9 Νοεμβρίου 2020

Το ιερό του Δεσποτικού εντυπωσιάζει χωρίς τις σκαλωσιές

Ταξιδεύοντας με το πλοίο της γραμμής νότια της Πάρου και της Αντιπάρου, το αρχαϊκό ιερό που υψώνεται στα οκτώ μέτρα στην άκρη του ακατοίκητου Δεσποτικού, απαλλαγμένο πια από τις σκαλωσιές, είναι εντυπωσιακό. Αυτό το νησάκι, σταθμός εφοδιασμού για τους ταξιδευτές των αρχαϊκών χρόνων, με το διάσημο και πλούσιο ιερό στο οποίο λατρευόταν ο Απόλλωνας, γνώρισε ακμή στον 6ο αι. π.Χ.

Από μακριά θαυμάζεις την τρίτη διάσταση του μνημείου. Από κοντά, φτάνοντας στο νησί με καΐκι από τον μόλο του Αη Γιώργη Αντιπάρου, ξαφνιάζεσαι όταν, μετά τη μικρή ανηφόρα, αντικρίζεις το αποτέλεσμα του αναστηλωτικού έργου: Tον στυλοβάτη του ναού με τους σπονδύλους των επτά κιόνων συμπληρωμένους από νέο και αρχαίο υλικό, αναστηλωμένους καθ’ ύψος τους τρεις κίονες με τα κιονόκρανα, τα επιστύλια, τις ταινίες, τα τρίγλυφα, τις μετόπες και τα γείσα. Διακρίνεται το τελετουργικό εστιατόριο με τα τρία δωμάτια, οι προσόψεις και οι παραστάδες των εισόδων με τα κατώφλια τους και δεξιά ο ναός με τον ενδιάμεσο τοίχο που χτίστηκε εκ νέου από αρχαίο και νέο υλικό.


Τέλος Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η, δεύτερη για φέτος, αναστηλωτική περίοδος στο Δεσποτικό, λέει ο ανασκαφέας Γιάννος Κουράγιος. «Συμπληρώθηκαν τα τρία δωμάτια με τα θυραία ανοίγματα δυτικά και ανατολικά, ένας κίονας του εστιατορίου με ένα αρχαίο κιονόκρανο και οι τοίχοι εσωτερικά… Κάναμε το παν για να ολοκληρωθεί πρώτα καθ’ ύψος η αναστήλωση. Τοποθετήθηκαν τρία κομμάτια γείσα, οι μετόπες, ο αναλημματικός τοίχος, ενώ έγινε ειδική επεξεργασία του νέου υλικού που χρησιμοποιήσαμε». 

Το Δεσποτικό στο βάθος όπως φαίνεται από τον Αη Γιώργη Αντιπάρου

Τον Μάιο του 2021 θα ξεκινήσει νέος κύκλος εργασιών εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες πανδημίας... 

Πηγή: kathimerini.gr (απόσπασμα δημοσιεύματος)

Δείτε και αυτό: Μια μέρα στην Αντίπαρο. Φωτογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου