14 Νοεμβρίου 2020

Παραδίδεται σήμερα στην κυκλοφορία η «τρύπα του Καραμανλή»

Στην κυκλοφορία θα δοθεί το πρωί του Σαββάτου το ρεύμα της λεωφόρου Αθηνών -Σουνίου, με κατεύθυνση το Σούνιο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στη σήραγγα «Λουμπάρδα», γνωστή ως «τρύπα του Καραμανλή», εκεί όπου το 1968 είχε γίνει η αποτυχημένη απόπειρα του Αλέκου Παναγούλη να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γιώργο Παπαδόπουλο.

Ήταν σχεδόν ένα μήνα πριν, στις 10 Οκτωβρίου, όταν στην Διεύθυνση Διαχείρησης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής «χτύπησε καμπανάκι». Μετά την κακοκαιρία «Ιανός», η οποία έπληξε τα ανατολικά προάστια στο λεκανοπέδιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπίστωσαν πως μια τριχοειδής ρωγμή στο βράχο είχε βαθύνει επικίνδυνα και υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να αποκοληθεί ο βράχος στη μικρή σήραγγα που άρχισε να κατασκευάζεται το 1954, όταν υπουργός Δημοσίων Εργων ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Έτσι, δόθηκε εντολή από την Περιφέρεια Αττικής να κλείσει ο δρόμος και να ξεκινήσουν 
τα έργα γρήγορα. Πράγματι, στις 18 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι εργασίες όπου δούλεψαν τουλάχιστον σαράντα άτομα από διαφορετικά συνεργεία. 


Οι ειδικοί κατέληξαν στην μέθοδο της αδιατάραχτης κοπής, με ένα ειδικό τρυπάνι (wagon drill). Το ευτύχημα ήταν ότι το εσωτερικό του βράχου είναι υγιές και έτσι το τοπόσημο, που ενώνει παραλιακά την πρωτεύουσα με το Σούνιο, παρέμεινε ακέραιο. Η αποκολλημένη μάζα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των χειριστών του μηχανήματος, έπεσε στο οδόστρωμα και τεμαχίστηκε. Τα τεμάχια του βράχου χρησιμοποιήθηκαν για τα συρματοκιβώτια, τα λεγόμενα ζαρζανέτια. Με αυτά χτίστηκε ένας τοίχος ύψους τεσσάρων μέτρων και από τις δυο μεριές του δρόμου, ώστε να συγκρατεί νερά και πέτρες.

Το έργο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, παρόλες τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία.

Σημειώνεται ότι το 1980 πλάι στην παλιά σήραγγα κατασκευάστηκε και ένας δεύτερος κλάδος που κρίθηκε τότε απαραίτητος για την κυκλοφορία στην παραλιακή λεωφόρο που ήταν προβληματική.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δίπλα στην σήραγγα, στο 31ο χλμ. της Αθηνών-Σουνίου, έγινε στις 13 Αυγούστου του 1968 η αποτυχημένη απόπειρα του Αλέκου Παναγούλη να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γιώργο Παπαδόπουλο. Ο Παναγούλης είχε τοποθετήσει εκρηκτικά σε έναν υπόγειο αγωγό ομβρίων, όμως η έκρηξη έγινε ελάχιστα δευτερόλεπτα αφότου πέρασε το αυτοκίνητο του Παπαδόπουλου. Η απόπειρα οδήγησε στη σύλληψή του, στον βασανισμό και στην καταδίκη του σε θάνατο, ενώ η εκτέλεσή του απεφεύχθη χάρη στη διεθνή κατακραυγή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου