23 Νοεμβρίου 2015

Χρηματιστήριο Αθήνας 23.11.2015: Σε νέα ιστορικά χαμηλά οι Τράπεζες

Με την επενδυτική ψυχολογία στο ναδίρ σήμερα Δευτέρα, οι μετοχές των δυο τραπεζών, Εθνικής και Πειραιώς, που χρειάζονται τη συνδρομή του ΤΧΣ για να καλύψουν τις κεφαλαιακές, κλείδωσαν για μια ακόμη συνεδρίαση στο απόλυτο limit down με ανεκτέλεστες εντολές αρκετών εκατομμυρίων τεμαχίων, κάτι που προμηνύει την πτωτική τους συνέχεια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από το 
capital.gr, στην Εθνική που έκλεισε με πτώση 29,9% στα 0,1570 ευρώ, άλλαξαν χέρια 3,3 εκατ. τεμάχια αξίας 530 χιλιάδων ευρώ, ενώ έμειναν ανεκτέλεστες εντολές πώλησης 21 εκατ. τεμαχίων. Στην Πειραιώς έγιναν συναλλαγές 18,7 εκατ. τεμαχίων στα 0,011 ευρώ (-26,67%) αξίας 213.000 ευρώ.

Αρνητική εικόνα επικράτησε και για τις άλλες δύο συστημικές τράπεζες. Η Alpha Bank έκλεισε με πτώση 8,77% στα 0,0520 ευρώ και συναλλαγές 25,5 εκατ. τεμαχίων, ενώ η Eurobank έκλεισε με πτώση 17,65% στα 0,0140 ευρώ με συναλλαγές που άγγιξαν τα 100 εκατ. τεμάχια.

Ως αποτέλεσμα της ισχυρής πίεσης που ασκείται στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει οδηγηθεί σε δραματική απαξίωση χάνοντας το 76% της αξία του στις τελευταίες 15 συνεδριάσεις, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε και σήμερα σε νέα ιστορικά χαμηλά στις 75,57 μονάδες με νέες απώλειες 20,79%. 

Συγκρατημένα πτωτική ήταν και η συμπεριφορά των υπόλοιπων δεικτοβαρών μετοχών. Ενδεικτικά: ΟΠΑΠ -3,2%, ΕΛΠΕ -5,88%, Μυτιληναίος -3,79%, Τιτάνας -4% κλπ.

Τρεις, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν οι λόγοι που έδωσαν και σήμερα το "ψυχολογικό πλεονέκτημα" στους εν δυνάμει πωλητές, σύμφωνα με το 
euro2day.gr: 
  • Πρώτον, ότι το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό συνεχίζει να ακολουθεί την νομοτελειακή πορεία που θέλει οι τιμές των Τραπεζικών μετοχών, τουλάχιστον, να συναντούν τις τιμές των πρόσφατων Α.Μ.Κ.
  • Δεύτερον, το γεγονός ότι αύριο Τρίτη συνεδριάζει το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να εγκρίνει τα ενημερωτικά δελτία για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, έφερε πολλαπλασιαστικές πιέσεις σε όσους επέλεξαν να μηδενίσουν θέσεις στον Τραπεζικό κλάδο, πριν την ενεργοποίηση των reverse splits και την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των Τραπεζικών μετοχών.
  • Και τρίτον, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, το σύνολο, σχεδόν, από τα τμήματα ανάλυσης των εγχώριων ΑΧΕ, ασχολείται με την Α.Μ.Κ. της Εθνικής Τρ., λόγω του υψηλότατου ενδιαφέροντος συμμετοχής, που υπάρχει από εγχώριους "κωδικούς λιανικής", αρκετοί από τους οποίους επιλέγουν να ρευστοποιήσουν, ακόμα και επιθετικά, θέσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους. 

Εθνική Τράπεζα: Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία δημόσιας προσφοράς νέων μετοχών από την Εθνική στους Εγχώριους επενδυτές, μέσω της οποίας η Τράπεζα στοχεύει να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ. Εφόσον εγκριθεί το ενημερωτικό, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το βιβλίο για τους εγχώριους επενδυτές θα ανοίξει την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και θα κλείσει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου. Οι νέες μετοχές θα διατεθούν στην τιμή των 0,30 ευρώ ανά μετοχή, καθώς θα έχει μεσολαβήσει η συνένωση μετοχών (reverse split) με αναλογία 1 νέα για κάθε 15 παλαιές. 

Πηγές: Στοιχεία από capital.gr, euro2day.gr

1 σχόλιο:

  1. Αντίδραση εκδηλώθηκε σήμερα Τρίτη στον τραπεζικό κλάδο, κυρίως προς το τέλος της συνεδρίασης με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να ολοκληρώσει με κέρδη 11,3%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι μετοχές της Εθνικής και Πειραιώς που τελικά έκλεισαν με κέρδη +3,18% και +9,09% αντίστοιχα, αφού όμως προηγουμένως σημείωναν σημαντική πτώση που έφτασε μέχρι και -20% στην Εθνική και -18% στην Πειραιώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή