5 Νοεμβρίου 2020

Lockdown για τρεις εβδομάδες σε όλη τη χώρα

Lockdown σε όλη τη χώρα για τρεις εβδομάδες, από τις 6 π.μ. του Σαββάτου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να διακινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Οι αποφάσεις μας βασίζονται στα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα», υπογράμμισε κατά την ανακοίνωση των μέτρων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το lockdown «θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι εντελώς ίδιο με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο». Όπως είπε, θα χρειάζεται SMS για έξοδο από το σπίτι, ενώ θα είναι ανοιχτά τα σούπερ-μάρκετ, τα φαρμακεία, οι δομές υγείας και η διανομή έτοιμου φαγητού.

Τόνισε ωστόσο ότι η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι πως θα μείνουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες. Ως προς τα γυμνάσια και τα λύκεια, θα παραμείνουν κλειστά και θα δουλεύουν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης, όπως είπε. Η χρήση μάσκας είναι καθολική και υποχρεωτική σε όλες τις μετακινήσεις, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα και τόνισε ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο πενθήμερο, τον υποχρέωσαν να λάβει τώρα αυτήν την απόφαση. «Τις τελευταίες πέντε μέρες είδαμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικού αριθμού κρουσμάτων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι είχαμε σχεδόν 10.000 κρούσματα μέσα σε πέντε μέρες, όταν από την αρχή της πανδημίας ήμασταν σε κάτι λιγότερο από 50.000 κρούσματα. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους, σημαντική αύξηση στο πόσες Μ.Ε.Θ. αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, μια άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία μας» είπε μεταξύ άλλων.

Σημείωσε ακόμη ότι δεν ήταν εύκολη η απόφαση για το lockdown, γνωρίζοντας ότι είναι οδυνηρό οικονομικά, ωστόσο σημείωσε ότι τα μέτρα ελήφθησαν για να μην φτάσει στα όριά του το σύστημα υγείας.

Αναφερόμενος, 
ο πρωθυπουργός, στα μέτρα στήριξης εργαζομένων και ανέργων, στάθηκε σε τρία εξ αυτών:
1. Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας τον Νοέμβριο, θα λάβουν 800 ευρώ αντί για 534.
2. Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας.
3. Θα δοθούν εφάπαξ 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, έχοντας στο πλευρό του τον Σωτήρη Τσιόδρα, για να καταδείξει ότι οδηγός είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε από την πλευρά του ότι διενεργούνται πάνω από 20.000 τεστ σε ημερήσια βάση, για να ελεγχθεί η πανδημία. «Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν έχει συμβεί να έχουμε τόσους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ από έναν ιό που κάνει πνευμονία» είπε και πρόσθεσε ότι οι άντρες προσβάλλονται πιο σοβαρά από τον ιό, ενώ οι θάνατοι αφορούν κυρίως ανθρώπους άνω των 75 ετών. Αναφέρθηκε επίσης στον κίνδυνο από τα fake news γύρω από τον ιό, που οδηγεί σε λανθασμένη στάση απέναντι στο φαινόμενο. «Ο ιός είναι εδώ, συνεχίζουμε να τον παλεύουμε» υπογράμμισε. 



Τι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο με την αποστολή sms στο 13033 ή κατ' εξαίρεση με την συμπλήρωση της φόρμας μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση σύμφωνα με το υπόδειγμα που είναι διαθέσιμο για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:

· 1. Μετακίνηση για λόγους υγείας. Μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, ή επίσκεψη στο γιατρό, ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται sms με κωδικό 1

· 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται sms με κωδικό 2.

· 3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται ηλεκτρονικά ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση της επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Στο sms χρησιμοποιείται o κωδικός 3.

· 4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς την εργασία του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη ή συνοδεία μαθητή από και προς το σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται sms με τον κωδικό 4.

· 5. Μετάβαση σε κηδεία, υπό τους όρους που προβλέπονται από το νόμο, ή για τη μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας παιδιού και γονέα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο sms χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

· 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα υπό την προϋπόθεση της τήρησης της αναγκαίας απόστασης του 1,5 μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση είναι εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Κωδικός sms 6.

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου