1 Ιανουαρίου 2016

Χρηματιστήριο Αθήνας: Πτώση 23,6% το 2015

Μπορεί το Χρηματιστήριο της Αθήνας να σημείωσε το 2015 σημαντική πτώση κατά 23,6% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ο οποίος έκλεισε στις 31.12.2015 στις 631,35 μονάδες από 826,18 μονάδες που είχε καταγράψει στις 31.12.2014, όμως οι τραπεζικές μετοχές εξαϋλώθηκαν κατά τη διάρκεια του χρόνου!

Συγκεκριμένα ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε τη χρονιά που μόλις πέρασε κατακόρυφη πτώση κατά 94%!

καθώς βρέθηκε από τις 966,8 στις 59 μονάδες. Η πτώση των τραπεζών επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου ανακεφαλαιοποίησής των, όταν οι τρέχουσες τιμές των τραπεζικών μετοχών παρασύρθηκαν στις πολύ χαμηλές τιμές των διεθνών προσφορών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου*. Νομοτελειακά οι τιμές των μετοχών, τουλάχιστον σε περιόδους κρίσης, τείνουν να συναντήσουν τις τιμές των πρόσφατων Α.Μ.Κ. Την περίοδο εκείνη δεν έλειψαν και τα διαδοχικά καθημερινά limit down (-30%) στις μετοχές της Εθνικής και Πειραιώς. Ενδεικτικό είναι ότι σε 15 μόλις συνεδριάσεις, προ της 23ης Νοεμβρίου 2015, οι Τράπεζες είχαν χάσει το 76% της αξίας τους**.

Αναμφίβολα το 2015 ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές που γνώρισε ποτέ το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του 2015 είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των χρηματιστηριακών ετών απουσιάζει ο Ιούλιος (!) λόγω των capital controls*** και της τραπεζικής αργίας. Η αγορά μπορεί στη συνέχεια και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ρευστότητας να κατάφερε να λειτουργήσει, είχε όμως ουσιαστικά τους Έλληνες επενδυτές σε καθεστώς μερικού αποκλεισμού από τις συναλλαγές.

Χθες Πέμπτη, τελευταία ημέρα του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και πέτυχε να κλείσει στο ημερήσιο υψηλό. Ήταν η τελευταία συνεδρίαση του 2015 και οι ενεργοί παίκτες, έστω και με σημαντική χρονοκαθυστέρηση, αποφάσισαν να βάλουν μία τελευταία «πινελιά» ("window dressing") στις αποτιμήσεις των εισηγμένων, ακολουθώντας την «πεπατημένη» των περισσότερων από τις προηγούμενες, τελευταίες, συνεδριάσεις του χρόνου. Έτσι ο Γενικός Δείκτης στις 31.12.2015 έκλεισε στις 631,35 μονάδες, με άνοδο 3,34%, μειώνοντας κάπως τις σημαντικές απώλειες της χρονιάς.

* Κατέρρευσαν οι Τράπεζες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας
** Χρηματιστήριο Αθήνας 23.11.2015: Σε νέα ιστορικά χαμηλά οι Τράπεζες
*** Kλειστές οι τράπεζες από αύριο. Eπιβολή capital controls 

Για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών διαβάστε επίσης: 
Ολοκληρώνεται η πιο αιματηρή Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών που έγινε ποτέ.
Μειώνεται δραστικά η συμμετοχή του Δημοσίου στις Τράπεζες μετά τις ΑΜΚ
Ιδιωτικοποιήθηκε το τραπεζικό σύστημα 







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου