26 Απριλίου 2016

Νάνος Βαλαωρίτης: Είναι ανίκανοι ή θέλουν να δημιουργήσουν μια δικτατορία όπως στη Λατινική Αμερική;

«Οι Ελληνες συνολικά είμαστε ένας πολύ φιλόξενος λαός, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το τονίζουμε διαρκώς. Γιατί αν τονίζουμε περισσότερο τις περιπτώσεις των επιθετικών και αφιλόξενων Ελλήνων τότε αναδεικνύουμε περισσότερο τις φασιστικές συμπεριφορές» λέει ο συγγραφέας Νάνος Βαλαωρίτης μιλώντας στο «Βήμα» για όλους και για όλα. 

Κάποια σημεία της συνέντευξής του στον Μάκη Προβατά στη συνέχεια:

Δώστε όνομα στο μεγάλο πρόβλημα της σημερινής Ελλάδας. Ας είναι και κάτι τετριμμένο.
«Παιδεία. Από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα. Για παράδειγμα, στα σχολεία δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη μάχη του Μαραθώνα και στη ναυμαχία της Σαλαμίνας παρά στη μάχη των Πλαταιών. Εκεί που ενώθηκαν όλοι οι Ελληνες για να νικήσουν, το αναδεικνύουν πολύ λιγότερο. Ισως υπάρχει μια αλλεργία σε ό,τι μπορούν να κάνουν όλοι οι Ελληνες ενωμένοι».

Αν εσείς ήσασταν καθηγητής, θα το διδάσκατε με τον τρόπο που λέτε. Αρα δεν είναι και δική τους ευθύνη;
«Είναι μεγάλη η ευθύνη των καθηγητών. Σε μερικά πράγματα υπάρχει και η ατομική ευθύνη, η οποία σε δύσκολους καιρούς, όπως τώρα, γίνεται μεγαλύτερη».

Η σχέση σας με την πολιτική ποια ήταν;
«Θεωρούσα ότι ήταν αναγκαίο να ασχοληθούμε με την πολιτική γιατί ήταν οι συνθήκες τέτοιες. Οχι ότι ήμασταν φανατικοί, δογματικοί αριστεροί».

Ο Σεφέρης έχει πει «σημασία δεν έχει πώς περπατάμε αλλά προς τα πού περπατάμε». Οι άνθρωποι αιωνίως θα περπατάμε προς τον πολιτισμό ή προς μια νέα βαρβαρότητα;
«Υπάρχουν οι θεωρίες όπως αυτή του Νίτσε για την "αιώνια επιστροφή", αλλά νομίζω ότι είναι πιο πολύπλοκο το πράγμα. Εμείς έχουμε χίλια χρόνια χριστιανισμό ο οποίος κατέστρεψε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Δεν είναι μια βαρβαρότητα αυτή; Εστω και αν είχε στιγμές μεγαλείου».

Εχετε μπει στον πειρασμό να πιστέψετε στον Θεό;
«Aνατράφηκα με επιστημονικές θεωρίες για το Σύμπαν. Το Σύμπαν έχει μια κινητήριο δύναμη αλλά αυτή δεν είναι θεός, είναι κάτι απρόσωπο. Εμείς βέβαια τα παίρνουμε όλα πολύ προσωπικά και έχουμε δημιουργήσει θεούς. Μου αρέσουν οι θεοί αλλά τους βρίσκω μόνο στα βιβλία. Αν με ρωτήσεις αν πιστεύω στον Θεό, τον έχω βρει επανειλημμένως στα βιβλία αλλά δεν τον έχω βρει έξω από αυτά».

Το έγκλημα είναι καλύτερο από την ουδετερότητα;
«Ναι, γιατί η ουδετερότητα δημιουργεί όλα τα άλλα. Ενώ το έγκλημα υπάρχει σαν ένα γεγονός. Η κακία έχει μια υπόσταση. Αυτοί που αρνούνται να είναι είτε καλοί είτε κακοί είναι οι χειρότεροι».

Σε σχέση με το Προσφυγικό, οι Ελληνες από τη μία θέλουμε Νομπέλ Ειρήνης, από την άλλη δεν θέλουμε τα μιαρά hotspots στην περιοχή μας...
«Οι Ελληνες συνολικά είμαστε ένας πολύ φιλόξενος λαός, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το τονίζουμε διαρκώς. Γιατί αν τονίζουμε περισσότερο τις περιπτώσεις των επιθετικών και αφιλόξενων Ελλήνων τότε αναδεικνύουμε περισσότερο τις φασιστικές συμπεριφορές».

Υπάρχει κάτι που θα παρακαλούσατε μέσα από την ψυχή σας τα νέα παιδιά να κάνουν;
«Ενα πράγμα. Παρακαλώ με όλη μου την καρδιά τα νέα παιδιά να διαβάζουν βιβλία... κάποια στιγμή σίγουρα θα καταλάβουν το "γιατί"».

Ο Ελληνας βγάζει ένα συνήθως αυθαίρετο συμπέρασμα που τον βολεύει και ας πηγαίνει κόντρα στα γεγονότα, και πορεύεται με αυτό. Πώς ακριβώς μπορεί τώρα κάποιος να βγει από έναν τέτοιο φαύλο κύκλο; 
Υπνοβάτες είμαστε οι περισσότεροι, αν το σκεφτούμε καλά.
«Ο περισσότερος κόσμος μοιάζει να συμμορφώνεται με τις χειρότερες περιστάσεις. Μοιάζει. Ας πούμε περιμένουν στην ουρά στα ATM και μοιάζουν σαν πρόβατα. Στην πραγματικότητα μπορεί να είναι λύκοι, δεν ξέρεις ποτέ».

Πώς σας φαίνεται η τωρινή κυβέρνηση;
«Είναι δύσκολο να πει κανείς αν είναι ανίκανοι ή αν έχουν προθέσεις να δημιουργήσουν μια δικτατορία όπως στη Λατινική Αμερική. Μια άσχημη δικτατορία η οποία θα είναι βασισμένη στην ανάγκη των πιο αδυνάτων ανθρώπων. Αυτό δεν μου αρέσει καθόλου. Και βέβαια η άλλη όψη δεν είναι και πολύ καλύτερη. Είναι ίσως λίγο λιγότερο έντονη Δεξιά, αυτό που λέμε Κεντροδεξιά, που όμως έχει και πολλούς φασίστες μέσα. Υπάρχει το στοιχείο του παραλόγου έντονο αυτή την εποχή. Θριαμβεύει το παράλογο, το αντιφατικό. Δεν ξέρεις τι πρεσβεύει ο άλλος. Από τη μία στιγμή στην άλλη θα σου πει τα αντίθετα. Αυτό είναι τρελό, δεν το έχω συναντήσει ποτέ». 

Πηγή: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου