20 Νοεμβρίου 2015

Κατέρρευσαν οι Τράπεζες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Με νέα μεγάλη πτώση κατά 17,19% (στις 95,4 μονάδες), στον απόηχο της ολοκλήρωσης των διεθνών προσφορών για τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, έκλεισε σήμερα Παρασκευή ο τραπεζικός δείκτης. Διευρύνθηκαν έτσι οι εβδομαδιαίες του απώλειες στο -38,5%.

Παρ' όλα αυτά σε θετικό έδαφος κατάφερε να κρατηθεί ο Γενικός Δείκτης την εβδομάδα που πέρασε ολοκληρώνοντας με άνοδο 0,95% (στις 658,84 μονάδες), παρά την σημερινή του πτώση κατά 1,73%,

Ειδικότερα σήμερα Παρασκευή το αρνητικό κλίμα διαμόρφωσαν οι μετοχές των τραπεζών Εθνικής και Πειραιώς. Συγκεκριμένα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έμεινε από την αρχή μέχρι το τέλος της συνεδρίασης κλειδωμένη στο απόλυτο limit down του -30% (0,224 ευρώ), ενώ και η Πειραιώς έκλεισε με πολύ μεγάλη πτώση 28,57% στα 0,015 ευρώ. Σημαντική όμως θεωρείται η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που εκδηλώθηκε τόσο στη μετοχή της Alpha Bank η οποία έκλεισε τελικά με μηδενική μεταβολή στα 0,057 ευρώ, όσο και σε αυτή της Eurobank η οποία κατέγραψε κέρδη 6,25% κλείνοντας στα 0,017.

Η αθροιστική υποχώρηση των τραπεζών κατά 69% στις 14 τελευταίες συνεδριάσεις καταδεικνύει το εύρος της απαξίωσης, αλλά από την άλλη πλευρά η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και οι αποτιμήσεις που θα διαμορφωθούν δημιουργούν νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι βασικοί λόγοι που διαμόρφωσαν στο χρηματιστήριο το αρνητικό κλίμα στον τραπεζικό κλάδο είναι:
  • οι χαμηλές τιμές των διεθνών προσφορών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, 
  • η προσπάθεια ανεύρεσης ρευστότητας από πολλούς επενδυτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Α.Μ.Κ. της Εθνικής τράπεζας και 
  • ο πιθανός πολιτικός κίνδυνος, μετά την απώλεια δύο βουλευτών από την κυβερνητική πλειοψηφία, κατά την χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

Αναμένεται πάντως ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα συνεχίσουν και την ερχόμενη εβδομάδα να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Πηγές: Με στοιχεία από www.capital.gr και www.euro2day.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
Ολοκληρώνεται η πιο αιματηρή Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών που έγινε ποτέ.
Μειώνεται δραστικά η συμμετοχή του Δημοσίου στις Τράπεζες μετά τις ΑΜΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου