23 Νοεμβρίου 2020

Εμβόλιο AstraZeneca / Παν. Οξφόρδης με αποτελεσματικότητα 70% κατά της Covid-19

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξε η βρετανική AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία. 

Πρόκειται για τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που πραγματοποιούνται στη Βρετανία και τη Βραζιλία, επεσήμανε η AstraZeneca. Περισσότεροι από 20.000 εθελοντές έλαβαν μέρος στη μελέτη. Κατεγράφησαν 30 περιπτώσεις Covid σε ανθρώπους που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και 101 περιπτώσεις σε όσους έλαβαν το πλασίμπο. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει 70% προστασία.

Σημειώνεται ότι ενώ κατά μέσο όρο το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 70,4% στην κλινική δοκιμή, σε μία υπο-ομάδα 3.000 εθελόντων, που έλαβαν μισή την πρώτη δόση και ολόκληρη τη δεύτερη η αποτελεσματικότητα ανέβηκε στο 90%. Οι δόσεις χορηγούνται με απόσταση τουλάχιστον ενός μήνα. Ο επικεφαλής του ομίλου Oxford Vaccine, Άντριου Πόλαρντ, έκανε λόγο για ένα συναρπαστικό, ενδιαφέρον εύρημα, που θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. 

Η αποτελεσματικότητα είναι σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με εκείνη των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna (ανέρχεται στο 95%), που στηρίχθηκαν και τα δύο στην μέθοδο messenger RNA. 
Ωστόσο το εμβόλιο των AstraZeneca / Πανεπιστημίου Οξφόρδης είναι πιο οικονομικό, αποθηκεύεται σε συνθήκες απλής ψύξης, κάτι που σίγουρα διευκολύνει την διανομή του ανά τον κόσμο. 

"Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου επιβεβαιώνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της covid-19 και ότι θα έχει άμεση επίδραση σε αυτή την κρίση δημόσιας υγείας", σχολίασε ο Πασκάλ Σοριότ επικεφαλής της AstraZeneca. 

Πώς λειτουργεί: Το εμβόλιο των AstraZeneca / Πανεπιστημίου Οξφόρδης είναι ένας γενετικά τροποποιημένος ιός κοινού κρυολογήματος που προσέβαλε χιμπατζήδες. Έχει τροποποιηθεί ώστε να μην μπορεί να προκαλεί μόλυνση σε ανθρώπους και να φέρει το «αποτύπωμα» μέρους του κορωνοϊού, που είναι γνωστό ως πρωτεϊνη spike. Από τη στιγμή που εισάγεται στον οργανισμό αρχίζει να παράγει την πρωτεϊνη spike του κορωνοϊού, την οποία το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει ως απειλή και προσπαθεί να πολεμήσει. 


Ποιο είναι το κόστος του: Υπολογίζεται ότι θα είναι από τα πλέον φθηνά εμβόλια για την Covid-19, που θα διαθετούν στην αγορά. Στην Ε.Ε. το κόστος του εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στα 2,5 ευρώ ανά δόση, ενώ σε αναδυόμενες οικονομίες και στη Λατινική Αμερική θα στοιχίζει περίπου 4 δολάρια ανά δόση.

H διανομή του εμβολίου εκτιμάται ότι θα αρχίσει περι τα τέλη του έτους, αφού πρώτα η εξασφαλιστεί η έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου