16 Νοεμβρίου 2020

Κείμενο από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, κατά της απαγόρευσης συναθροίσεων

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 συμφώνησαν στην υπογραφή ενός κειμένου το οποίο καταδικάζει την «αυταρχική, αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική», όπως αναφέρει, απόφαση της κυβέρνησης και του αρχηγού της αστυνομίας για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα για τέσσερις ημέρες και ζητεί την άμεση ανάκλησή της.

Η υπογραφή του κειμένου συμφωνήθηκε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία των επικεφαλής των κομμάτων Αλ. Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη. Το κείμενο υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ 25.

Το κείμενο των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 έχει ως εξής: 

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. 
Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. 
Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. 'Αλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. 
Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Το κείμενο, το οποίο υπογράφουν συνδικαλιστές από διάφορους πολιτικούς χώρους, πολιτικά κόμματα, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι του πολιτισμού, απευθύνεται -και θα παραδοθεί- στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στα πολιτικά κόμματα και στους αρμόδιους φορείς. 


Προσφυγή Βαρουφάκη στο ΣτΕ για το Πολυτεχνείο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το κόμμα Mέρα25, πολίτες και σωματεία για τα δικαιώματα των πολιτών, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για απαγόρευση συγκεντρώσεων ενόψει της αυριανής επετείου του Πολυτεχνείου.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση συγκεντρώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος, που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως και ότι παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για αποκλιμάκωση της έντασης

Πρωτοβουλία έλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης όσον αφορά στον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου σε συνθήκες πανδημίας. 
Αφού ζητεί αυτοσυγκράτηση από όλα τα κόμματα, καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς «σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο». Και εξειδικεύει: «Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας». 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου