα Δημοκρατία:

«Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να σιωπά άλλο για το σκοπό του κρυφού ταξιδιού του κ. Παππά με το δικηγόρο των offshore και των Panama Papers κ. Αρτεμίου, στη Βενεζουέλα, το καλοκαίρι του 2013, καθώς είναι πλέον βέβαιο ότι οι κ.κ. Παππάς και Αρτεμίου δεν βρέθηκαν στο Καράκας για… ζαρζαβατικά, όπως είχε αρχικά υποστηρίξει ο αποτυχημένος υπουργός-καναλάρχης των βοσκοτοπίων της Ιθάκης κ. Παππάς».

Η Ν.Δ. συνεχίζει αναφέροντας ότι αποκαλύπτεται ότι ο κ. Παππάς είχε σειρά συναντήσεων με διαφόρους εκπροσώπους του καθεστώτος, τις οποίες επιχείρησε για δικούς του λόγους να κρατήσει κρυφές. «Ο κ. Αρτεμίου, που αν και μπαινόβγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου έκαναν πως δεν τον γνώριζαν, όχι μόνο ταξίδεψε παρέα με τον κ. Παππά στο Καράκας εν γνώσει του κ. Τσίπρα, αλλά τον συνόδεψε σε εξωτικό προορισμό της Καραϊβικής, μάλιστα με το ιδιωτικό αεροσκάφος επιχειρηματία, που σύμφωνα με το δημοσίευμα εμπλέκεται σε πολύ σκοτεινές υποθέσεις και έχει προνομιακές σχέσεις με το καθεστώς Μαδούρο. Ηρθε η ώρα να αντιληφθεί η παρέα του Μαξίμου, που δείχνει μεγάλη αδυναμία στα ιδιωτικά και κυβερνητικά αεροσκάφη και για μήνες σιωπά, ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να ρωτά μέχρι να πάρει όλες τις απαντήσεις και να μάθει ο ελληνικός λαός τι ακριβώς έκανε στη Βενεζουέλα ο διευθυντής τότε του γραφείου του κ. Τσίπρα, κ. Παππάς», τονίζει η Ν.Δ.

Η απάντηση του κ. Παππά:

«Περσινά ξινά σταφύλια», ήταν η απάντηση από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης: 

«Το κόμμα της Novartis, του “Κήρυκα Χανιών”, των κρυμμένων -από το “πόθεν έσχες”- ακινήτων του Βολταίρου, εσχάτως και του κ. Σημίτη, κάθε φορά που στριμώχνεται φωνάζει “Βενεζουέλα”. Φαίνεται ότι η Προανακριτική για τον κ. Γ. Παπαντωνίου και η Εξεταστική για την Υγεία ανησυχούν κάποιους εντόνως», αναφέρεται στη (μη) απάντηση του κ. Παππά.

ΝΔ: «Εχασε την ψυχραιμία του»:

«Ο κ. Παππάς έχει χάσει την ψυχραιμία του. Αρνείται ως τώρα να δώσει εξηγήσεις για την αποστολή του στη Βενεζουέλα και τις σχέσεις του με τον γνωστό μεσάζοντα Αρτεμίου και το καθεστώς Μαδούρο», ήταν η ανταπάντηση της Ν.Δ.: 

« Και τώρα οφείλει να απολογηθεί και για το μυστικό ταξίδι του με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Μαχέντ Χαλίλ, ο οποίος είναι υπό διερεύνηση από τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ. Η σιωπή του δείχνει ενοχή. Αραγε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τι λένε για όλα αυτά; Γιατί οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους». 

Ερώτηση Βενιζέλου σε Τσίπρα:

Από το γραφείο του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου ανακοινώθηκαν τα εξής: 

«Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το ρεπορτάζ του Ιάσονα Πιπίνη (στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής) που τεκμηριώνει την ύπαρξη προωθημένων μυστικών επαφών του ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρηματικούς κύκλους της Βενεζουέλας και την επιρροή που ενδέχεται να έχουν ασκήσει αυτές στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης καταθέτει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Με την ερώτηση ερωτάται κατ’ αρχάς ο κ. Τσίπρας για το αν επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τα στοιχεία του δημοσιεύματος και για την τυχόν συνέχεια των επαφών αυτών μετά τον Ιανουάριο του 2015».

Εξηγήσεις ζητά και το Ποτάμι:

Για πολλά και αναπάντητα ερωτήματα «για το μυστικό ταξίδι του Νίκου Παππά με τον Mr offshore, κ. Αρτεμίου, στη Βενεζουέλα» έκανε λόγο, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι: 

«Τα ερωτήματα είναι παλιά και αναπάντητα. Οι νέες αποκαλύψεις του Ελεύθερου Τύπου για πτήσεις με ιδιωτικό αεροσκάφος και φιλοξενία στην Καραϊβική από επιχειρηματία του καθεστώτος Μαδούρο επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη θέση του υπουργού. Ο κ. Παππάς πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Και μετά ας κάνει όσες επιθέσεις θέλει στο παλιό σύστημα. Η μέθοδος “δείχνω τους άλλους” όταν πρέπει “να απολογηθώ ο ίδιος” είναι ξεπερασμένη και παλαιοκομματική».

Πηγή: Στοιχεία από eleftherostypos.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου