25 Απριλίου 2016

Ποιος ωφελείται από τη σιωπή στα μέσα ενημέρωσης;

Το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό. Σύμφωνοι, αλλά όταν με την πραγματοποίηση της απεργίας ουσιαστικά ωφελείται εκείνος κατά του οποίου στρέφεται, για πια απεργία μιλάμε; Κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει με την πενθήμερη απεργία των δημοσιογράφων σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Με τη σιωπή που η απεργία επιβάλει στην ενημέρωση, διευκολύνει την κυβέρνηση στην λήψη και υλοποίηση σημαντικών αποφάσεων που καταργούν πάγια ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων, ερήμην του ελληνικού λαού.

Επόμενο ήταν λοιπόν να υπάρξουν αντιδράσεις:

Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, τονίζει :
«Για ένα ολόκληρο πενθήμερο καταλύεται η δυνατότητα ενημέρωσης του ελληνικού λαού για οποιοδήποτε θέμα από οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης.Ούτε ενημέρωση ούτε σχόλια από τους δημοσιογράφους προς την κοινή γνώμη.
Άραγε, πόσο επώδυνη είναι για τους υπαίτιους της ανατροπής της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων στα ΜΜΕ η κήρυξη απεργίας εναντίον της νομοθετικής πρωτοβουλίας με την απειλή της παντελούς σιωπής;
Η ΕΙΤΗΣΕΕ επισημαίνει την ανάγκη να αποκατασταθεί άμεσα η ροή της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ειδικά στην περίοδο αυτή, που βρίσκεται σε εξέλιξη η λήψη σημαντικών αποφάσεων που αφορούν το μέλλον εκατομμυρίων πολιτών».


Οι Δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Οι Δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ εκτιμούν ότι η διαρκής απεργιακή κινητοποίηση έχει συμπέσει με μία περίοδο όπου οι εξελίξεις τείνουν να μας προσπεράσουν. Πιστεύουμε ότι σε αυτή τη φάση τα συμφέροντά μας κινδυνεύουν περισσότερο όταν επιλέγουμε τη σιγή παρά από την δυναμική μας παρουσία στην δημόσια σφαίρα». 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ερωτηθείς δήλωσε: 
«Το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τις Ενώσεις των δημοσιογράφων ότι σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση του κόσμου. Δεν θα υποδείξουμε εμείς στους εργαζόμενους τι θα κάνουν αλλά αυτή η σιωπή στην ενημέρωση νομίζω ότι είναι εις βάρος του ελληνικού λαού». 

Ο Ανδρέας Πετρουλάκης, σημειώνει μεταξύ άλλων στο protagon.gr: «Οι πολίτες στερούνται την πληροφόρηση τη στιγμή που λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον τους, οι δημοσιογράφοι αδυνατούν να ενημερώσουν τον κόσμο ακόμα και για τις θέσεις του κλάδου, οι ιδιοκτήτες, άρα και τα Μέσα, πλήττονται διπλά (και με τα νομοσχέδια και με την απεργία), η κυβέρνηση περνά την καταιγίδα αβρόχοις ποσίν». 

Το Πρώτο Θέμα, σε άρθρο με τίτλο "Η θέση του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ για την απεργία", μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Τι απομένει στον κλάδο μπροστά στο φάσμα του αφανισμού και της υφαρπαγής όσων πλήρωσαν και πληρώνουν μια ολόκληρη ζωή; Προφανώς αντίδραση και αγώνα με κάθε τρόπο και μέσο, εναντίον αυτών που κόβουν τις ζωές και την αξιοπρέπεια χιλιάδων εργαζομένων. Όχι όμως με απεργίες και φίμωση των Μέσων, γιατί απλά αυτό είναι που βολεύει την κυβέρνηση και την κάθε εξουσία». 

Και η σάτιρα: Ένα σκίτσο του Χρήστου Παπανίκου:

Είναι εμφανές λοιπόν ποιος διευκλύνεται και ποιός βλάπτεται από την άσκηση του ιερού (κατά τα άλλα) δικαιώματος της απεργίας των δημοσιογράφων στην παρούσα φάση.

Πηγή: Με στοιχεία, όσον αφορά τις ανακοινώσεις-δηλώσεις, κυρίως από το skai.gr και protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου