29 Ιανουαρίου 2014

"Arrivederci Italia" από την Fiat

Η Fiat, η έβδομη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, μετονομάστηκε σήμερα σε "Fiat Chrysler Automobiles" και ανακοίνωσε ότι μετακινεί την έδρα της εκτός Ιταλίας.

Η Fiat, η οποία πρόσφατα συγχωνεύτηκε με την Κράισλερ, μετακινεί τα κεντρικά γραφεία της διοίκησής της στην Ολλανδία και μεταφέρει τη φορολογική της έδρα στη Βρετανία. Η εταιρία παράλληλα θα εισαγάγει τις μετοχές της στη Γουόλ Στριτ (
το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα είναι και το πρωτεύον για τη διαπραγμάτευση της μετοχής), ενώ θα παραμείνει εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου. 

Η διοίκηση της Fiat Chrysler διατείνεται ότι οι κινήσεις αυτές δεν έχουν στόχο την αποφυγή καταβολής φόρων, παρά το ότι η Βρετανία διαθέτει ένα πολύ πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις από ό,τι η Ιταλία. 

Νωρίτερα σήμερα, στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φίατ στην ιστορική της έδρα, στο Τορίνο, ανακοινώθηκε ότι τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,95 δισεκ. ευρώ το 2013, από 0,9 το προηγούμενο οικονομικό έτος. Οι πωλήσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν 3% στα 4,35 εκατ. οχήματα, αν και η εταιρεία συνέχισε να χάνει χρήματα στην Ευρώπη. Το καθαρό της χρέος αυξήθηκε ελαφρά από 6,55 σε 6,65 δισεκ. ευρώ. 

Στον όμιλο Fiat Chrysler ανήκουν μάρκες όπως οι Jeep, Dodge, Alfa Romeo, Maserati and Ferrari. Ο Σέρτζιο Μαρκιόνε, ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat, τόνισε ότι «πρόκειται για μια ιστορική ημέρα». Ο πρόεδρος του ΔΣ Τζον Ελκάν (εγγονός του Τζάνι Ανιέλι) πρόσθεσε ότι «ξεκινά μια νέα εποχή για την ιστορική αυτή βιομηχανία (...) με ικανοποιητικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα κάλεσε τους Ιταλούς να υποστηρίξουν τη Φίατ και στη νέα της ενσάρκωση. Καθώς η εταιρεία θα γίνει «ένας παγκόσμιος παίκτης», το ζήτημα της φορολογικής της έδρας «είναι ένα εντελώς δευτερεύον ζήτημα», είπε ο Λέτα στις Βρυξέλλες, παρά το ενδεχόμενο το ιταλικό κράτος να απολέσει έσοδα. «Από πού πραγματικά μετράει είναι οι θέσεις εργασίας, ο αριθμός των οχημάτων που πωλήθηκαν, η ανταγωνιστικότητα... είναι ένας δρόμος ώστε μια μεγάλη ιταλική βιομηχανία να γίνει παγκόσμια. Νομίζω ότι όλοι οι Ιταλοί θα έπρεπε να την υποστηρίξουν», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πηγή: www.kathimerini.gr 29.01.2014.
Ολόκληρο το άρθρο στο: 
http://www.kathimerini.gr/751130/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/arrivederci-italia-apo-thn-fiat


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου