8 Νοεμβρίου 2020

Τζο Μπάιντεν, ο μεγάλος νικητής των αμερικανικών εκλογών

Τζο Μπάιντεν: Θα είμαι ο πρόεδρος που ενώνει 

Την νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές κήρυξε ο Τζο Μπάιντεν, «ο λαός αυτής της χώρας μίλησε, μας έδωσε μια ξεκάθαρη νίκη» είπε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις, σε εορταστικό κλίμα ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του στο Γουίλμινγκτον στο Ντέλαγουερ. Και δεσμεύτηκε να «είναι ένας πρόεδρος που θα επιδιώκει να ενώνει και όχι να διχάζει», καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην αντιμετωπίζουν πλέον τους «αντιπάλους τους ως εχθρούς». 

Απευθυνόμενος άμεσα στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, υπογράμμισε: «Έχει έρθει η ώρα να βάλουμε στην άκρη τη σκληρή ρητορική, να ρίξουμε τη θερμοκρασία, να δούμε ξανα ο ένας τον άλλο, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον ξανά».

Joe Biden @JoeBiden
It’s time to put away the harsh rhetoric. To lower the temperature. To see each other again. To listen to each other again.

«Ήρθε η στιγμή να θεραπεύσουμε την Αμερική»... «Έκανα εκστρατεία για να αποκαταστήσω την ψυχή της Αμερικής, να ανοικοδομήσω τη ραχοκοκαλιά αυτού του έθνους, τη μεσαία τάξη και να κάνω την Αμερική να σεβαστεί ξανά τον κόσμο», πρόσθεσε ακόμη. «Θα εργαστώ το ίδιο σκληρά για εκείνους που δεν με ψήφισαν, όσο και για εκείνους που με επέλεξαν», δεσμεύτηκε ο 77χρονος Μπάιντεν. 

Αναφέρθηκε δε και στην πανδημία, εκφράζοντας τη δέσμευση να «ηγηθεί των δυνάμεων της αξιοπρέπειας» προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, να επιστρέψει στην οικονομική ευημερεία, να διασφαλίσει υγειονομική ασφάλεια για τις αμερικανικές οικογένειες και να εξαλείψει τον συστημικό ρατσισμό. 

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα σόου με πυροτεχνήματα, με το νούμερο «46» να γράφεται στον ουρανό του Ουίλιμνγκτον, καθώς ο Μπάιντεν θα γίνει ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Νωρίτερα γράφαμε: 

Μπάιντεν, ο μεγάλος νικητής

Τη λύση έδωσε η Πενσιλβάνια. Το βράδυ του Σαββάτου (μεσημέρι στις ΗΠΑ) ανακοινώθηκε ότι ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την αμφίροπη αναμέτρηση σε μία πολιτεία-προπύργιο των Δημοκρατικών εξασφαλίζοντας άλλους 20 εκλέκτορες. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτει τουλάχιστον 273 εκλέκτορες επί συνόλου 538, άρα εξασφαλίζει και μαθηματικά την προεδρία. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κερδίζει και τη Νεβάδα, εξασφαλίζοντας συνολικά 279 εκλέκτορες, ενώ συνεχίζει να προηγείται σε άλλες πολιτείες, όπως η Βόρεια Καρολίνα και η Αριζόνα. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μπάιντεν θα εξασφαλίσει τελικά περισσότερους από 300 εκλέκτορες. 

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το προβάδισμα σε απόλυτο αριθμό ψήφων: ο Τζο Μπάιντεν εξασφαλίζει πάνω από 70 εκ. ψήφους, πολύ περισσότερες από τον χαρισματικό Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και από οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο στην ιστορία των ΗΠΑ. 

Σε μία πρώτη αντίδραση ο ίδιος ο Μπάιντεν δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου: "Μας περιμένει πολλή δουλειά, αλλά σας υπόσχομαι ότι θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών, είτε με ψήφισαν, είτε όχι". 

Joe Biden @JoeBiden
America, I’m honored that you have chosen me to lead our great country. The work ahead of us will be hard, but I promise you this: I will be a President for all Americans — whether you voted for me or not. I will keep the faith that you have placed in me.

Η πρώτη γυναίκα που εξελέγη αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, η Κάμαλα Χάρις, δεσμεύθηκε σήμερα να «στρωθεί στη δουλειά» χωρίς καθυστέρηση προκειμένου να αποκατασταθεί «η ψυχή της Αμερικής», στην πρώτη δήλωσή της μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Σε άλλον κόσμο ο Τραμπ

Η πρώτη αντίδραση του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η εξής: "Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Τζο Μπάιντεν αυτοπροβάλλεται εσφαλμένα ως νικητής και τα μέσα ενημέρωσης τον βοηθούν σε αυτό". Μέσω του επιτελείου του ο Τραμπ διαμηνύει ότι "οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει ακόμη" και ότι από τη Δευτέρα αρχίζει ο δικαστικός αγώνας, ώστε "να αναδειχθεί ο σωστός νικητής". Όλα δείχνουν ότι ο Τραμπ θα επιδιώξει την άμεση παρέμβαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, στο οποίο οι περισσότεροι δικαστές θεωρούνται φιλικά προσκείμενοι στους Ρεπουμπλικανούς.

Θετικές αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο 

Θετικές έως ενθουσιώδεις αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο προκάλεσε η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Σχεδόν ταυτόχρονα απέστειλαν συγχαρητήρια, το βράδυ του Σαββάτου, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες, πολλοί από αυτούς μέσω Twitter.

Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα ή μηνύματα έχουν ήδη αποστείλει στον Τζο Μπάιντεν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ αυτών o πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε αληθινός φίλος της Ελλάδας και είμαι βέβαιος ότι υπό την προεδρία του η σχέση μεταξύ των χωρών μας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή», αναφέρει στην ανάρτησή του στο Twitter Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγχαρητήρια επίσης και από Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική. Μεταξύ άλλων και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο πρόεδρος του Ιράκ Μπαρχάμ Σαλίχ, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Καν, ο διάδοχος πρίγκηπας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα,

Πηγές: Στοιχεία από 
kathimerini.gr, Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου