28 Νοεμβρίου 2020

Το Σκίτσο της Ημέρας 28.11.2020

Ο Γ. Μπαμπινιώτης τάσσεται κατά καιρούς κατά του «κατακλυσμού τής γλώσσας μας από ξένες λέξεις». Τελευταία αναφέρθηκε στα εισαγόμενα «lock down, delivery, take away, click away, rapid test, Black Friday». Έτσι, ο Δημήτρης Χαντζόπουλο σε σκίτσο του στην «Καθημερινή» του προτείνει να αλλάξει το ιταλογενές Μπαμπινιώτης σε Μικρούτσικος ή Μωράκης!

Υπάρχει όμως και απάντηση με πρόταση για αλλαγή ονόματος του ...σκιτσογράφου! Γράφει λοιπόν ο καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, σε ανάρτησή του στο facebook:

9 ώρ. ·

"Ξενιστής" ή "Πανδοχεύς" ο Δ. ΧαΝτζόπουλος;
Με ένα χιουμοριστικό σκίτσο του ο προικισμένος γελοιογράφος τής «Καθημερινής» Δημήτρης ΧαΝτζόπουλος με παριστάνει με σατιρική διάθεση να αυτοπροτείνω για το επώνυμό μου, αναγόμενο πιθανώς στο ιταλ. bambino, επώνυμα που να περιέχουν μεταφραστικά από την Ιταλική λέξεις όπως «μικρός» ή «μωρό».
Έτσι ο εκλεκτός σκιτσογράφος μού δίνει την ευκαιρία να προτείνω, βάσει τής ίδιας αρχής, ως μεταφραστική επίσης αυτοπρότασή του την απόδοση τού επωνύμου του ΧαΝτζόπουλου, αναγόμενου στο τουρκικό «χάνι» [μεταφορά τού τουρκ. han < περσ. hān «οίκημα για διανυκτέρευση (και για ζώα) – καραβάν-σαράι»], από Χαν[ι]τζόπουλος σε «Ξενιστής» ή «Πανδοχεύς». Διπλή κι αυτός επιλογή. Εκτός αν για λόγους ετυμολογικής διαφάνειας το διατηρήσει ως Χανιτζ-όπουλος.
Το ότι έγω δεν αναφέρθηκα ποτέ σε κύρια ονόματα, αλλά στα σωρηδόν εισαγόμενα αυτόν τον καιρό lock down, delivery, take away, click away, rapid test, Black Friday (καταστήματα πουλούσαν γαλοπούλα για το Thanksgiving Day, ενώ αρχές Νοεμβρίου κάποιοι γιόρτασαν το Halloween) κ.ά., δεν εμπόδισε τον εκλεκτό (το εννοώ) γελοιογράφο να σατιρίσει «γελοιογραφικῇ ἀδείᾳ» το επώνυμό μου. Επιχειρώ —γλωσσολογικά εγώ— το ίδιο.
Αυτός άρχισε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου