13 Νοεμβρίου 2020

Τι συζητούν Cenergy και Nexans

«H Cenergy Holdings SA, θυγατρική της Viohalco SA, είναι σε διαπραγματεύσεις με τον (γαλλικό) όμιλο Nexans με σκοπό τη σύμπραξη των δραστηριοτήτων παραγωγής καλωδίων, ωστόσο οι εν λόγω διαπραγματεύσεις είναι σε πρώιμο στάδιο». Αυτό αναφέρουν οι δυο ελληνικού ενδιαφέροντος εταιρείες απαντώντες χθες στην Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι Εταιρίες (Cenergy και Βιοχάλκο), σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή νομοθεσία, «θα ενημερώσουν το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη στην ανωτέρω διαδικασία» προσθέτουν.

Σύμφωνα με όσα μέχρι τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο όμιλος Στασινόπουλου διαπραγματεύεται συμφωνία η αξία της οποίας μπορεί να προσεγγίσει τα 800 εκατ. ευρώ για την πώληση της θυγατρικής της Cenergy Holdings SA, «Ελληνικά Καλώδια», στη γαλλική πολυεθνική Nexans.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Καθμερινή», η αρχιτεκτονική της συμφωνίας προβλέπει την καταβολή μετρητών και ανάληψη χρέους από τη Nexans, αλλά και απόκτηση μετοχών της Nexans από τη Cenergy. Η αποτίμηση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι 13 φορές τα κέρδη EBITDA του 2019 της «Ελληνικά Καλώδια» (60 εκατ.) ή 10 φορές τα φετινά κέρδη EBITDA που αναμένεται να προσεγγίσουν τα 80 εκατ.Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο της συμφωνίας εκτιμάται πως είναι εφικτά πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.

Η εταιρεία Cenergy έχει ήδη καταφέρει από τα τέλη του 2016 όταν και δημιουργήθηκε (μέσω της συγχώνευσης των δύο πιο δυναμικών θυγατρικών της Viohalco, της Σωληνουργείας Κορίνθου και των Ελληνικών Καλωδίων), να πρωταγωνιστήσει όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στη διεθνή αγορά αναλαμβάνοντας σημαντικά έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Καθώς μάλιστα οι παίκτες στη διεθνή αγορά, που μπορούν να κατασκευάσουν απαιτητικά έργα θαλάσσιων διασυνδέσεων, είναι μετρημένοι, η Cenergy έχει καταφέρει στα 4 χρόνια της ύπαρξής της να έχει εισέλθει σε ένα κλειστό κλαμπ καταξιωμένων και εξειδικευμένων εταιρειών του κλάδου των απαιτητικών κατασκευής υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης.

Πρόσφατα, προς το τέλος Σεπτεμβρίου, η Cenergy Holdings είχε ανακοινώσει ότι η θυγατρική της, Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables), θα προμηθεύσει το μεγαλύτερο στον κόσμο θαλάσσιο αιολικό πάρκο με υποβρύχια καλώδια inter-array και με εξαρτήματα. Η Hellenic Cables, κορυφαίος προμηθευτής υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων, εξασφάλισε τη μεγαλύτερη έως σήμερα σύμβαση για inter-array καλώδια από την DEME Offshore, την επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ομίλου DEME Group, για την προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων για τις φάσεις Α & Β του θαλάσσιου αιολικού πάρκου Dogger Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η σημαντική άνοδος των τιμών των μετοχών τόσο της Cenergy όσο και της μητρικής της Βιοχάλκο στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Και κάποιες ακόμη πληροφορίες για τις Cenergy, Βιοχάλκο και Nexans: 


Η Cenergy Holdings είναι βελγική εταιρεία συμμετοχών (holding), εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η Εταιρεία εστιάζει στη μακροπρόθεσμη δημιουργία προστιθέμενης αξίας μέσω θυγατρικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε δυναμικές και αναπτυσσόμενες αγορές, όπως αυτές της μεταφοράς ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών, καθώς και των τηλεπικοινωνιών. Το χαρτοφυλάκιο της Cenergy Holdings αποτελείται από τη Σωληνουργεία Κορίνθου και την Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables), πρωτοπόρες εταιρείες στους δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους τους. Η Σωληνουργεία Κορίνθου, είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς σωλήνων χάλυβα διεθνώς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε έργα ενέργειας και ειδικότερα για τη μεταφορά υγρών και αερίων καυσίμων και ένας σημαντικός προμηθευτής του κλάδου κατασκευών για κοίλες δοκούς χάλυβα. Η Hellenic Cables είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη. Κατασκευάζει καλώδια ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, καθώς και υποβρύχια καλώδια για τους κλάδους που προαναφέρθηκαν. 

Η Viohalco, με έδρα στο Βέλγιο, είναι εταιρία συμμετοχών (holding) σε διάφορες κορυφαίες εταιρίες μεταποίησης μετάλλων στην Ευρώπη. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών (VIO) και στο Χρηματιστήριο Αθηνών (BIO). Οι θυγατρικές της Viohalco ειδικεύονται στην παραγωγή προϊόντων αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, χάλυβα και σωλήνων χάλυβα και είναι προσηλωμένες στη βιώσιμη ανάπτυξη ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων και λύσεων προστιθέμενης αξίας για τη δημιουργία μιας δυναμικής παγκόσμιας βάσης πελατών. Με παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι εταιρίες της Viohalco έχουν, συγκεντρωτικά, ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο της Viohalco περιλαμβάνει επίσης έναν αποκλειστικό κλάδο έρευνας, ανάπτυξης, καινοτομίας και τεχνολογίας. Επιπλέον, η Viohalco και οι εταιρίες της κατέχουν σημαντική ακίνητη περιουσία, κυρίως στην Ελλάδα, που παράγουν επιπλέον έσοδα μέσω της εμπορικής αξιοποίησής τους.

Η Nexans, εισηγμένη στο χρηματιστήριο των Παρισίων, το 2019 είχε κύκλο εργασιών 6,7 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 526 εκατ. Ιδρύθηκε προ 120 ετών και παρέχει στους πελάτες της προηγμένες τεχνολογίες καλωδίων για μετάδοση ισχύος και δεδομένων

Πηγές: Με στοιχεία από athexgroup.gr, kathimerini.gr, capital.gr, naftemporiki.gr

1 σχόλιο:

  1. Δελτίο Τύπου της Cenergy στις 30.11.2020: «Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Cenergy Holdings SA της 12ης Νοεμβρίου 2020, η Εταιρεία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι οι διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Nexans έληξαν χωρίς αποτέλεσμα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή