4 Σεπτεμβρίου 2021

Το ταξίδι της προσφυγοπούλας μαριονέτας «Αμάλ»

Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. 
Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες. Γι' αυτό χρειάζεται ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, ενασχόληση, ιδέες, και δράσεις. Φωτογραφία επάνω αριστερά: Intime news / Δημ. Καπανταης

Το ταξίδι της 
«Αμάλ» είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Στην Αθήνα, ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας της προσφυγοπούλας μαριονέτας Αμάλ ήταν το Μεταξουργείο. Όμως επεισόδια, με ρίψεις χειροβομβίδων κρότου - λάμψης από την αστυνομία, που σημειώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο, ανέβαλαν την «βόλτα» της. Στο σημείο, ήταν προγραμματισμένη συγκέντρωση μελών ακροδεξιών ομάδων, τα οποία προσπάθησαν με συνθήματα να ακυρώσουν την εκδήλωση για την υποδοχή «Αμάλ» – στόχος που, δυστυχώς, επετεύχθη, παρά την αντισυγκέντρωση αριστερών ομάδων στην πλατεία Μεταξουργείου προκειμένου να προστατεύσουν την εκδήλωση. Στη φωτογραφία αριστερά: το βασικό σύνθημα των ακροδεξιών.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι ο τελευταίος σταθμός για την «Αμάλ», την 9χρονη προσφυγοπούλα από τη Συρία, που ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει την Ελλάδα από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το Σάββατο, 4 και την Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου.


Ειδικότερα, το πρόγραμμα της Αμάλ στον Πειραιά περιλαμβάνει: 
-Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου: «’Αγρυπνη». Ο περίπατος ξεκινάει στις 19:30 από το Πέτρινο Ρολόι στο Πασαλιμάνι με περπάτημα προς το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μέσω της Γρηγορίου Λαμπράκη και στάση στο ‘Αγαλμα της Μητέρας.
-Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου: «Αποχαιρετώντας την Ελλάδα» - Πειραιάς / Περίπατος από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά προς το Λιμάνι (ώρα εκκίνησης 11.00).

«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει σ' αυτό το γενναίο ταξίδι της η μικρή «Αμάλ», που ξεκίνησε από τη Συρία για να διασχίσει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της.

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr , kathimerini.gr

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου