14 Νοεμβρίου 2020

Κλειστό το Πολυτεχνείου ενόψει της επετείου λόγω Covid-19

Κλειστά τα κτίρια του ιστορικού συγκροτήματος του Πολυτεχνείου για την επετειακή εκδήλωση, η οποία θα γίνει διαδικτυακά. Αντιδρούν οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμμένει στην απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει –λόγω της πανδημίας– τη διεξαγωγή της καθιερωμένης πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.


Με κλειστά τα κτίρια του ιστορικού συγκροτήματος του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων και την επετειακή εκδήλωση να γίνεται μόνο διαδικτυακά, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) που πρόσκειται στο ΚΚΕ εμμένει στην απόφαση να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, ανήμερα την επέτειο, την Τρίτη το απόγευμα. «Οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα εργατικά σωματεία, οι φορείς του λαϊκού κινήματος προετοιμάζουμε τις αγωνιστικές εκδηλώσεις του αντιιμπεριαλιστικού εορτασμού του Πολυτεχνείου, τη διοργάνωση της πορείας στην αμερικάνικη πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρώσει τον εορτασμό του Πολυτεχνείου θα πέσει στο κενό!» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜΑΣ.

Την ίδια περίπου θέση έχουν διατυπώσει και κομματικοί σχηματισμοί της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μεταξύ αυτών και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ λέγοντας «στην καραντίνα η κυβέρνηση, όχι οι κατακτήσεις και οι διεκδικήσεις μας». 

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζεται, εκτός από την κατάθεση στεφάνου στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, ολιγομελής αντιπροσωπεία του κόμματος να καταθέσει στεφάνι στον μαρτυρικό χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ και από εκεί θα κατευθυνθεί συμβολικά στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Σφραγίζεται το Πολυτεχνείο λόγω Covid-19 

Η ηγεσία του ΕΜΠ αποφάσισε να κλειδωθούν τα ιστορικά κτίρια της οδού Πατησίων από το απόγευμα της Πέμπτης. Αυτό εξηγείται, κατ’ αρχάς, από το γεγονός ότι το ίδρυμα δεν λειτουργεί διά ζώσης, αλλά μόνο με τηλεκπαίδευση, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Βεβαίως, η απόφαση για κλείσιμο των κτιρίων εξηγείται και από το μέλημα των αρμοδίων να μη γίνει προσπάθεια κατάληψης των κτιρίων από εξωπανεπιστημιακούς.

Σε 92 προσαγωγές νεαρών από το κτίριο του Πολυτεχνείου και τις εγκαταστάσεις της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου προχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής (13/11) η ΕΛ.ΑΣ.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, είχε επαναλάβει την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει –λόγω της πανδημίας– τη διεξαγωγή της καθιερωμένης πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. «Είναι μέτρο προστασίας στην πιο δραματική στιγμή της πανδημίας. Είναι πράξη δικαιοσύνης, ίσης μεταχείρισης και συνέπειας στη στάση έναντι των άλλων εορτών. Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, κανείς δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από κάθε πολίτη που δεν έκανε Πάσχα ή 25η Μαρτίου. Δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις, όταν τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. Δεν είναι ώρα για παραστάσεις με μικροκομματικά οφέλη, βάζοντας σε κίνδυνο ζωές. Δυστυχώς, οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια. Απαγορεύεται φέτος η πορεία, η Αστυνομία θα εφαρμόσει τον νόμο απαρέγκλιτα παντού», δήλωσε εμφατικά ο υπουργός. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση στεφάνων θα γίνει με προκαθορισμένο πρόγραμμα, ενώ ο εορτασμός από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, που είναι και ο διοργανωτής του, θα γίνει διαδικτυακά. Δηλαδή, θα γίνει μία διαδικτυακή εκδήλωση με ομιλίες του πρύτανη του ιδρύματος Ανδρέα Μπουντουβή και άλλων διοργανωτών του εορτασμού, οι οποίες και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Πολυτεχνείου. 

(upd) Πρόσθετη ενημέρωση: 
 
Πολυτεχνείο: Απαγόρευση συγκεντρώσεων, πρόστιμα, αντιπαράθεση

Αποφασισμένη να μην επιτρέψει την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων, πορειών για την επέτειο του Πολυτεχνείου εμφανίζεται η κυβέρνηση, η οποία προχωράει στη λήψη έκτακτων μέτρων ενόψει των εκδηλώσεων της 17ης Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, βάσει της απόφασης του αρχηγείου της αστυνομίας, από το πρωί της 15ης Νοεμβρίου έως και το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου, απαγορεύονται σ’ όλη την Ελλάδα οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα.
Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με:
– Πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις
– Πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα, τα οποία παραβιάζουν την απαγόρευση, συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Το Σάββατο πάντως, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επέμεινε στη θέση του για πραγματοποίηση της πορείας: «Εδώ και 47 χρόνια, κάθε χρόνο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, η πορεία δεν ήταν μνημόσυνο ή κατάθεση στεφάνων, αλλά αγωνιστική διεκδίκηση». Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «και φέτος δεν έχει αυτόν τον χαρακτήρα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε περιεχόμενο. Το Πολυτεχνείο ποτέ δεν υπήρξε κυβερνητική γιορτή». 

Ο ΓΓ του ΚΚΕ πρόσθεσε: «Οι συνθήκες που καθορίζονται από τους υγειονομικούς είναι ότι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα όταν ο κόσμος περπατά στους δρόμους ή βρίσκεται στις πλατείες. Με τη χρήση μασκών, με τα αντισηπτικά, με τις αποστάσεις και βεβαίως με τους ανθρώπους που πρέπει να είναι εκεί και κάνουμε έκκληση στις ευπαθείς ομάδες ή σε όσους είναι άρρωστοι να μην είναι, αυτό έχει γίνει με γενικευμένο lockdown, και έχουμε ήδη αποδείξει, μάλιστα ως ΚΚΕ δεχθήκαμε συγχαρητήρια για το πως οργανώθηκαν αντίστοιχες τέτοιες εκδηλώσεις» τόνισε.

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου