2 Σεπτεμβρίου 2021

Έρευνα: Τα σκυλιά ξεχωρίζουν τις σκόπιμες από τις τυχαίες ανθρώπινες πράξεις

Μία νέα όψη των διανοητικών ικανοτήτων των τετράποδων φίλων μας ανακάλυψε ομάδα επιστημόνων στη Γερμανία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν τις σκόπιμες από τις τυχαίες πράξεις των αφεντικών τους και γενικότερα των ανθρώπων. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τουλάχιστον ένα χαρακτηριστικό της θεωρίας του νου – της ικανότητας να αντιλαμβανόμαστε τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων μέσω της αναγνώρισης της ψυχικής και διανοητικής τους κατάστασης – φέρεται να είναι κοινό στους ανθρώπους και τους σκύλους.

«Τα ευρήματα μας παρέχουν σημαντικά αρχικά στοιχεία, ότι τα σκυλιά μπορεί να διαθέτουν τουλάχιστον μία όψη της θεωρίας του νου: την ικανότητα να αναγνωρίζουν τις πράξεις από πρόθεση», γράφουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έρευνας.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν την έλλειψη προσοχής ενός ανθρώπου, κάτι που συχνά τους ωθεί στην «κλοπή» κάποιας αφύλαχτης λιχουδιάς από κάποιο τραπέζι, και να ανταποκριθούν στις χειρονομίες-εντολές των αφεντικών τους. Επιπροσθέτως, πολλά σκυλιά «εξιτάρονται*» από συγκεκριμένους ήχους ή κινήσεις που οδηγούν σε συγκεκριμένες δράσεις, όπως το σήκωμα ενός λουριού, το οποίο στο μυαλό ενός σκύλου ­­μεταφράζεται ως «ώρα για βόλτα».

Οι Γερμανοί ερευνητές βάσισαν την έρευνα τους σε σκυλίσιες λιχουδιές, τις οποίες «πάσαραν» στους τετράποδους φίλους μας μέσω ενός ανοίγματος στο ειδικό γυάλινο διαχωριστικό που τους χώριζε από τους εξεταζόμενους σκύλους. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι ερευνητές ήλεγξαν το κάθε σκυλί σε τρία διαφορετικά σενάρια.

Βάσει των 51 σκυλιών που έλαβαν μέρος στην έρευνα, η «κατά λάθος» αποτυχία τους να φάνε το ανθρώπινο κέρασμα (τα δύο πρώτα σενάρια), τα ωθούσε σχεδόν αμέσως να περάσουν στην άλλη πλευρά του διαχωριστικού και να προσεγγίσουν την τροφή, κάτι που από την άλλη δεν συνέβαινε στο τρίτο σενάριο, όταν τους είχε στερηθεί σκοπίμως η λιχουδιά.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι τα σκυλιά δείχνουν ξεκάθαρα διαφορετική συμπεριφορά απέναντι σε κάθε ξεχωριστή κατάσταση. «Αυτό υποδεικνύει ότι τα σκυλιά πράγματι ξεχωρίζουν τις σκόπιμες πράξεις από τις ακούσιες συμπεριφορές, τονίζουν χαρακτηριστικά.

Οι συντάκτες της έρευνας σημειώνουν ότι άλλα ζώα που διαθέτουν τη συγκεκριμένη ικανότητα είναι οι χιμπατζήδες, οι αφρικάνικοι γκρι παπαγάλοι και τα άλογα.

*εξιτάρω: εξάπτω το ενδιαφέρον, ενθουσιάζω

Πηγές: The Guardian, kathimerini.gr

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου