18 Απριλίου 2016

Στην αθλητική κληρονομιά αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων

Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων, η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου, είναι φέτος αφιερωμένη στην αθλητική κληρονομιά. 

Φωτογραφία αριστερά: Η παλαίστρα της Ολυμπίας 

Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών - ICOMOS και η Unesco όρισαν το παραπάνω θέμα, με σκοπό να αναδείξουν τον ρόλο του αθλητισμού στη βελτίωση των συνθηκών της ανθρώπινης ζωής, αναγνωρίζοντας όχι μόνο ορισμένα είδη μνημείων και τόπων (π.χ. αρχαίο στάδιο Ολυμπίας και Νεμέας, αρχαίο γυμνάσιο και παλαίστρα Ελευσίνας, παλαίστρα Ραμνούντα), αλλά και ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη σχετικά με τις αξίες και τον ρόλο που διαδραματίζουν στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας των κοινωνιών.

Το αρχαίο στάδιο Ολυμπίας

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι, τη Δευτέρα 18 Απριλίου, θα είναι, κατ’ εξαίρεση, ανοιχτοί και με ελεύθερη είσοδο όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία και θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το κανονικό ωράριο λειτουργίας τους, όπως προβλέπεται στη σχετική Υπουργική Απόφαση.

Νεμέα

Για την Ελλάδα, η ημέρα αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική, αφού ο αθλητισμός αποτελεί επινόηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, εξάλλου, ως συνέχεια των αγώνων της αρχαίας Ολυμπίας, έγιναν στην Αθήνα μετά από σχετική πρόταση του Έλληνα Δημητρίου Βικέλα, πρώτου προέδρου της ΔΟΕ. 

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή του ICOMOS διοργανώνει δημόσια συζήτηση αφιερωμένη στην αθλητική κληρονομιά, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Καυταντζόγλου της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (κτήριο Αβέρωφ, είσοδος από οδό Στουρνάρη), τη Δευτέρα 18 Απριλίου, στις 7.30 το απόγευμα.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ραμνούντα

Ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών έχει καθιερωθεί η 18η Απριλίου, από την Unesco και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS,) ήδη από το 1983. Κάθε χρόνο, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε διαφορετικό θέμα για την ανάδειξη του νοήματός της, που είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών - ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) είναι ο πλέον έγκυρος διεθνής επαγγελματικός μη κυβερνητικός οργανισμός, που προωθεί τη θεωρία της μεθοδολογίας, της τεχνολογίας και της ενημέρωσης για την προστασία και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και τοποθεσιών των χωρών του κόσμου. 

Πηγές: www.naftemporiki.grnews.in.gr 18.04.2016 

Σχετική ανάρτηση: Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου