2 Ιανουαρίου 2014

Τα προγνωστικά των FT για το 2014

Οι συντάκτες των Financial Times διατυπώνουν τις προβλέψεις τους για το 2014. Τι έρχεται σε οικονομία, επιτόκια, ευρωεκλογές και Bitcoin. Που θα πάει το πετρέλαιο και... ποιος θα κερδίσει το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου. Ας δούμε ορισμένα από τα μεγάλα ερωτήματα που θέτουν και τις αντίστοιχες απαντήσεις που δίνουν, με βάση ένα άρθρο στο "euro2day":

Θα αυξήσει η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκιά της το 2014;

Ναι. Οι περισσότεροι θα υποστηρίξουν ότι είναι ένα παράλογο ερώτημα στο οποίο η προφανής απάντηση είναι «όχι». Συμβαίνει συχνά όμως, η κρατούσα άποψη να είναι εντελώς λάθος. Η βρετανική οικονομία αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό που ξεπερνά το 3%, η ανεργία μειώνεται ταχύτατα προς το όριο που έχει η ΒοΕ, στο 7%, όπου θα αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός κινείται πάνω από τον στόχο του 2% κατά την τελευταία 4ετία... Chris Giles.

Τα αντιευρωπαϊκά περιθωριακά κόμματα θα ενισχυθούν σημαντικά στις ευρωεκλογές;

Αδιαμφισβήτητα. Οι εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο διεξάγονται το Μάιο και προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες για δραματική ενίσχυση κομμάτων της ακροδεξιάς, της άκρας αριστεράς και άλλων αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων. Οι αδύναμες οικονομίες, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η απογοήτευση με την ΕΕ και τα μεγάλα κόμματα, το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες και η δυσανάλογη εκπροσώπηση είναι παράγοντες που εξασφαλίζουν ότι τα περιθωριακά πολιτικά κόμματα θα καταλάβουν ποσοστό μεγαλύτερο από 25% στις έδρες του ευρωκοινοβουλίου. Δώστε ειδικότερα προσοχή στο Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, το Κόμμα Ανεξαρτησίας στη Βρετανία, το Σύριζα στην Ελλάδα και το ολλανδικό Κόμμα Ελευθερίας, που θα μπορούσαν μάλιστα να βγουν πρώτα στις χώρες τους. Το αποτέλεσμα θα είναι τραυματικό για τα κυρίαρχα ευρωπαϊκά κόμματα στη Γηραιά Ήπειρο. Στο ίδιο το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, οι συντηρητικοί και οι σοσιαλιστές θα αναγκαστούν να συνασπιστούν στο κέντρο για να προστατεύσουν τη φιλο-ευρωπαϊκή πλειοψηφία. Gideon Rachman.

Ποιος θα κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία;

Είναι εντυπωσιακό πόσο το αποτέλεσμα σχεδόν όλων των Παγκόσμιων Κυπέλλων καθορίζεται από τον παράγοντα τύχη... Η διαφορά μεταξύ ενός θριάμβου και μίας ήττας καθορίζεται από λίγα εκατοστά σε μερικά σουτ. Παρόλα αυτά, εάν έπρεπε να επιλέξετε κάποιο νικητή, πιθανότατα θα ήταν οι οικοδεσπότες του Mundial. Η Βραζιλία έχει μία αξιοσέβαστη ομάδα, με έναν ευφυή ηγέτη στην επίθεση, το Neyma... Simon Kuper.

Θα πέσει η τιμή του πετρελαίου κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι;

Η ανεξέλεγκτη αύξηση της προσφοράς και η μέτρια αύξηση της ζήτησης θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών. Αυτή είναι η κρατούσα άποψη για τη διεθνή αγορά πετρελαίου για το 2014. Θα γίνει όμως, έτσι;... Όσο κι αν συζητείται η αύξηση της προσφοράς και η επανάσταση της ενέργειας από σχιστόλιθο, είναι πολύ πιθανό ότι το Brent θα κλείσει τη χρονιά με μέση τιμή πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, όπως γίνεται κάθε χρόνο από το 2011. Ένας λόγος είναι η ζήτηση. Δεν είναι μόνο η ισχυρή κατανάλωση από τις ΗΠΑ. Και η Ευρώπη ανακάμπτει... Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμποδιστεί η παραγωγή σε Ιράκ, Λιβύη και Νιγηρία... Επίσης, η αστάθεια στη Μέση Ανατολή σημαίνει ότι ο κίνδυνος για αύξηση των τιμών είναι μεγαλύτερος από ότι ο πτωτικός κίνδυνος. Neil Hume.

Θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας κάτω από το 7%;

Όχι. Οι Κασσάνδρες ενθαρρύνθηκαν αρκετά κατά το 2013. Πολλοί προβλέπουν ότι το 2014 θα υπάρξει συντριβή στην Κίνα. Τα επισφαλή δάνεια συσσωρεύονται, το σκιώδες τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε χάος και οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν βυθιστεί στα χρέη. Η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμική σχεδόν σε κάθε κλάδο της βιομηχανίας συρρικνώνει τα εταιρικά κέρδη. Το κόστος της πίστωσης, του ηλεκτρικού, του νερού και άλλων βασικών στοιχείων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το Πεκίνο ακολουθεί νέα ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Οι φούσκες στις αγορές ακινήτων σε αρκετά μέρη της χώρας έχουν ήδη σκάσει, αλλά σε κάποια μέρη οι τιμές κατοικιών εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιλιγγιώδη ύψη. Σύμφωνα με την ερευνητική υπηρεσία των FT, China Confidential, το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί τον επόμενο χρόνο με ρυθμό οριακά υψηλότερο από 7%, ενώ για φέτος αναμένεται ανάπτυξη 7,6%. Τα επιχειρήματα για αυτή την αισιόδοξη πρόβλεψη είναι κυρίως οι συνεχιζόμενες ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες, η ταχεία ανάπτυξη στον κλάδο υπηρεσιών και μία τάση στην οποία έχει δοθεί ελάχιστη σημασία: η εμπορική εκμετάλλευση της αχανούς αγροτικής περιοχής της Κίνας. James Jenge

Θα πεθάνει το περιβόητο Obamacare;

Όχι. Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα για το σύστημα υγείας των ΗΠΑ σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε καταστροφικά. Θα αντιμετωπίσει νέα εμπόδια το 2014... Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα εγκαταλείψουν την υπόσχεσή τους για ανάκληση του νόμου. Αλλά θα επιβιώσει... Το Obamacare θα περάσει τη χρονιά ανέπαφο με εκατομμύρια Αμερικανούς που μέχρι πρότινος ήταν ανασφάλιστοι να εντάσσονται στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ... Edward Luce.

Julian Assange και Edward Snowden θα είναι ακόμη φυγόδικοι στα τέλη του 2014;

Ο Julian Assange, ο ιδρυτής του WikiLeaks, βρήκε καταφύγιο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο το 2012 ... ζει σε λίγες δεκάδες τετραγωνικών μέτρων. Ο Edward Snowden, ο οποίος καταζητείται στις ΗΠΑ για διαρροή τεράστιου αριθμού εγγράφων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, βρίσκεται σε πιο άνετη θέση. Ζει στη Μόσχα... Οι αμερικανικές αρχές θα ήθελαν πολύ την έκδοσή του στις ΗΠΑ... Οι δύο άνδρες πάντως, φαίνεται πως έχουν πολύ διαφορετική μοίρα. Ο κ. Assange είναι το μικρότερο ψάρι σε ότι αφορά τις αμερικανικές αρχές κατασκοπείας. Έχει επίσης τις περισσότερες πιθανότητες να παραδοθεί, επειδή η εναλλακτική του είναι να μείνει σε αυτό το μικρό χώρο για οχτώ ακόμη χρόνια, μέχρι να λήξει το ένταλμα σύλληψης. Ο κ. Snowden είναι μάλλον απίθανο να φύγει από τη Ρωσία με δική του θέληση τα επόμενα χρόνια. James Blitz.

Θα ψηφίσει η Σκωτία για την ανεξαρτησία της το 2014;

Όχι. Αν και οι δημοσκοπήσεις τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις, υπάρχει μία σταθερή πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην ένωση, με τη διαφορά να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20 ποσοστιαίων μονάδων... Jonathan Ford.

Θα υποχωρήσει κάτω από τα 50 δολ. η αξία του Bitcoin;

Ναι. Η τιμή ενός Bitcoin προσφάτως άγγιξε τα 1.200 δολ... Η αξία του όμως, συχνά πραγματοποιεί μεγάλες κινήσεις άνω των 10 ποσοσταίων μονάδων μέσα σε μία ημέρα. Η κατάσταση αυτή προκαλεί έντονη σύγχυση εάν συνάψεις συμφωνία τη μία ημέρα και καλείσαι να πληρώσεις την επόμενη... Ως νόμισμα, το Bitcoin ποτέ δεν θα καταφέρει να έρθει στα ίσα με τους «αντιπάλους» του... Η Κίνα επέφερε ένα μεγάλο πλήγμα στους επενδυτές αυτό το μήνα με τη σαδιστική απόφαση να μην απαγορεύσει συνολικά τα ψηφιακά κουπόνια, αλλά μόνο τις αγορές με Bitcoin. Οι κερδοσκόποι φοβούνται ότι θα υπάρξουν παρόμοιες κινήσεις και αλλού. Θα πρέπει λοιπόν, να περιμένουμε ότι η αξία του θα μειωθεί. Μην στοιχηματίσετε όμως, για το πότε θα γίνει αυτό. Όπως είχε επισημάνει και ο Keynes, οι αγορές μπορεί να είναι παράλογες για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι εσύ μπορείς να παραμείνεις φερέγγυος. Mark Vandevelde.

________________
Πηγές: FT.com και www.euro2day.gr
Σο σύνολο του άρθρου στο:
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1169874/ta-prognostika-ton-ft-gia-to-2014.html


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου