9 Νοεμβρίου 2020

Το εμβόλιο των Pfizer / Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%» κατά της Covid-19

Άκρως ενθαρρυντικά μηνύματα για το εμβόλιο κατά της Covid-19


Το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%» στην προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία είναι και η τελευταία φάση πριν από την αίτηση χορήγησης αδείας, ανακοίνωσαν σήμερα τα δύο εργαστήρια μετά την πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων στο μέσον της Φάσης 3. Η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Η προστασία των ασθενών επιτεύχθηκε επτά ημέρες μετά την χορήγηση της δεύτερης από τις δύο δόσεις και 28 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, εξηγούν τα δύο εργαστήρια στην ανακοίνωσή τους.

«Περισσότερο από οκτώ μήνες μετά την έναρξη της χειρότερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα, θεωρούμε ότι αυτό το στάδιο αποτελεί ένα βήμα μπροστά σημαντικό για τον κόσμο στην μάχη μας κατά της Covid-19», δηλώνει στην ανακοίνωση ο διευθυντής της Pfizer Αλμπερτ Μπούρλα. «Το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων της δοκιμής της Φάσης 3 του εμβολίου κατά της Covid-19 παρέχει την αρχική απόδειξη για την ικανότητα του εμβολίου μας να προλάβει την Covid-19» προσθέτει.

Ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε 
στο Reuters ότι «πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανοσολογική δράση μπορεί να διαρκέσει για τουλάχιστον έναν χρόνο». Αν και δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια της προστασίας, η έρευνα επί ιαθέντων ασθενών και προηγούμενα ευρήματα για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech τον οδηγεί στην πεποίθηση ότι η προστασία δεν θα είναι βραχεία. 

Οι εταιρείες προβλέπουν ότι έχουν την δυνατότητα παράδοσης έως και 50 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου στον κόσμο το 2020 και μέχρι 1,3 δισεκατ. δόσεων το 2021. Κάθε άτομο χρειάζεται δύο δόσεις.

Σε ποιον θα χορηγηθεί; Δεν θα πάρουν αμέσως όλοι το εμβόλιο και κάθε χώρα θα αποφασίσει σε ποιους θα δώσει προτεραιότητα. Το προσωπικό των νοσοκομομείων και οι οικιακοί νοσοκόμοι αναμένεται να βρίσκονται στην κορυφή κάθε λίστας λόγω των ευπαθών ομάδων με τις οποίες εργάζονται, όπως και οι ηλικιωμένοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την πανδημία.

Αξιωματούχος της AstraZeneca, σε δηλώσεις του στους Financial Times, τόνισε ότι το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech είναι «πολλά υποσχόμενο», ενώ πρόσθεσε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη νιώθει αισιόδοξος ότι και η εταιρεία του θα μπορέσει να ακολουθήσει με θετικά αποτελέσματα. Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένονται τα αποτελέσματα των τελικών κλινικών μελετών για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της ΑstraZeneca, ενώ δεν αποκλείεται να είναι έτοιμο μέχρι τα Χριστούγεννα.

Στον απόηχο της είδησης ότι «το εμβόλιο των Pfizer / Biontech είναι αποτελεσματικό κατά 90% κατά της Covid-19» ένα ξέφρενο πάρτι στήθηκε στις αγορές. Στην Ευρώπη τα κέρδη στα χρηματιστήρια κυμαίνονται γύρω στο 5%, ενώ με άλμα αναμένεται να ανοίξει και η συνεδρίαση στη Wall Street. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας η άνοδος υπερβαίνει το 10% σε επίπεδο γενικού δείκτη. 

Πηγή: Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ , 
kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Αποτελεσματικότητα 95% του εμβολίου Covid-19 δείχνουν τα τελικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της Pfizer, με την εταιρεία να προχωρά στο επόμενο βήμα, ζητώντας από τις αμερικανικές αρχές την έγκρισή του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να ξεκινήσει η χορήγησή του. Σύμφωνα με τη Pfizer, το εμβόλιο που έχει αναπτύξει σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech SE επιδεικνύει αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και εθνικότητες, ενώ δεν έχουν εντοπισθεί σημαντικές παρενέργειες. kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή