22 Ιανουαρίου 2014

Είναι ένα ακόμη λαϊκίστικο κίνημα η "Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη";

Αφηρημένες ...Σκέψεις

Είναι πολύ εύκολο σε μια πολιτική παράταξη να υπόσχεται στους πολίτες εκείνα που θέλουν να ακούσουν. Και γίνεται ευκολότερο όταν στους κόλπους της έχει στεγάσει πλήθος από τους παλαιούς (διε)φθαρμένους πολιτικούς, που όμως διαθέτουν τη σχετική εμπειρία υποσχέσεων και "δεσμεύσεων".

Το δύσκολο είναι να κάνει πράξη, αν και όταν της δοθεί η ευκαιρία και στο μέτρο που θα της δοθεί, τις όποιες λαϊκίστικες υποσχέσεις της. Και γίνεται ακόμη δυσκολότερο όταν εκείνοι, που θα κληθούν να υλοποιήσουν τις προεκλογικές εξαγγελίες της, κουβαλούν μαζί τους τις γνωστές πρακτικές του παρελθόντος.

Ακούσαμε χθες, σε εκδήλωση της πρωτοβουλίας των «58» στο Περιστέρι, τον κ. Ι. Βούλγαρη ενώπιον πλήθους παλαιών και εν ενεργεία πολιτικών, να απευθύνεται στη μεγάλη βάση της ευρείας κεντροαριστερής παράταξης και να υπόσχεται ακριβώς εκείνα που ήθελαν να ακούσουν όσοι κινούνται μέσα και γύρω από το συγκεκριμένο χώρο.

Τον ακούσαμε να "δεσμεύεται" για κράτος πρόνοιας, για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε εθνική κλίμακα, για επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας κλπ. Χωρίς όμως την παραμικρή αναφορά στο πάντα μεγάλο ερώτημα "από που και πως θα αντλήσει του αναγκαίους πόρους;" ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τις «δεσμεύσεις» του.

Ακούσαμε χθες τον κ. Ι. Βούλγαρη να υπόσχεται και θεσμικές παρεμβάσεις στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, στην διαφάνεια, στο πόθεν έσχες και τα οικονομικά των πολιτικών, στη μείωση του αριθμού των βουλευτών, στη χρηματοδότηση των κομμάτων, στην κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας κλπ. Εύκολες υποσχέσεις...

Όμως, πλέον είμαστε επιφυλακτικοί, το έργο το έχουμε ξαναδεί. Και κάποιες παραστάσεις του σημείωσαν στο παρελθόν μεγάλη επιτυχία. Ήρθαν όμως, και σαν συνέπεια εκείνων, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Και κάτι άλλαξε. Οι υποσχέσεις των πάσης φύσεως πολιτικών δεν αρκούν πλέον. Οι "δεσμεύσεις" τους απλώς δεν είναι δεσμεύσεις. Τώρα πλέον ο λαός δεν πείθεται τόσο εύκολα, έχει πάθει πολλά και έχει μάθει.

Έτσι, το ερώτημα προς το παρόν παραμένει:
Είναι ένα ακόμη λαϊκίστικο κίνημα η "Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη";
Ο χρόνος, όπως πάντα, θα δείξει.


Takis Ant για το afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου