26 Ιανουαρίου 2014

Ουκρανία: Όχι της αντιπολίτευσης στην πρόταση Γιανουκόβιτς για την πρωθυπουργία

Δεν δέχεται η ουκρανική αντιπολίτευση την πρόταση του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς να αναλάβει την πρωθυπουργία σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στο Κίεβο. 
Παράλληλα η αντιπολίτευση καλεί τους διαδηλωτές να παραμείνουν στους δρόμους και ζητά νέες διαπραγματεύσεις με στόχο τις εκλογές. 

Ειδικότερα ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς πρότεινε στον Γιατσένιουκ την πρωθυπουργία της χώρας και τη θέση "αναπληρωτή πρωθυπουργού για ανθρωπιστικά θέματα" στον ισχυρότερο αρχηγό της αντιπολίτευσης, τον Βιτάλι Κλιτσκο.

Ο Κλίτσκο απέρριψε την πρόταση, λέγοντας στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του ότι η αντιπολίτευση θα επιμείνει για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα στο 2014 προκειμένου να απομακρυνθεί από την εξουσία ο σημερινός πρόεδρος Γιανουκόβιτς.

Ο Γιατσένιουκ ζήτησε επίσης την αποφυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία είχε φυλακιστεί το 2011 για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

Εικόνες από τις διαδηλώσεις και τις ταραχές στο Κίεβο στη συνέχεια:



Εξευτελισμός διαδηλωτή από την αστυνομία. Τον ανάγκασαν να γδυθεί στο χιόνι και τον τραβούσαν φωτογραφίες.


Υπενθυμίζεται ότι οι βίαιες αναταραχές ξέσπασαν το περασμένο Νοέμβρη, εξαιτίας της απόφασης του Γιανούκοβιτς να απορρίψει σύναψη συμφωνίας για ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ πήρε θέση υπέρ της δημιουργίας στενότερων σχέσεων με τη Ρωσία.

Πηγή: "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου