1 Σεπτεμβρίου 2021

Ανασχηματισμός «της πυρκαγιάς» ... «κατώτερος των περιστάσεων»

Το πρόσωπο του ανασχηματισμού ο Ευάγγελος Αποστολάκης

Περισσότερο μπορεί να χαρακτηριστεί «ανασχηματισμός των πυρκαγιών» -και ουχί «της πυρκαγιάς», που θα έλεγε η αντιπολίτευση- αφού, όπως είχε πει ο κ. Μητσοτάκης για την φονική φωτιά στο Μάτι, «αδυνατώ να καταλάβω πως υπάρχει πολιτική ευθύνη χωρίς παραίτηση» (31.7.2018). Συνεπώς η «συγγνώμη» που ζήτησε από τους πολίτες ο πρωθυπουργός έπρεπε να γίνει έμπρακτη. Την πλήρωσαν οι κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Χαρδαλιάς. Οι συμβολικές αυτές μετακινήσεις οδήγησαν σε ένα μικρό ντόμινο αλλαγών, συν κάποιες εσωκομματικές διευθετήσεις στο επίπεδο των υφυπουργών. Αυτά, μεταξύ άλλων, γράφει σε μια "άμεση ανάλυση" με τίτλο «Ο ανασχηματισμός του ανασχηματισμού» ο Πάσχος Μανδραβέλης στην Καθημερινή και προσθέτει:

Το πρόσωπο του ανασχηματισμού ήταν φυσικά ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος ήταν να αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, Φυσικών Καταστροφών, Κλιματικής Αλλαγής, ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί. Αυτό, από μία άποψη θα μπορούσε να εκληφθεί και ως νίκη του κ. Αλέξη Τσίπρα, που για κάθε κρίση ζητά και υπουργό κοινής αποδοχής. Φευ! Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε… συριζαϊκώς: «μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση, αλλά πρόσκληση σε αποστασία (…) η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα». Και ο κ. Αποστολάκης υπαναχώρησε, γεννώντας έναν δεύτερο ανασχηματισμό πριν ορκισθούν οι υπουργοί του πρώτου…

Γ. Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ τορπίλισε μια μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης - Κατώτερος των περιστάσεων ο Ε. Αποστολάκης

«Ο πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό 'Αμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη», αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή την απόφαση του κ. Αποστολάκη να μην αποδεχτεί τελικά την θέση του υπουργού στο νεοσύστατο υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, που ανακοινώθηκε το πρωί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξηγώντας, όπως επισημαίνει, τα «πραγματικά περιστατικά», για τα όσα εξελίχθηκαν τις προηγούμενες μέρες και ώρες, μεταξύ άλλων άναφέρει:

«Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του... Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε "αποστάτη" τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για "εξαγορά" του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού».

Στη συνέχεια της δήλωσής του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει: «Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα.

Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του».

Η κόντρα της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη εξελίσσεται τελικά σε παγκοσμίων διαστάσεων ιστορικό φιάσκο. Τελικά έμεινε με τους ακροδεξιούς που υπουργοποίησε και τις απαράγραπτες ευθύνες του για την αποτυχία του "επιτελικού κράτους". Όπως προκύπτει, από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του. Μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα» τόνισε η Κουμουνδούρου αφότου έγινε γνωστό πως ο κ. Αποστολάκης απέρριψε την πρόταση Μητσοτάκη.

Κυβέρνηση: «Μέσα σε 2 ώρες, από ένας αποστάτης που εξαγοράστηκε, ο κ. Αποστολάκης μετατράπηκε, στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα "άξιο στέλεχος" που παγιδεύτηκε. Όταν αποδέχθηκε την πρόταση συναίνεσης, καθυβρίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα χειρότερα λόγια. Όταν ύστερα από τις απειλές δείλιασε, δεν τήρησε το λόγο του και "συνεμορφώθη προς τας κομματικάς υποδείξεις", επαινείται. Ο Σταλινισμός ζει», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Και ύστερα από όλα αυτά προέκυψε ένας ανασχηματισμός ...«της πυρκαγιάς», αφού και η προσπάθεια για μια ηχηρή «μεταγραφή» κατέληξε σε ναυάγιο όταν ο κ. Αποστολάκης απεδείχθηκε «κατώτερος των περιστάσεων»!

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕefsyn.gr

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου