12 Ιανουαρίου 2014

Αλκυονίδες μέρες

Συνεχόμενες ηλιόλουστες μέρες στην καρδιά του χειμώνα, με χαμηλής έντασης ανέμους, που συνήθως παρατηρούνται στο δεύτερο μισό του Γενάρη μήνα. Τις ονομάζουμε Αλκυονίδες ημέρες. Γιατί όμως;

Οι μύθοι είναι πολλοί, όμως σε όλες τις εκδοχές τους μιλούν για το πουλί Αλκυόνη, στο οποίο οι θεοί προσέφεραν τις μέρες αυτές, ώστε να μπορεί να γεννά και επωάζει τα αυγά του στους βράχους το χειμώνα. Γιατί όμως ειδικά στο πουλί Αλκυόνη;


Σύμφωνα με τη "Βικιπαίδεια", η Αλκυόνη στην ελληνική μυθολογία ήταν σύζυγος του Κύηκα και κόρη του Αιόλου. Με τον Κύηκα ζούσε πολύ ευτυχισμένη και η αγάπη τους ήταν πρότυπο για όλους.

Η Αλκυόνη ψάχνει τον σύζυγό της, έργο του H. J. Draper.

Μια μέρα, ο Κύηκας βγήκε στο πέλαγος για ψάρεμα. Μάταια τον παρακαλούσε η Αλκυόνη να μην πάει γιατί είχε ένα άσχημο προαίσθημα. Εκείνος πήγε και όντως σηκώθηκαν δυνατοί άνεμοι και βύθισαν το πλοίο του. Η Αλκυόνη που παρακολουθούσε από μακριά τη σκηνή μόλις είδε το πλοίο του να χάνεται μέσα στην απελπισία της έπεσε από ενα βράχο και σκοτώθηκε.

Επειδή η αγάπη τους ήταν τόσο δυνατή, οι θεοί τους λυπήθηκαν και τους μεταμόρφωσαν σε πουλιά, τις γνωστές μας αλκυόνες. Μάλιστα επειδή οι αλκυόνες γεννούν τα αυγά τους τον Ιανουάριο σε φωλιές μέσα στους βράχους, ο Δίας επέτρεψε στον ήλιο να λάμπει δυνατά και να ζεσταίνει τις αλκυόνες μέχρι να επωαστούν τα αυγά τους. Οι ζεστές αυτές μέρες του Γενάρη ονομάστηκαν γι' αυτό το λόγο αλκυονίδες μέρες.

Πηγή: http://el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου