21 Νοεμβρίου 2020

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα εμβόλια έφεραν άνοδο 19% σε 2 εβδομάδες

Οι ανακοινώσεις με τα καλά νέα για τα εμβόλια κατά της Covid-19, τόσο των Pfizer/Biontech όσο και της Moderna μια εβδομάδα αργότερα, με τον υψηλό δείκτη αποτελεσματικότητας και τον κοντινό ορίζοντα κυκλοφορίας στο ευρύ κοινό, ανέβασαν κατακόρυφα το ενδιαφέρον στις αγορές με τα χρηματιστήρια παγκοσμίως να σημειώνουν σημαντική άνοδο. Τα κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών τις δυο τελευταίες εβδομάδες έφτασαν το 19% σε επιπεδο Γενικού Δείκτη.
Γενικός Δείκτης του ΧΑ
Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 588,10 μονάδες.
Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 655,68 μονάδες. Ανοδος βδομάδας 11,49%
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 699,45 μονάδες. Ανοδος εβδομάδας 6,68%
Η σωρευτική άνοδος των δυο εβδομάδων ανέρχεται σε 18,93%
Το μέγιστο μέρος της ανόδου, και στις δυο εβδομάδες, ουσιαστικά σημειώθηκε την ημέρα που ανακοινώθηκε η αποτελεσματικότητα του κάθε εμβολίου (και στις δυό περιπτωσεις ήταν ημέρα Δευτέρα) για να συντηρηθεί κατά τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Ειδικότερα:
Την Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, το Χρηματιστήριο Αθηνών εκτοξεύτηκε μόλις γνωστοποιήθηκε ότι Το εμβόλιο των Pfizer / Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%» κατά της Covid-19. Στο +11,46% ο Γενικός Δείκτης, άλμα κατά +27% οι τράπεζες. Τα καλά νέα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού πυροδότησαν ένα πρωτοφανές ράλι ανόδου παγκοσμίως, από το οποίο αυτή τη φορά η ελληνική αγορά δεν μπορούσε να λείπει. (Λίγες μερες αργότερα η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου αναθεωρήθηκε στο 95%).

Την επόμενη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, δεύτερο ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το δεύτερο εμβόλιο της Moderna. Με άνοδο 5,44% ο Γενικός Δείκτης που έκλεισε στις 691 μονάδες. Οι τράπεζες ηγήθηκαν της κίνησης με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 14,7%.
Πλέον, οι απώλειες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, από το τέλος του προηγούμενου έτους (31.12.2019, όταν ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ ήταν στις 916,67 μονάδες) έχουν περιοριστεί στο 23,70%.

Ειδικότερα χθες Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, ο γενικός δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,04% στις 699,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 58,9 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης την ίδια ημέρα έκλεισε με κέρδη 0,92% στις 373,09 μονάδες. 


Πέρα όμως από το ψυχολογικό κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας σε ορατό βάθος χρόνου η κινητικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έδειξε ότι έχει και συνέχεια, όπως υποστηρίζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. 

Οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, την Ελλάκτωρ, την Cenergy και το ενδιαφέρον της CVC για την ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, διατηρούν ψηλά το ενδιαφέρον τόσο εντός όσο και εκτός ταμπλό. Ο Νοέμβριος εξελίσσεται σε έναν από τους καλύτερους μήνες του Χρηματιστήριο Αθηνών όλων των εποχών, όχι γιατί η αγορά ανέβηκε σε 15 συνεδριάσεις κατά 23% αλλά γιατί υπήρξαν –επιτέλους- αντανακλαστικά ετοιμότητας που επιμέρους μεταφράστηκαν σε αποδόσεις έως και 100% από τα χαμηλά του μήνα.

Χωρίς να παραγνωρίζεται η έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων της πανδημίας και το γεγονός ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση αναγκαστικού εγκλεισμού ως το τέλος του μήνα, φαίνεται ότι η αγορά έχει εισέλθει στην επόμενη ημέρα. Το ενδιαφέρον στρέφεται ακόμα και σε εταιρίες που έχουν υποστεί σημαντικές συνέπειες στην οικονομική τους θέση έχοντας ωστόσο αποθέματα να "επιστρέψουν" σε ένα υψηλό βαθμό κανονικότητας όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, προσθέτει ο κ. Χατζηδάκης.

Οι τράπεζες, που είναι ο κύριος εκφραστής αυτής της κατάστασης, έχοντας πλέον ποσοτικοποιήσει και επικοινωνήσει τις επιπτώσεις των αναστολών πληρωμών, είναι δικαίως ο αρωγός της ανοδικής κίνησης στο ΧΑ. Οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών από την αρχή του έτους έως και 15 ημέρες πριν ήταν μεταξύ 60% και 75% προεξοφλώντας άμεσες εξελίξεις που συνδέονταν με την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Το τρίτο τρίμηνο δεν έδειξε ωστόσο ότι η εικόνα ανταποκρίνεται σε μια τόσο έντονη απαξίωση, ούτε υπάρχει κάποια επείγουσα κατάσταση ανησυχίας. Επομένως η άνοδος που έχει ξεκινήσει έχει κατά αρχάς ένα χαρακτήρα δικαιοσύνης και δευτερευόντως ένα χαρακτήρα ευκαιρίας. Τουλάχιστον, η επαφή με την πραγματικότητα των δημοσιεύσεων του γ’ τριμήνου αυτό δείχνει, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities.

Ενδιαφέρον πάντως, έχει η επόμενη εβδομάδα καθόσον αναμένονται πρόσθετες ανακοινώσεις αποτελέσμάτων εννεαμήνου από αρκετές εταιρείες. Μεταξύ άλλων η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει την Δευτέρα, η Motor Oil την Τρίτη, ο ΟΠΑΠ και η Alpha Bank την Τετάρτη.

Πηγές: Με πληροφορίες και από το capital.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Εκτόξευση του Χρηματιστηρίου με την γνωστοποίηση των νέων για το εμβόλιο (9.11.2020)
Χρηματιστήριο: Δεύτερο εμβόλιο, δεύτερο ξέσπασμα σήμερα Δευτέρα (16.11.2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου