17 Νοεμβρίου 2020

Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna κατά Covid-19

Ενισχύεται η παγκόσμια αισιοδοξία για το επερχόμενο τέλος της πανδημίας, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ενός ακόμα εμβολίου κατά της COVID-19, αυτού της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna Inc. Xθες δημοσιοποιήθηκαν τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής Φάσης 3, του εμβολίου. Οπως διαπιστώθηκε, η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος φτάνει το 94,5%, ξεπερνώντας αυτή του εμβολίου των Pfizer / BioNΤech, που κυμάνθηκε γύρω στο 90%, ενώ αμφότερα βασίζονται στην ίδια τεχνολογία mRNA.

Επίσης το νέο εμβόλιο της Moderna, που χορηγείται σε δύο δόσεις σε διάστημα 28 ημερών, φαίνεται ότι είναι ασφαλές, αφού μόνο το 9% έως 10% των εμβολιασθέντων εμφάνισε ήπιες παρενέργειες (κόπωση, πόνο ή ερύθημα στο σημείο της ένεσης). Το αμερικανικό εμβόλιο, ωστόσο, που ήδη δοκιμάστηκε σε 30.000 εθελοντές, δεν θα αρχίσει να διατίθεται εκτός ΗΠΑ πριν από το 2021.

Ενα σημαντικό πλεονέκτημα του εμβολίου της Moderna είναι ότι, εν αντιθέσει με αυτό των Pfizer / BioNTech, που πρέπει να συντηρηθεί στους 70-80 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν, μπορεί να διατηρηθεί σε κοινά ψυγεία με θερμοκρασία 2 έως 8 βαθμών Κελσίου, επί 30 ημέρες, ενώ για μακρά συντήρηση έξι μηνών και μεταφορά απαιτεί θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν.

Επίσης, θα είναι σχετικά ακριβότερο από τα υπόλοιπα υποψήφια εμβόλια, με τις δύο δόσεις να κοστίζουν περίπου 50 ευρώ.

Ερωτήματα για το νέο εμβόλιο, που παραμένουν αναπάντητα, αφορούν το πόση θα είναι η διάρκεια της ανοσίας που θα παρέχει, αλλά και αν θα είναι αποτελεσματικό για τους ηλικιωμένους. Ο επικεφαλής, πάντως, των ιατρικών υπηρεσιών της Moderna, δρ Ταλ Ζακς, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το νέο εμβόλιο δεν μοιάζει να χάνει την ισχύ του στους μεγαλύτερους σε ηλικία. 

Εκτιμήσεις για τη χρήση των εμβολίων 

Η εταιρεία Moderna Inc έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να παρασκευάσει 20 εκατ. δόσεις για τις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του έτους, ενισχύοντας την παγκόσμια παραγωγή της από 500 εκατ. μέχρι 1 δισ. δόσεις μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς. Η Ε.Ε. έχει συνάψει «προσυμβόλαιο πιθανής αγοράς» 80 έως 160 εκατ. δόσεων με τη Moderna, ενώ συμφωνίες έχουν υπογράψει εκτός από τις ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Ελβετία, το Κατάρ και το Ισραήλ. 

Τα δύο εμβόλια, των Pfizer/BioNTech και Moderna ενδέχεται να έχουν λάβει πιστοποίηση και έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (FDA) μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Αυτό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιτρέψει τον εμβολιασμό περίπου 20 εκατ. Αμερικανών, κατά προτεραιότητα αναμφίβολα των πιο ηλικιωμένων και όσων ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, και κατόπιν 25 εκατ. ανθρώπων κάθε μήνα.

Αναμένονται εξάλλου τα αποτελέσματα των δοκιμών του υποψηφίου εμβολίου της Johnson & Johnson, που θα χορηγείται σε μία δόση, το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου. Πιθανή είναι επίσης η έγκριση ενός τέταρτου υποψηφίου εμβολίου σε προχωρημένη φάση δοκιμών, αυτού της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι με τα εμβόλια που θα εξασφαλίσουν έγκριση από τους εποπτικούς φορείς, θα υπάρχουν αρκετές δόσεις ως τις αρχές του Απριλίου για ολόκληρο τον πληθυσμό. Όσο για την Ευρώπη, αξιωματούχοι έχουν εκτιμήσει πως είναι πιθανό να αρχίσουν εμβολιασμοί τον Ιανουάριο. Ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, η επιστροφή στην ομαλότητα δεν αναμένεται παρά το καλοκαίρι του 2021 το νωρίτερο, όταν θα είναι υψηλό το ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί.

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχετική ανάρτηση: Το εμβόλιο των Pfizer / Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%» κατά της Covid-19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου