24 Απριλίου 2016

Χιλιάδες διαδηλωτές στο Ανόβερο κατά της ΤΙPP

από τη Deutsche Welle

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Ανόβερο εναντίον της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 90.000 ενώ η αστυνομία εκτιμά πως συμμετείχαν 30.000 άνθρωποι.

Στις διαδηλώσεις στο Ανόβερο κατά της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) πήραν μέρος περισσότερες από 130 περιβαλλοντικές οργανώσεις, οργανώσεις καταναλωτών, συνδικάτα και εκκλησιαστικοί φορείς από ολόκληρη τη Γερμανία.

Κύριο σύνθημα των διαδηλώσεων ήταν «Η Μέρκελ και ο Ομπάμα έρχονται – σταματήστε τις συμφωνίες TTIP & CETA – για ένα δίκαιο εμπόριο». Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να εγκαινιάσουν την Κυριακή την βιομηχανική έκθεση του Ανοβέρου ενώ την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινάει στη Νέα Υόρκη ο 13ος γύρος των διαπραγματεύσεων για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).

Η Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεοπτικό της διάγγελμα υπερασπίστηκε τη συμφωνία και τις διαπραγματεύσεις και δήλωσε «πως δεν μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας» όταν θα πρέπει να επιβληθούν κάποια συμφέροντα. Κατά την άποψη της Καγκελαρίου, αυτό θα έδινε «κάποια πλεονεκτήματα» στους εταίρους διαπραγματευτές «γεγονός που δεν επιθυμούμε».

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως οι πολίτες δεν θα πρέπει να σχηματίσουν την εντύπωση πως «προσπαθούμε να κρύψουμε κάτι ή να υιοθετήσουμε άλλους κανόνες από αυτούς που ισχύουν στην Ευρώπη. Ό,τι ισχύει στην Ευρώπη είναι διασφαλισμένο» συμπλήρωσε.

Τέλος των διαπραγματεύσεων ζητάει η Greenpeace

Οι διαδηλωτές πάντως κάθε άλλο παρά αυτή την εντύπωση είχαν. Ένας 74χρονος από το Ανόβερο δήλωσε πως «Οι βουλευτές επιτρέπεται μόνο υπό επιτήρηση σε ένα μικρό δωμάτιο να ρίξουν μια ματιά σε ένα κείμενο χιλίων σελίδων».

Λίγο πιο πέρα η 15χρονη Σοφία λέει πως στο σχολείο τους ασχολήθηκαν με την συμφωνία και ελπίζει «τελικά να μην περάσει και η γερμανική κυβέρνηση επιτέλους να καταλάβει ότι δεν είναι καλή». Παρόμοια ήταν και η άποψη του 15χρονου φίλου της Ντέιβιντ, ο οποίος δήλωσε πως δεν θα ήθελε να μειωθούν τα στάνταρ για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτή ακριβώς είναι και η θέση της Greenpeace, ακτιβιστές της οποίας ξεδίπλωσαν ένα τεράστιο πανό που έγραφε «Σταματήστε τον Δούρειο Ίππο» ενώ ο Γιούργκεν Κνιρς, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης δήλωσε πως «η συγκεκριμένη συμφωνία είναι ένα πλήγμα για τη δημοκρατία» και οδηγεί στη μείωση των ευρωπαϊκών στάνταρ για την προστασία της γεωργίας. Ακόμα συμπλήρωσε πως η Greenpeace δεν θεωρεί απαραίτητη αυτή τη συμφωνία εμπορίου και ζητά το τέλος των διαπραγματεύσεων.

Οι διαδηλώσεις πάντως κύλησαν ειρηνικά και σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως για παράδειγμα την γερμανική BUND «το κλίμα ήταν αγωνιστικό και θαυμάσιο».

DPA / EPD / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: http://dw.com/p/1IbSr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου