3 Σεπτεμβρίου 2021

Άνθρωποι της Τέχνης είπαν για τον Μίκη Θεοδωράκη

Με αφορμή τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, επώνυμοι άνθρωποι της Τέχνης, μεταξύ άλλων, είπαν για τον Μίκη Θεοδωράκη:

Μίμης Πλέσσας: «Μου την έσκασε ο μπαγάσας. Είχαμε πει ότι θα φύγουμε μαζί. Δεν του το συγχωρώ. Ηταν σπουδαίος φίλος. Ταπεινός άνθρωπος. Μέγας συνθέτης, οικουμενικός... Του χρωστάμε το γεγονός ότι κατέβασε την ποίηση στο πεζοδρόμιο. Την έβαλε στα σπίτια μας με τη μουσική του. Καλό ταξίδι στον Σπουδαίο μου Φίλο, στον Αξιο Ελληνα».

Γιώργος Κατσαρός: Εφυγε, αλλά μένει το έργο του, το οποίο είναι αναγνωρίσιμο παγκοσμίως... Είναι ένας συνθέτης ο οποίος, μελοποιώντας τα ποιήματα των μεγάλων Ελλήνων ποιητών, κατόρθωσε να γνωρίσουμε την ποίηση μέσα από τη μουσική του... Ηταν ένας απλός άνθρωπος, ο οποίος αγάπησε τον Ελληνα και την ελληνική μουσική.

Γιώργος Χατζηνάσιος: «... Έφυγε ένας Ελληνας δημιουργός παγκόσμιας αναγνώρισης. Ο Θεοδωράκης διέδωσε την ελληνική μουσική διεθνώς. Μπορώ να πω ότι με τον Μίκη έκλεισε ένας κύκλος των μεγάλων συνθετών. Είναι ένα τέλος εποχής. Δεν νομίζω ότι μπορεί να ξαναβγεί με τέτοια δύναμη μουσική, τουλάχιστον στην Ελλάδα...».


Σταύρος Ξαρχάκος: «Ως μουσικός, προσκυνώ. Ως Έλλην, θρηνώ. Ως ιχθύς, σιωπώ», έγραψε στο Facebook.

Λουκάς Καρυτινός: «Ο Μίκης είναι από τους ανθρώπους που δεν φεύγουν ποτέ από τη ζωή μας. Θα είναι συνέχεια δίπλα μας…» είπε ο διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. «Μαζί με όλο τον κόσμο κι όλη την Ελλάδα θα εμπνεόμαστε συνέχεια από την παρτιτούρα της ζωής του...» πρόσθεσε.

Λευτέρης Παπαδόπουλος: «Είναι μέγας. Τέτοιο φαινόμενο μουσικό, πολιτικό, πολιτιστικό, δεν ξαναφάνηκε ούτε θα φανεί. Σφράγισε όλον τον 20ό αιώνα. Και πάνω από όλα ήταν μέγας Ελληνας».

Ζουλφι Λιβανελι: «Ηταν μεγάλος συνθέτης, μεγάλος δημιουργός. Την ουσία της μουσικής που πήρε από τον λαό του, την έπλαθε με νέες συνθέσεις... Ηταν μια αξία της Ελλάδας, αλλά ουσιαστικά ήταν μια αξία που η Ελλάδα έκανε δώρο σε όλο τον κόσμο. Και ίσως ήταν ο τελευταίος Μεγάλος Ελληνας».

Ο συνθέτης με τους (από αριστερά) Γιώργο Νταλάρα, Μαρία Φαραντούρη, Μανώλη Μητσιά και Πέτρο Πανδή.

Μαρία Φαραντούρη: «Γεννήθηκε με την ευλογία των Μουσών. Μίλησε με την οικουμενική γλώσσα της μουσικής και της ποίησης για τον άνθρωπο, τους αγώνες, τις χαρές και τους καημούς του. Ο Μίκης είναι παγκόσμιος, μα πάνω απ’ όλα είναι Ελληνας και αποτελεί την αντάξια συνέχεια των μεγάλων παραδόσεών μας...»

Κώστας Καζάκος: «... Ο Μίκης στήριξε τον ελληνικό λαό με τη δουλειά του, την παρουσία του, το πάθος, τον ψυχικό και πνευματικό πλούτο που έβγαινε από μέσα του. Εγινε ένα κομμάτι της ζωής μας, είναι από τα ακριβά και πολύτιμα κομμάτια της ζωής μας. Ο καθένας μας παίρνει από αυτό τον πλούτο που έχουμε συλλέξει τόσα χρόνια στη συνείδησή μας...»

Γιώργος Νταλάρας: «... Εφυγε η φθαρτή υπόσταση... Το πνεύμα όμως μένει. Αυτό το πνεύμα που έκανε την υψηλή ποίηση τραγούδι, που ένωσε τον λαό και τον σήκωσε ψηλά, με μια φωνή σε όλο τον κόσμο... Ο Μίκης, ως μέγιστος εθνικός ευεργέτης, προσέφερε απλόχερα τη μουσική του, τα τραγούδια του, τον λόγο του, το υπόδειγμα της ζωής του. Ανεκτίμητη περιουσία! ...»

Μανώλης Μητσιάς: «... Εφυγε μια κολόνα του Παρθενώνα, ο μέγιστος των Ελλήνων. Ο Μίκης ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα, μουσικά, πολιτικά, ήταν άνθρωπος των αγώνων, της δημοκρατίας και της αλήθειας. Ηταν μέγας μουσικός, τα τραγούδια του χρωμάτισαν όλη μας τη ζωή... Υπήρξε ο πολιτισμός, η Ελλάδα γενικότερα».

Ντόρα Γιαννακοπούλου: «Ο Μίκης ήταν πάντα ένας μύθος και πάντα θα παραμείνει ένας μύθος. Υπήρξα πολύ τυχερή που συνεργάστηκα μαζί του...»

Φοίβος Δεληβοριάς: «Ο μόνος άνθρωπος που είδα να πετάει» αναφέρει για τον Μίκη Θεοδωράκη στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του, ενθυμούμενος τη στιγμή που άκουσε (14 χρονών τότε) το "'Αξιον Εστί" στο Ηρώδειο.

Διονύσης Σαββόπουλος: «'Εφυγε ο τελευταίος των μεγάλων. Των τελευταίων μεγάλων Ελλήνων... Ηταν παράφορος. Δεν τον χωρούσε ο τόπος. Ξεχείλιζε από μουσική, αιώνια νιάτα, πάθος και ρομαντισμό. Ηταν ένας μεγαλοφυής, ένας λεοντόκαρδος, ένας άνθρωπος αναγεννησιακός. Ενας οικουμενικός άνθρωπος...»

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική ανάρτηση:
Πέθανε στα 96 του χρόνια ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου