21 Απριλίου 2016

Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ

από τη Deutsche Welle

Οι πολιτικές εξελίξεις ΠΓΔΜ είναι ραγδαίες. Την ώρα που υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδηλώνουν ζητώντας την παραίτηση του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας, η ΕΕ ανησυχεί για το μέλλον της χώρας. 

Η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει τελευταία στην ΠΓΔΜ απειλεί να βυθίσει τη χώρα σε ένα νέο κύκλο αναστάτωσης και να δρομολογήσει απρόβλεπτες, για την ώρα, καταστάσεις. Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες δυναμικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Σκόπια και σε άλλες πόλεις της χώρας, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ για την αμφιλεγόμενη απόφασή του να χορηγήσει αμνηστία σε πολιτικούς που εμπλέκονται σε διάφορα σκάνδαλα.

Παράλληλα η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης της χώρας και την απομάκρυνση του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι (φωτογραφία αριστερά), τον οποίο κατηγορεί για αυταρχικές μεθόδους διακυβέρνησης και για εκτεταμένη διαφθορά.

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει και η δρομολόγηση πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 5 Ιουνίου, τις οποίες η αντιπολίτευση γνωστοποίησε ότι θα μποϋκοτάρει, εκτιμώντας ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι΄αυτό στον Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο τελευταίος εμμένει ωστόσο στη διεξαγωγή των εκλογών και κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι θέλει να αποφύγει την εκλογική αναμέτρηση, επειδή γνωρίζει ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα.

Έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις

Η Διεθνής Κοινότητα παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία το εκρηκτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην ΠΓΔΜ. Στο πλαίσιο αυτό ο ευρωπαίος επίτροπος θέματα Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν προσκάλεσε για αύριο, στη Βιέννη, τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, σε μία ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Ωστόσο ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ ανέφερε ότι δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση της Βιέννης, εάν οι κ.κ. Ιβάνοφ και Γκρούεφσκι δεν ανακαλέσουν πρώτα τις αποφάσεις τους για χορήγηση αμνηστίας και για διεξαγωγή εκλογών στις 5 Ιουνίου.

Αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι η κατάσταση στη χώρα κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου και να προκαλέσει βίαιες αναταραχές που μπορεί να οδηγήσουν σε ζοφερές και απρόβλεπτες εξελίξεις.

Νίκος Φραγκόπουλος, Σκόπια

Πηγή: http://dw.com/p/1IZYk






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου