22 Νοεμβρίου 2020

Πιο «φτωχή» η σάτιρα χωρίς τον Τραμπ

Για τους παρουσιαστές σατιρικών εκπομπών στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν δώρο εξ ουρανού, καθώς εξασφάλιζε άφθονα κωμικά στιγμιότυπα και υψηλή τηλεθέαση. Όλα αυτά ανατρέπονται με την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο. Από τη Deutsche Welle: 


Δύο ημέρες είχαν περάσει από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ήταν η πρώτη φορά που ο Στίβεν Κόλμπερτ, παρουσιαστής της ψυχαγωγικής εκπομπής The Late Show και βασιλιάς της αμερικανικής late night ζώνης, δεν είχε καμία διάθεση για χιούμορ. Ακόμη δεν υπήρχε σίγουρο προβάδισμα για κανέναν από τους δύο διεκδικητές της προεδρίας, αλλά αυτό καθόλου δεν εμπόδιζε τον Ντόναλντ Τραμπ να αυτοανακηρυχθεί νικητής των εκλογών. Ο άλλοτε χαρούμενος διασκεδαστής άρχισε να ωρύεται. «Ο Τραμπ θέλει να δολοφονήσει τη δημοκρατία», έλεγε ο Στίβεν Κόλμπερτ. Ούτε ένα καλαμπούρι, ένα υπονοούμενο, ένα δεύτερο επίπεδο σάτιρας.

Ο βασιλιάς της late night ζώνης εμφανίστηκε ντυμένος στα μαύρα, ο ίδιος έλεγε ότι αισθανόταν σαν να πηγαίνει σε κηδεία, ότι είναι «εξαντλημένος». Στον Ντόναλντ Τραμπ αναφερόταν με χαρακτηρισμούς όπως «φασίστας» ή «ο χοντρός με το κόκκινο καπέλο». Ναι, έλεγε ο Κόλμπερτ, κάπου αναμενόταν μία αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Τραμπ μετά την κάλπη, αλλά «δεν ήξερα ότι θα πονέσει τόσο πολύ, δεν ήξερα ότι θα μου ραγίσει την καρδιά…»

Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια κανείς δεν προσέγγιζε τα πεπραγμένα του Τραμπ με τόσο αιχμηρό χιούμορ, όσο ο Στίβεν Κόλμπερτ και οι συνάδελφοί του στη δημοφιλή βραδινή ζώνη των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων, ιδιαίτερα ο Τρέβορ Νόα με το Daily Show και ο βέρος Νεοϋρκέζος Τζίμι Κίμελ στο Jimmy Kimmel Live! 
Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο παρουσιαστής Τζίμι Κίμελ ρώτησε σε χιουμοριστικό τόνο τον κ. Ομπάμα τι θα μπορούσε να συμβεί εάν κάποιος –υποθετικά ο κ. Τραμπ που αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του– προσπαθούσε να κρυφτεί μέσα στον Λευκό Οίκο.
«Γνωρίζετε καλά τον Λευκό Οίκο. Ζούσατε εκεί για οκτώ χρόνια. Υπάρχει μέρος όπου θα μπορούσε κάποιος να κρυφτεί; Για παράδειγμα, εάν επρόκειτο κάποιος να τον απομακρύνει;», ρώτησε ο Κίμελ.
«Νομίζω πως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να στείλουμε τις Ειδικές Δυνάμεις να τον απομακρύνουν», απάντησε γελώντας ο κ. Ομπάμα.
Πηγές: CBS News, kathimerini.gr
Ακολουθώντας μία καθαρά υποκειμενική, σχολιαστική προσέγγιση της επικαιρότητας, όλα τα late night shows αξιοποιούσαν στο έπακρο τη δημοσιογραφική ελευθερία, αλλά ταυτόχρονα αποκάλυπταν την υποκρισία και τον παραλογισμό της λαϊκιστικής πολιτικής στον Λευκό Οίκο με μεγαλύτερη αμεσότητα ή ωμότητα από οποιαδήποτε αμιγώς ειδησεογραφική εκπομπή. Για παράδειγμα, μιλούσαν ανοιχτά για τo «ψέμα», όχι για την «αναλήθεια» του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κόλμπερτ και ο Νόα δεν δίσταζαν να επιδεικνύουν ανοιχτά την αποστροφή τους στο πρόσωπο του Τραμπ. Για πολλούς Αμερικανούς, που είχαν παρόμοια άποψη για τον ένοικο του Λευκού Οίκου, το καυστικό χιούμορ ήταν και η μοναδική διέξοδος για να υπομείνουν την όλη κατάσταση. 

Αλλά και στη γελοιογραφία αφήνει κενό! Σκίτσο του Ηλία Μακρή

Τι γίνεται όμως με την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο; Η αλήθεια είναι ότι ένας παρουσιαστής late night show έβαζε πάντοτε στο στόχαστρο της σάτιρας κορυφαίους Αμερικανούς πολιτικούς, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε με τον Τζο Μπάιντεν. Αυτό που μάλλον θα εκλείψει είναι ο πολιτικός ακτιβισμός που είδαμε στη διάρκεια της θητείας Τραμπ.

«Εγώ νομίζω ότι θα αλλάξουν πολλά», λέει από την πλευρά του στην Washington Post ο Ντάνιελ Κέλισον, έμπειρος παραγωγός που έχει δουλέψει με τα μεγαλύτερα ονόματα της βραδινής ζώνης, όπως ο Τζίμι Κίμελ ή παλαιότερα ακόμη και ο Ντέιβιντ Λέτερμαν. «Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έβλεπε late night εκπομπές για να χαλαρώσει από τις αγχωτικές ειδήσεις της ημέρας και το ερώτημα είναι τι θα κάνει όταν οι ειδήσεις θα είναι λιγότερο αγχωτικές». Ο ίδιος πιστεύει ότι οι ίδιες οι βραδινές εκπομπές θα γίνουν λιγότερο πολιτικές, άλλωστε το ίδιο είχε συμβεί στη μεταβατική περίοδο από τον Τζωρτζ Μπους (τον νεότερο) στον Μπαράκ Ομπάμα. (...) 

Σύμφωνα με την Washington Post ο Στίβεν Κόλμπερτ δηλώνει «ευτυχής» με το εκλογικό αποτέλεσμα και μάλλον απρόθυμος να ασχοληθεί και στα επόμενα τέσσερα χρόνια με τον Ντόναλντ Τραμπ. Στην εκπομπή του ο «βασιλιάς» της late night ζώνης έλεγε ότι το μόνο που θέλει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι Αμερικανοί, είναι … ένας «βαρετός πρόεδρος». 

Πηγή: Deutsche Welle  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου