17 Ιανουαρίου 2014

Συρροή 1,1 εκατ. μεταναστών στη Γερμανία το 2012

Σχεδόν 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι (αριθμός ρεκόρ από το 1995) μετανάστευσε στη Γερμανία το 2012, εκ των οποίων τα δύο τρίτα από κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Παράλληλα, κατά το ίδιο διάστημα 712.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Γερμανία.

"Ισχυρό ρεύμα μετανάστευσης σημειώθηκε από την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, δηλαδή από χώρες που υποφέρουν κάτω από το βάρος της επιβληθείσας από τη Γερμανία πολιτικής λιτότητας. Ως εκ τούτου, θα ήταν λογικό να θεωρήσει κανείς τους μετανάστες θύματα των παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών συνθηκών για τις οποίες ευθύνεται η Γερμανία", επισημαίνει η εφημερίδα Neues Deutschland, ενώ η Berliner Zeitung παραθέτει τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος χαιρέτισε την ενίσχυση της μετανάστευσης εξειδικευμένων εργαζόμενων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρόκειται για μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 13% σε σχέση με το 2011, επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

O αριθμός των αιτουμένων άσυλο αυξήθηκε κατά 40% το 2012 αγγίζοντας τις 64.500. Οι περισσότεροι εξ αυτών έφτασαν στη χώρα από τη Σερβία, το Αφγανιστάν και τη Συρία.

To 2012 σημειώθηκε πάντως και ραγδαία αύξηση των ειδικευμένων εργατών που εισήλθαν στη χώρα (27.000 έναντι 16.000 το 2009), ενώ οι βασικές χώρες προέλευσής τους ήταν η Ινδία, η Κροατία, οι ΗΠΑ, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Κίνα.

Από τους μετανάστες εκτός Ε.Ε. που έφτασαν στη χώρα, το 18% μετέβη στη Γερμανία για οικογενειακούς λόγους, το 16% για ακαδημαϊκούς, μετεκπαίδευση ή άλλους παιδαγωγικούς σκοπούς και ένα 16% αναζητώντας εργασία. Επιπλέον, το 16% διεκδικεί άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους.

Αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι και το στοιχείο της αύξησης εκείνων που εγκαταλείπουν τη Γερμανία. Η Neue Osnabrucker Zeitung διερωτάται: «Τι γίνεται με το 5% της αύξησης αυτών που έφυγαν από τη Γερμανία; Φεύγουν άτομα με υψηλή κατάρτιση: γιατροί που αμείβονται καλύτερα και επιζητούν πιο ανθρώπινες ώρες εργασίας, επιστήμονες σε αναζήτηση διεθνούς αναγνώρισης και αλλοδαποί μηχανικοί οι οποίοι προτιμούν να μεταδώσουν στις πατρίδες τους τις γνώσεις που απέκτησαν», αναφέρει και προσθέτει ότι «οι επιπτώσεις της ευρωκρίσης αποδυνάμωσαν μεν την τάση των ατόμων που φεύγουν, είναι ωστόσο απαραίτητο να διευρύνει κανείς την οπτική του γωνία και να μην αναρωτιέται μόνο ποιος έρχεται».


Πηγή: www.kathimerini.gr 17/01/2014






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου