3 Ιουλίου 2020

Στην Αυστρία το πρώτο ορθόδοξο μοναστήρι στην Κεντρική Ευρώπη

Μια "γέφυρα" που θα ενώνει την Αυστρία με την Ελλάδα, τον Καθολικισμό με την Ορθοδοξία. Επίσης οι δυο Ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Βιέννης.

Τον θεμέλιο λίθο του πρώτου ορθόδοξου μοναστηριού στην Αυστρία -που θα είναι και το πρώτο στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης- θα θέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις 26 Σεπτεμβρίου, τρεις μήνες μετά την αρχικά προγραμματισμένη για τις 27 Ιουνίου, θεμελίωση, που αναβλήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.  

Η επίσημη θεμελίωση θα γίνει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη μαζί με τον Μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιο, τον Ρωμαιοκαθολικό Επίσκοπο Εγίντιους Ζίφκοβιτς και τον κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ενώ τα έργα κατασκευής θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου.

Το πρώτο ορθόδοξο μοναστήρι θα ανεγερθεί στο Σαντ Αντρέ αμ Τσίκζεε του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, στην Ανατολική Αυστρία στα σύνορα με την Ουγγαρία, σε έκταση που έχει παραχωρήσει ο εκεί Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος 
του Μπούργκενλαντ, Εγίντιους Ζίφκοβιτς, στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, ειδικά για την ανέγερση του μοναστηριού.

Ανακοινώνοντας τον Οκτώβριο του 2014 την ίδρυση και προσεχή ανέγερση της «πρώτης οργανωμένης ορθόδοξης Μονής στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης», ο Μητροπολίτης Αρσένιος είχε εκφράσει την πεποίθησή του πως αυτή θα αποτελέσει "γέφυρα" που θα ενώνει την Αυστρία με την Ελλάδα, τον Καθολικισμό με την Ορθοδοξία.

Για την ανέγερση του μοναστηριού, ο Πάπας Φραγκίσκος, είχε αποστείλει επιταγή ύψους 100.000 ευρώ, την οποία είχε παραδώσει τέλη Φεβρουαρίου 2018 πανηγυρικά στη Βιέννη, ο καρδινάλιος Κουρτ Κοχ, ο επικεφαλής του παπικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον Μητροπολίτη Αυστρίας Αρσένιο, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια ψήφισης του αυστριακού Ομοσπονδιακού Νόμου περί Ορθοδοξίας.

Το μοναστήρι στο Σαντ Αντρέ προβλέπεται να αποτελείται από τέσσερις πτέρυγες διατεταγμένες σε ορθογώνιο σχήμα, δημιουργώντας μια πλατεία στο κέντρο της οποίας θα υπάρχει εκκλησία, το υψηλότερο σημείο της οποίας θα είναι περίπου 13 μέτρα, και η οποία θα ανεγερθεί στην πρώτη φάση των εργασιών. Θα ακολουθήσει η ανέγερση των άλλων κτιρίων -τα κελιά για τους μοναχούς, αίθουσες υποδοχής, βιβλιοθήκη, τραπεζαρία, διπλανά δωμάτια και εργαστήρια, ενώ προγραμματίζεται επίσης ένας ξενώνας.

Οι δυο Ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Βιέννης

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και λειτουργούν
δυο ελληνορθόδοξες εκκλησίες στη Βιέννη την πρωτεύουσα της Αυστρίας. 
  
Η Ελληνορθόδοξη εκκλησία Άγιος Γεώργιος στη Βιέννη

Στο νούμερο 5 της Griechengasse (οδός Ελλήνων) στέκεται από το 1806 η Ελληνορθόδοξη εκκλησία Άγιος Γεώργιος (Griechenkirche St. Georg), ενώ νωρίτερα είχε φιλοξενηθεί σε άλλα κτίρια. Στον Άγιο Γεώργιο, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία των εκεί Ελλήνων, εκκλησιάζονταν ο Ρήγας Φεραίος, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και πολλά άλλα μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Μάλιστα, έξω από τον Ναό του Αγίου Γεωργίου υπάρχει τιμητική πλάκα για τον Ρήγα Φεραίο. Εξάλλου η Βιέννη αποτέλεσε την έδρα για την επαναστατική δράση του Ρήγα. Στην πλάκα αναγράφεται: «Οι Έλληνες της Βιέννης στο μεγάλο συμπατριώτη τους, Ρήγα Βελεστινλή Φεραίο για τα 200 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του».

Να αναφέρουμε επίσης ότι η Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου (η Αδελφότητα των Ελλήνων Ορθοδόξων Οθωμανών Υπηκόων, όπως αποκαλούνταν τότε) φέρεται να ιδρύθηκε το 1683 στη Βιέννη, τότε πρωτεύουσα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, από Έλληνες με οθωμανική υπηκοότητα, κυρίως εμπόρους που κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου της Αψβουργικής Αυτοκρατορίας με την Οθωμανική. 

Ο Μητροπολιτικός ναός της Αγίας Τριάδας στη Βιέννη

Εκεί περίπου που συναντάται η Griechengasse με την οδό Fleischmarkt υψώνεται ο επιβλητικός ελληνορθόδοξος Μητροπολιτικός ναός της Αγίας Τριάδας στη Βιέννη. Κτισμένος σε Νεοβυζαντινό ρυθμό, με Αρχιτέκτονα τον Θεόφιλο Χάνσεν. 

Ο λόγος που οι Έλληνες της Βιέννης συγκρότησαν τότε δύο ξεχωριστές αδελφότητες ήταν ότι μέρος αυτών είχαν την αυστριακή υπηκοότητα, ενώ άλλοι διατηρούσαν την οθωμανική. Είχαν έτσι διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά ενδιαφέροντα και κριτήρια. Συνεπώς κτίσθηκαν και δύο ελληνορθόδοξοι ναοί στη Βιέννη: ο Άγιος Γεώργιος και η Αγία Τριάδα.

Σημειώνεται τέλος ότι στην Αυστρία ο αριθμός των ορθοδόξων ανέρχεται στις 500.000 περίπου, αποτελώντας τη δεύτερη θρησκευτική κοινότητα μετά τη Ρωμαιοκαθολική. Η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας είναι Μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ιδρύθηκε το 1963 και έχει υπό την πνευματική της δικαιοδοσία τις χώρες της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, γι' αυτό και ονομάζεται "Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας και Εξαρχία Ουγγαρίας".

Πηγές: Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ & kathimerini.gr για το πρώτο μέρος και 
Στοιχεία από την ανάρτησή μας Στις δυο ελληνικές εκκλησίες της Βιέννης για το δεύτερο μέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου