31 Ιανουαρίου 2014

Ίμια, Ιανουάριος 1996

Σαν σήμερα, 18 χρόνια πριν, τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996, κορυφώθηκε η ολιγοήμερη κρίση στα Ίμια που έφερε την Ελλάδα και την Τουρκία στα πρόθυρα της ένοπλης σύρραξης.

Ας θυμηθούμε εκείνες τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, με βάση κάποια στοιχεία από τη Βικιπαίδεια:

25 Ιανουαρίου 1996: Ο τότε δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός ότι η Τουρκία εγείρει εδαφικές αξιώσεις στα Ίμια, υψώνει την ελληνική σημαία στη Μεγάλη Ίμια (ένα από τα δύο νησιά των Ιμίων), συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου Γ. Ριόλα, έναν ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού.

Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν εικόνες με την ελληνική σημαία υψωμένη στα Ίμια, κάτι που προκαλεί σάλο στην κοινή γνώμη της Τουρκίας. Δύο δημοσιογράφοι του γραφείου της εφημερίδας Χουριέτ στη Σμύρνη, μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια, υποστείλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική σημαία. Η όλη επιχείρηση των δημοσιογράφων βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι που ανήκει στη Χουριέτ.

Το γεγονός αυτό παίρνει διαστάσεις. Σύντομα, ελληνικά και τουρκικά πολεμικά σκάφη κινούνται και φθάνουν στην περιοχή. Η κρίση κλιμακώνεται τις επόμενες μέρες.

28 Ιανουαρίου 1996: Το περιπολικό "Αντωνίου" του Πολεμικού Ναυτικού κατεβάζει την τουρκική σημαία και υψώνει την ελληνική. Επίσης, το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου, Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια χωρίς να τους αντιληφθούν τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά σκάφη.

29 Ιανουαρίου: Ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης (λόγω ασθενείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου είχε εκλεγεί εσπευσμένα από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στις 18 Ιανουαρίου του 1996), στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία, ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά.

30 Ιανουαρίου: Η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ δηλώνει μέσα στην Τουρκική βουλή ότι την επόμενη μέρα η Ελληνική σημαία θα έχει κατέβει από τα Ίμια.

31 Ιανουαρίου: Ώρα 01:40 οι Τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια.
Στις 05:30 της ίδιας μέρας ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα Ναυαρίνο, μετά από πτήση για να διαπιστώσει παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα, καταπίπτει και τα τρία μέλη του πληρώματος (ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός) σκοτώνονται.

Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη θέση του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου (Vertigo). Ωστόσο, υπάρχει διαδεδομένη στην Ελλάδα η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί, και ότι η αληθινή αιτία της πτώσης αποκρύφτηκε προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης υπήρξαν έντονες πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να λήξει το επεισόδιο. Ο διπλωμάτης Richard Holbrooke ενημερωμένος από τον αμερικανό πρόεδρο, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους δύο πρωθυπουργούς οι οποίοι δεσμεύτηκαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους και να υποστείλουν τις σημαίες.

Τελικά, την ίδια ημέρα, στις 31ης Ιανουαρίου 1996, τα πολεμικά σκάφη και οι καταδρομείς των δύο χωρών (Ελλάδας και Τουρκίας) αποχωρούν από τις βραχονησίδες των Ιμίων υπό την επίβλεψη αεροσκαφών του 6ου αμερικανικού στόλου της Μεσογείου.
Η κρίση, που έφερε τόσο κοντά στον πόλεμο την Ελλάδα με την Τουρκία, εκτονώνεται.

_______________
Πηγή: http://el.wikipedia.org
Στη φωτογραφία: Τούρκοι δημοσιογράφοι στα Ίμια, υποστείλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. 

2 σχόλια:

  1. Αντιδράσεις προκάλεσε τότε η δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη όταν από το βήμα της Βουλής είπε: "Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωτοβουλία και τη βοήθειά τους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε κύριο άρθρο της η "Καθημερινή" την 1.2.2014 αναφέρει:
    "Ο σεβασμός της μνήμης των αξιωματικών που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα κατά την κρίση των Ιμίων απαιτεί να μελετήσουμε σοβαρά και ψύχραιμα τι πήγε λάθος εκείνη τη βραδιά. Το πώς κλιμακώθηκε ένα περιστατικό ρουτίνας σε μείζονα κρίση, με τη βοήθεια των Μέσων Ενημέρωσης, δεν έχει αναλυθεί επαρκώς. Το πώς κατέρρευσαν όλοι οι μηχανισμοί διαχείρισης κρίσης του ελληνικού κράτους είναι επίσης ένα ζωτικό θέμα. Τέλος, θα πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι ποιοι και πώς χρησιμοποίησαν το επεισόδιο των Ιμίων, όχι για την προστασία της πατρίδας, αλλά για τον πλουτισμό του πολιτικού συστήματος και των παρελκόμενων συμφερόντων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή