21 Ιανουαρίου 2014

ΔΝΤ: Στο 3,7% "ανεβάζει" την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2014

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το 2014 σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, όπως αναφέρει σε άρθρο του το capital.gr.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις από το ΔΝΤ η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με μέσο ρυθμό 3,7% το 2014 αντί για 3,6% που είχε προβλέψει στην έκθεση του Οκτωβρίου. Για το 2015 το Ταμείο άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη του στο 3,9%. Σημειώνεται ότι το 2013 η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3%.

Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και το παγκόσμιο εμπόριο ενισχύθηκαν κατά το δεύτερο μισό του 2013. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες ενισχύθηκε η ζήτηση, ενώ στις αναδυόμενες αγορές, η ανάκαμψη των εξαγωγών ήταν ο βασικός μοχλός ανάπτυξης, όταν η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε υποτονική, με εξαίρεση την Κίνα.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις, η ενδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχιστεί το 2014. "Ο βασικός λόγος πίσω από την πιο ισχυρή ανάκαμψη είναι ότι οι παράγοντες που την φρενάρουν αρχίζουν να χαλαρώνουν", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard. "Η επιβράδυνση από την δημοσιονομική εξυγίανση περιορίζεται. Το χρηματοοικονομικό σύστημα, επουλώνει σιγά-σιγά τις πληγές του", συμπληρώνει.

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει το 2,8% το 2014, από 1,9% το 2013, σύμφωνα με τις νεώτερες εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Η ενίσχυση της οικονομίας οφείλεται εν μέρει στη μείωση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης ως αποτέλεσμα της πρόσφατης συμφωνίας για τον προϋπολογισμό. Για το 2015 ωστόσο το ΔΝΤ αναθεώρησε καθοδικά την πρόβλεψη του κάνοντας λόγο για ανάπτυξη 3% από 3,4% προηγουμένως.

Το Ταμείο υπογραμμίζει παράλληλα ότι η Ευρωζώνη κάνει τη μετάβαση από την ύφεση στην ανάκαμψη. Η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί στο 1% το 2014 (αντί για 0,9% στην πρόβλεψη του Οκτωβρίου) και 1,4% (αντί για 1,3%) το 2015. Για τη Γερμανία το ΔΝΤ αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις του κάνοντας λόγο για ανάπτυξη 1,6% το 2014 και 1,4% το 2015. Για τη Γαλλία το Ταμείο άφησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για ανάπτυξη 0,9% το 2014 και 1,5% το 2015.

Η ανάκαμψη θα είναι πιο μετριοπαθής στις ευρωπαϊκές χώρες που βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν διαφορετικούς βαθμούς εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές (Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Ιταλία και Πορτογαλία), όπου η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης, ωστόσο το υψηλό χρέος -τόσο δημόσιο όσο και ιδιωτικό- και ο χρηματοοικονομικός κατακερματισμός θα συγκρατήσουν την εγχώρια ζήτηση.

Στην Ιαπωνία η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδύνει το 2014-15 μετά την ισχυρή ανάπτυξη του 2013, αναφέρει το ΔΝΤ.

Σε σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την οικονομική ανάπτυξη στη Μ. Βρετανία προέβη το ΔΝΤ, επικαλούμενο τις βελτιωμένες συνθήκες πίστωσης στις αγορές που αντανακλούν την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Ειδικότερα το ΔΝΤ τοποθετεί την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας στο 2,4% το 2014 και 2,2% το 2015.

«Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές τόσο στη Μ. Βρετανία όσο και στην ευρωζώνη», αναφέρει στην έκθεσή του το Ταμείο, ενώ προσθέτει πως «το δημόσιο χρέος σταθεροποιείται και η δημοσιονομική εξυγίανση επιβραδύνεται».

Οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, σύμφωνα με το ΔΝΤ, αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη της τάξης του 5,1% το 2014 και 5,4% το 2015. 
Ειδικότερα στην Κίνα, η ανάπτυξη ανέκαμψε σημαντικά κατά το δεύτερο μισό του 2013, κυρίως λόγω της επιτάχυνσης των επενδύσεων. Αυτή η απότομη αύξηση αναμένεται να είναι προσωρινή, σημειώνει το ΔΝΤ, κυρίως λόγω της λήψης μέτρων για την επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης και της αύξησης του κόστους των κεφαλαίων. Ως εκ τούτου η ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς κοντά στο 7,5% περίπου κατά τη διετία 2014-2015.

Τέλος, το ΔΝΤ, αναπροσαρμόζει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την οικονομία της Ρωσίας μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2% το 2014 και κατά 2,5% το 2015. Ρυθμός ανάπτυξης που υπολείπεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα των προβλέψεων του περασμένου Οκτωβρίου. Αυτή η αναπροσαρμογή επί τα χείρω, όχι μόνο της Ρωσίας αλλά και της Βραζιλίας, αποδίδεται μεταξύ άλλων, στην πλέον του αναμενόμενου, αναιμική εγχώρια ζήτηση, τις δυσκολότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν από τα μέσα του 2013, καθώς και στην πολιτική αβεβαιότητα και στα κωλύματα που επιβαρύνουν τις επενδύσεις.

Το ΔΝΤ σημειώνει πάντως ότι "σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι για τις παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης" συνεχίζουν να αποτελούν πηγή ανησυχίας...

_____________
Πηγή: από άρθρο στο capital.gr της 21.01.2014.
Ολόκληρο το άρθρο στο: http://www.capital.gr/News.asp?id=1943424

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου