30 Νοεμβρίου 2020

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα 30% τον Νοέμβριο του 2020

Με οριακά κέρδη, που διαμορφώθηκαν μόλις στις δημοπρασίες, έκλεισε σήμερα, τελευταία ημέρα του μήνα, το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), το οποίο όμως κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου κατέγραψε κέρδη 30%, σε επίπεδο γενικού δείκτη, σε έναν από τους καλύτερους μήνες στην ιστορία του ΧΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε τον μήνα Νοέμβριο με άνοδο 29,40%, από τις 569,50 μονάδες την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου αναρριχήθηκε στις 736,92 μονάδες την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Κατά τον ίδιο μήνα, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 31,9%, ενώ ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης σημείωσε σημαντικά μεγαλύτερα κέρδη κλείνοντας με άνοδο 69,62%.

Ένας από τους καλύτερους μήνες στην ιστορία του ΧΑ έμελλε να έρθει σε μία από τις δυσκολότερες χρονιές, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας της covid-19, που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στις μνήμες των επενδυτών.

Οι ανακοινώσεις τον Νοέμβριο μήνα με τα καλά νέα για τα εμβόλια κατά της Covid-19, των Pfizer/Biontech, της Moderna και της AstraZeneca , με τον υψηλό δείκτη αποτελεσματικότητας και τον κοντινό ορίζοντα κυκλοφορίας στο ευρύ κοινό, ανέβασαν κατακόρυφα το ενδιαφέρον στις αγορές, με τα χρηματιστήρια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, να σημειώνουν σημαντική άνοδο.

Ειδικότερα, σήμερα Δευτέρα, που επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης των σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,04% στις 736,92 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 209,1 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.00 και πριν τις τελικές δημοπρασίες, ο τζίρος ήταν μόλις στα 86,4 εκατ. ευρώ, ενώ η λήξη των συναλλαγών τον βρήκε στα 209,1 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών έγινε στο rebalancing. 

Της σημερινής ημέρες είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες. (Βλέπε ανάρτησή μας: Χρηματιστήριο Αθηνών: Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα)

Επίσης σήμερα, τα βλέμματα επικεντρώθηκαν στις μετοχές που συνδέθηκαν με την προγραμματισμένη εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI. Η κυριότερη αλλαγή ήταν η διαγραφή της Motor Oil, ο τζίρος της οποίας εκτοξεύθηκε σήμερα στα 72,8 εκατ ευρώ. Πλέον στον δείκτη MSCI Greece Standard απομένουν μόλις τρεις μετοχές, εκείνες του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και της Jumbo.

Επίσης σήμερα Δευτέρα, ανακοινώθηκε το το ναυάγιο του deal Cenergy - Nexans που οδήγησε τη μετοχή της Βιοχάλκο στο -5,82% και της Cenergy στο -9,90%. «Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Cenergy Holdings SA της 12ης Νοεμβρίου 2020, η Εταιρεία ενημερώνει (σήμερα) το επενδυτικό κοινό ότι οι διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Nexans έληξαν χωρίς αποτέλεσμα» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Από αύριο η αγορά εισέρχεται στον τελευταίο μήνα του έτους έχοντας ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει εωσότου μηδενίσει τη "ζημιά" της πανδημίας.

Πηγές: Με στοιχεία από capital.gr, euro2day.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Χρηματιστήριο Αθηνών: Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα (28.11.2020)
Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα εμβόλια έφεραν άνοδο 19% σε 2 εβδομάδες (21.11.2020) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου