25 Απριλίου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 25.4.2016

(upd) Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων για συμφωνία ως την Πέμπτη. Ξεκινούν σήμερα Δευτέρα εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα με στόχο να υπάρξει συμφωνία έως τη Μεγάλη Πέμπτη, ούτως ώστε να επικυρωθούν από έκτακτο Eurogroup το οποίο έχει κατ’ αρχήν έχει προγραμματιστεί για τη Μεγάλη Πέμπτη.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων Δ. Ράικος με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη. Στην επιστολή του ο κ. Ράικος σημειώνει πως 
«εντολή του, αλλά και παρακαταθήκη προς τα στελέχη της Αρχής, τόσο το επιστημονικό όσο και το διοικητικό προσωπικό της, είναι η αποτελεσματική και κυρίως η ανεξάρτητη και αμερόληπτη εκτέλεση των καθηκόντων τους, μακριά από κομματικές ή άλλες επιρροές και εξαρτήσεις, που δυστυχώς ταλαιπωρούν ακόμη και σήμερα τον λαό και το έθνος μας, και συνιστούν σοβαρή απειλή για την ορθή και απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων κάθε δημόσιου λειτουργού». 

Handelsblatt: Ο Αλ. Τσίπρας χρειάζεται συναίνεση. Τα νέα μέτρα που καλείται να λάβει η Ελλάδα, η συζήτηση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους και η πολιτική διάσταση της διαπραγμάτευσης βρίσκονται στο επίκεντρο δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου. «Ο Αλέξης Τσίπρας ζει ένα déjà-vu. Όπως το καλοκαίρι του 2015, θα πρέπει μέσα σε λίγες μέρες να συμφωνήσει με τους δανειστές πάση θυσία, διαφορετικά θα τελειώσουν τα χρήματα στην Ελλάδα» επισημαίνει η Handelsblatt. 

Στο κόκκινο πάλι τα κρατικά ταμεία. Στα αποθεματικά των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προσφεύγει για μια ακόμη φορά το Δημόσιο προκειμένου να καλύψει τις ταμειακές του ανάγκες μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να καταβληθεί η δόση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Τα κρατικά ταμεία βρέθηκαν στο “κόκκινο” ήδη τον Απρίλιο και μια “τρύπα” 500 εκατ. ευρώ περίπου έκλεισε με αποθεματικά δημοσίων φορέων που μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος και από κει μέσω repos. 

Στην ΤτΕ τα αποθεματικά και της Βουλής, μετά από ΟΑΕΔ και ΕΟΠΥΥ. 67 εκατομμύρια ευρώ μετέφερε με απόφασή του ο Νίκος Βούτσης στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ.

Bild: Ο Τσακαλώτος απειλεί με παραίτηση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απειλεί να παραιτηθεί εν μέσω των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη δικές της πηγές, «την ώρα που η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα και η πολιτική κατάσταση στην χώρα επιδεινώνεται». 

Βγαίνει από τη φυλακή με... βραχιολάκι ο Λιακουνάκος. Κατηγορείται ότι έδινε μίζες σε Τσοχατζόπουλο, Σμπώκο, Κάντα και άλλους για να παίρνει εξοπλιστικά προγράμματα εκατοντάδων εκατ.ευρώ.

ΕΙΤΗΣΕΕ: «Να αποκατασταθεί άμεσα η ροή ενημέρωσης της κοινής γνώμης». Την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της ροής ενημέρωσης της κοινής γνώμης επισημαίνει με ανακοίνωσή της η «Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας».

Αναστολή της απεργίας την Τρίτη ζητούν οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΙ. Την αναστολή της απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, ζητούν με ψήφισμα οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ. 

Ποιος ωφελείται από τη σιωπή στα μέσα ενημέρωσης; Το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό. Όμως με τη σιωπή που η απεργία επιβάλει στην ενημέρωση, διευκολύνει την κυβέρνηση στην λήψη και υλοποίηση σημαντικών αποφάσεων που καταργούν πάγια ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων, ερήμην του ελληνικού λαού.

Ακροδεξιό σοκ στην Αυστρία. Εμφατική επικράτηση του υποψηφίου του ακροδεξιού κόμματος FPÖ Νόρμπερτ Χόφερ στον πρώτο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών με ποσοστό 36,4% των ψήφων. Στη δεύτερη θέση ο υποψήφιος των Πρασίνων και πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν με ποσοστό 20,38%, αλλά με μικρή διαφορά από τη δικαστικό και ανεξάρτητη υποψήφια Ίρμγκαρντ Γκρις, που καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό 18,52%. Στον δεύτερο γύρο, στις 22 Μαίου, ο Χόφερ θα αναμετρηθεί με τον υποψήφιο των Πρασίνων. 

Αθωώθηκαν οι επικεφαλής της Deutsche Bank. 
Πέφτει η αυλαία σε μια από τις πιο εντυπωσιακές δίκες στην οικονομική ιστορία της Γερμανίας. Ο συμπρόεδρος της DB και άλλα τέσσερα πρώην ηγετικά στελέχη της τράπεζας, που κατηγορούνταν για απόπειρα απάτης, αθωώθηκαν. 

Οι Σέρβοι υπερεθνικιστές και πάλι στη βουλή Το Κόμμα της Προόδου του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Βούτσιτς κέρδισε τις σερβικές εκλογές, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου το 50% των ψήφων καταλαμβάνοντας 145 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, το οποίο διαθέτει συνολικά 250 έδρες. Στη βουλή μπήκαν και οι υπερεθνικιστές του Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος είχε απαλλαγεί στη Χάγη από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου