21 Νοεμβρίου 2020

Βρετανία: 73η επέτειος γάμου για το βασιλικό ζευγάρι

Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος γιόρτασαν χθες την 73η επέτειο του γάμου τους, ένα γεγονός που δεν κατάφεραν να μοιραστούν με την υπόλοιπη οικογένεια, λόγω του λοκντάουν για τον νέο κορωνοϊό.

Η 94χρονη Ελισάβετ και ο 99χρονος Φίλιππος παντρεύτηκαν στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, στο Λονδίνο, στις 20 Νοεμβρίου του 1947, δύο χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με την ευκαιρία της επετείου, το βρετανικό παλάτι έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία της Ελισάβετ και του Φιλίππου να χαμογελούν, ενώ κοιτάζουν μια κάρτα που τους έφτιαξαν τα δισέγγονά τους, ο πρίγκιπας Τζορτζ, η πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο πρίγκιπας Λούις, μαζί με άλλες κάρτες και επιστολές με ευχές. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο κάστρο του Ουίνδσορ, την κατοικία της Ελισάβετ, δυτικά του Λονδίνου, όπου το βασιλικό ζεύγος διαμένει κατά τη διάρκεια του λοκντάουν. 

«Σας ευχαριστούμε όλους για τις ευγενικές ευχές σας για την 73η επέτειο της βασίλισσας και του δούκα του Εδιμβούργου», ανέφερε το παλάτι του Μπάκιγχαμ σε ένα tweet: 

Φωτογραφία του βασιλικού ζεύγους από το 1947 κατά το ταξίδι του μέλιτος.

Γνωρίστηκαν το 1934

Το ζευγάρι συναντήθηκε για πρώτη φορά όταν οι δυο τους παρίσταντο στον γάμο της ξαδέλφης του Φιλίππου, της πριγκίπισσας Μαρίνας, με τον θείο της Ελισάβετ, τον δούκα του Κεντ, το 1934.

Ο Φίλιππος κέντρισε το ενδιαφέρον της μελλοντικής συζύγου του όταν η 13χρονη πριγκίπισσα επισκέφθηκε μαζί με τους γονείς της στο βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο, στο Ντάρτμουθ, στη νοτιοδυτική Αγγλία, όπου εκείνος ήταν δόκιμος.

Αν και ειδικοί στα βασιλικά τεκταινόμενα λένε ότι η Ελισάβετ και ο Φίλιππος είχαν τα πάνω και τα κάτω τους στη σχέση τους, απέφυγαν, εντούτοις, τις δοκιμασίες που βίωσαν τρία από τα τέσσερα παιδιά τους, οι γάμοι των οποίων κατέληξαν σε διαζύγιο, ιδίως εκείνος του Καρόλου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Μάθημα ανεκτικότητας

«Το βασικό μάθημα που πήραμε είναι ότι η ανεκτικότητα είναι ένα από τα κύρια συστατικά οποιουδήποτε ευτυχισμένου γάμου», είπε ο Φίλιππος σε ομιλία που εκφώνησε για την 50η επέτειο του γάμου τους, το 1997.

«Μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική όταν τα πράγματα πάνε καλά, όμως είναι απόλυτα αναγκαία όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, μπορώ να σας πω ότι η βασίλισσα διαθέτει την ποιότητα της ανεκτικότητας σε αφθονία».

Πηγές: ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου