6 Νοεμβρίου 2020

Ο Τραμπ παραπληροφορεί και τα τηλεοπτικά δίκτυα διακόπτουν το διάγγελμά του

Και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος 
Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάστηκε μπροστά στις κάμερες για να πει, από τον Λευκό Οίκο, πως θα κέρδιζε «με ευκολία» εάν λογαριάζονταν μόνο «οι νόμιμες» ψήφοι, αλλά εάν η καταμέτρηση συμπεριλάβει «τις παράνομες ψήφους», οι Δημοκρατικοί θα μπορέσουν «να κλέψουν» τη νίκη στις εκλογές. Έτσι, ορισμένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ αποφάσισαν να διακόψουν την απευθείας μετάδοση των δηλώσεών του, κρίνοντας ότι παραπληροφορούσε.

Το MSNBC γρήγορα διέκοψε την απευθείας μετάδοση. «Λοιπόν, βρισκόμαστε στην ασυνήθιστη θέση να χρειάζεται όχι μόνο να διακόψουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά να διορθώσουμε αυτά που είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ», δήλωσε ο παρουσιαστής Μπράιαν Ουίλιαμς.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα NBC News και ABC News επίσης διέκοψαν την απευθείας μετάδοση της προεδρικής συνέντευξης Τύπου. Ο Τραμπ εγκατέλειψε το βήμα χωρίς να δεχθεί καμία ερώτηση.

Το CNN αποφάσισε να μην διακόψει την απευθείας μετάδοση του διαγγέλματος, ούτε να κόψει τον ήχο του μικροφώνου του Τραμπ. Αλλά τις δηλώσεις του αρχηγού του κράτους αντέκρουσε αμέσως μετά ο παρουσιαστής του δικτύου Τζέικ Τάπερ: «Πόσο λυπηρή νύχτα για την Αμερική, όταν βλέπει τον πρόεδρό της (…) να κατηγορεί ψευδώς ανθρώπους ότι προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές, να επιτίθεται στη δημοκρατία μας με ψέματα».

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης στον Λευκό Οίκο ότι οι αντίπαλοί του προσπαθούν να του «κλέψουν» την εκλογική του νίκη, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη γι’ αυτό, την ώρα που η συνεχιζόμενη καταμέτρηση των ψήφων δείχνει πως ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν πλησιάζει στην επικράτηση.

«Αν μετρηθούν οι νόμιμες ψήφοι, κερδίζω με ευκολία», υποστήριξε ο Τραμπ, που έκανε δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως η συνέχιση της καταμέτρησης του δείχνει ότι διαπράττεται «νοθεία», στο πλαίσιο της προσπάθειας των αντιπάλων του να του «κλέψουν» τον θρίαμβο.

Υποστήριξε ακόμη πως τα «μεγάλα μέσα ενημέρωσης», «το χρήμα» και «οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας» είναι όλοι εναντίον του και υπέρ των Δημοκρατικών, αλλά παρά τις «επεμβάσεις» τους, το «μπλε κύμα» που προέβλεπαν οι «ψευδείς δημοσκοπήσεις» δεν ήρθε. «Θα έχουμε πολλές δίκες», προειδοποίησε.

Ο Τραμπ, που είχε ήδη αυτοανακηρυχθεί νικητής αργά το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη, δεν μοιάζει να έχει διάθεση να αναγνωρίσει τη διαφαινόμενη νίκη του αντιπάλου του.



«Ο αναξιοπρεπής Ντόναλντ Τραμπ»


Το θρίλερ των αμερικανικών προεδρικών εκλογών έχει λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις. Η προσπάθεια του Ντ. Τραμπ να αμφισβητήσει την αξιοπιστία και τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας σε κρίσιμες πολιτείες, όπως το Μίσιγκαν ή η Πενσυλβάνια κλυδωνίζει την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς, εκτιμούν ανεξάρτητοι αναλυτές. Σύμφωνα πάντως με τη διεθνή αποστολή εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OAΣΕ) δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για νοθεία στις φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Ακολουθούν κάποια σχόλια από τον γερμανικό Τύπο για τις αμερικανικές εκλογές, από τη Deutsche Welle:

Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει τη στάση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και σημειώνει: «Οι αναξιoπρεπείς εμφανίσεις του Τραμπ το βράδυ των εκλογών έδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν είναι μόνο κακός Πρόεδρος, αλλά πάνω από όλα κίνδυνος για τη δημοκρατία. Από την πρώτη ημέρα της θητείας του βρέθηκε σε αντιπαραθέσεις με το κόμμα του και την αντιπολίτευση, με τη δικαιοσύνη και τον διοικητικό μηχανισμό, με το δίκαιο και τους νόμους. Ο τρόπος διοίκησής του ήταν αποκρουστικός. Ως πρότυπο λαϊκισμού, βρήκε μιμητές σε όλο τον κόσμο και δυσφήμισε τη δημοκρατία».

Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει στην πρώτη της σελίδα: «Ο Ντόναλντ Τραμπ πολεμάει σε δυο μέτωπα: εναντίον του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν και εναντίον της δημοκρατίας. Κατά τη γνώμη του η δημοκρατία λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε μετά τις εκλογές όλες οι ψήφοι να δώσουν τη νίκη στον αντίπαλό του. Για μήνες, στην πραγματικότητα για χρόνια, ο Τραμπ προετοίμαζε το έδαφος για το σχέδιό του ώστε να απορρίψει τα δυσάρεστα εκλογικά αποτελέσματα ως ψεύτικες ειδήσεις και τυχόν αμφισβήτηση της εξουσίας του να την αφήσει στα χέρια χειραγωγήσιμων δικαστών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το πρωτοσέλιδο σχόλιο της TAZ: «Είναι ένα αναξιοπρεπές θέαμα ο τρόπος που συμπεριφέρεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακόμα και εάν δεν μπορεί να εκπλήξει κανέναν πλέον. Ο Τραμπ ακολουθεί ακριβώς το σχέδιο που ο ίδιος ανακοίνωσε εδώ και μήνες».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, 
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου